Nee dat hoeft niet, maar dat kan uiteraard wel. Bij het oprichten van een BV of holding moet je je namelijk legitimeren bij de notaris. Dit wordt ook wel legaliseren genoemd. De notaris moet weten dat hij daadwerkelijk een BV opricht voor de persoon die zegt de BV op te richten. Daarnaast wijst de notaris op de rechten en plichten van een aandeelhouder. Het legaliseren kan plaatsvinden bij één van de bij ons aangesloten notarissen. Doordat we met het netwerk een landelijke dekking hebben, zit er altijd wel een notaris bij jou in de buurt. Wij hanteren (indien gewenst) een volledig online identificatieproces. Hierdoor hoeft u niet meer fysiek te verschijnen voor de notaris en kunt u op afstand de oprichting van uw BV regelen. De notaris behoudt wel het recht om desgewenst u op kantoor te laten verschijnen.
Algemeen#
BV oprichten#
Firm24#
Bij Firm24 kan je terecht voor alle vragen en diensten met betrekking tot het ondernemerschap. Daarbij beperken we ons niet enkel tot het notariële proces zoals de doorsnee notaris maar heb je direct contact met onze juristen en fiscalisten. Uit onze eigen ervaring als ondernemer begrijpen we de behoefte van allround service op alle vlakken tijdens het oprichtingsproces. (Fiscaal) advies, de beste accountants, waterdichte contracten, kortom alle wensen geleverd door één platform. Waarom je kostbare tijd verspillen aan het zoeken van verschillende aanbieders als je ook alles onder één dak kan hebben? Niet voor niets kiezen jaarlijks duizenden ondernemers om hun BV op te richten via Firm24.
De visie van Firm24 is het wegnemen van alle zorgen bij het oprichten van een BV. Geen onbegrijpelijke adviezen, bureaucratische processen maar snelle en kordate hulp waar nodig. We begrijpen dat jij genoeg zaken aan je hoofd hebt dan enkel een BV oprichten. Daarom nemen wij die zorg uit handen zodat jij kan doen waar je goed in bent, namelijk ondernemen. In de afgelopen jaren hebben we al ruim 35.000 ondernemers op weg geholpen bij hun avontuur. Waar wacht jij nog op? Firm24, your company starts here!
Firm24 richt zich op de ondernemer van de 21ste eeuw. Wij staan voor efficiëntie van processen in combinatie met de beste klantenervaring. Dat houdt in dat alles eenvoudig online geregeld kan worden en de processen waar mogelijk gestroomlijnd en geautomatiseerd zijn. Hierdoor hebben wij de tijd om de ondernemers met specifieke vraagstukken persoonlijke begeleiding te bieden en dat alles tegen een scherp tarief. De ondernemer van de 21ste eeuw hoeft geen kennis te hebben van het oprichten van een BV, daar helpen wij mee. Deze ondernemer wil ook alle zaken zo efficiënt mogelijk geregeld hebben. Onnodige stapels met papier is verspilling, net zoals onnodige kosten. De ondernemer van de 21ste eeuw is zelfstandig en begrijpt het invullen van online vragen. Daardoor bespaart hij op overbodige uurtarieven van notarissen en kan zijn of haar BV opgericht worden binnen 48 uur. Vraag jezelf af, ben jij een ondernemer van de 21ste eeuw?
Firm 24 is een 'one-stop-shop' voor zakelijke dienstverlening. Voor jou als ondernemer is het niet alleen handig om één ingang te hebben. Je weet ook zeker dat als je iets van een notaris, accountant of jurist nodig hebt, je daar eerst geheel kosteloos met een jurist of fiscalist van Firm24 over kunt sparren. En als blijkt dat er advies nodig is, weet je in ieder geval zeker dat alle disciplines – doordat ze onder 1 dak zijn – goed met elkaar worden afgestemd. Daarbij zijn we doorgaans een flink stuk voordeliger. Niet alleen doordat we alles onder één dak hebben, maar ook vanwege onze unieke technologie. Werk niet harder maar slimmer!
Of het nu gaat om het oprichten van een BV, stichting of het opstellen van een contract, je begint altijd in onze online omgeving. Hiervoor kun je een gratis account aanmaken. Daar kies je vervolgens de gewenste dienst. Met een aantal clicks doorloop je eenvoudig de benodigde stappen. Kom je er zelf niet uit dan begeleiden onze support agents je graag door de stappen. Nadat alle gegevens zijn ingevuld verricht je online de betaling. Afhankelijk van de situatie kan je een offline traject volgen zoals bijvoorbeeld een legalisatie of een (fiscaal of juridisch) adviesgesprek via Skype, telefonisch of gewoon ouderwets op kantoor. De notarissen nemen hierbij uiteraard alle COVID-19 maatregelen in acht.
In principe kunnen alle ondernemers van Nederland geld besparen door zaken te doen met Firm24. Uiteraard hebben we wel een aantal marktsegmenten waarin onze toegevoegde waarde voor klanten maximaal is. Dat zijn met name de wat kleinere MKB’ers en ZZP’ers die niet alleen nog zaken doen met traditionele boekhouders en notarissen maar ook met startups en verder gevorderde ondernemingen. Zij kunnen honderden tot vele duizenden euro’s besparen. Zo kan Firm24 bijvoorbeeld de juridische en notariële dienstverlening uit handen nemen. Daarnaast is het mogelijk je boekhouding en belastingaangiftes aan ons over te laten.
In de afgelopen 8 jaar zijn we uitgegroeid tot een one-stop-shop (meerdere services in één) online service provider voor ondernemers die hun zaken geregeld willen hebben op het gebied van hun fiscale structuur (holding of BV), boekhouding of belastingen. Achter de schermen gaat een heel team aan juristen, fiscalisten, marketeers en developers schuil. Allemaal met dezelfde focus om het leven van een ondernemer nog gemakkelijker te maken. Want zeg nou zelf, jij houdt je toch liever bezig met daadwerkelijk ondernemen en minder met de randzaken zoals de oprichting van een BV?
Firm24 is een online bedrijf dat bestaat uit doorgewinterde professionals. Voor het oprichten geldt dat we samenwerken met ervaren notarissen. Daarnaast hebben onze eigen fiscalisten en juristen ervaring bij grote en professionele juridische adviespraktijken of advocatenkantoren. De oriëntatiefase en het oprichtingsproces start je bij ons altijd online. Tijdens dit proces word je bijgestaan door onze adviseurs en kun je telefonisch of via de chat gemakkelijk contact opnemen met het support team. Hoewel de processen allemaal online verlopen is er dus altijd de mogelijkheid tot persoonlijk contact. Juist deze service onderscheidt ons van de doorsnee notaris.
Het besparen op kosten zit aan twee kanten. Allereerst staan onze juristen en fiscalisten klaar om jou kosteloos te helpen met alle vraagstukken rondom de oprichting van jouw BV. Mochten zij het echt niet weten, dan pas verwijzen wij door naar één van onze partners. Ooit wel eens met een notaris een half uur gespard over de fiscale vraag waar vervolgens geen kosten voor werden gerekend? Nee, wij ook niet. Daarnaast hebben we de processen, zoals het aanvraagformulier en de identificatie, zodanig geautomatiseerd dat de notaris minder tijd kwijt is met het oprichten van een BV. Daardoor kunnen wij de BV tegen een scherp tarief aanbieden. Als kers op de taart kun je gemakkelijk zelf contracten opstellen door middel van een handig stappenplan waarvoor je geen jurist hoeft in te schakelen. Tel deze zaken bij elkaar op en het scheelt je zo duizenden euro’s per oprichting.
Sinds de start van www.onlineflexbvoprichten.nl in oktober 2012 hebben we inmiddels zo’n 35.000 BV’s opgericht. Uit de 9.4 als gemiddelde beoordeling blijkt dat klanten doorgaans ontzettend tevreden zijn met onze dienstverlening. Veel van onze klanten komen dan ook binnen via mond-tot-mond reclame. Voor onze klanten bieden we ook templates voor de aandeelhouders-, management- en rekening-courant overeenkomsten aan. Iets waarvoor de gemiddelde ondernemer na het oprichten van de BV nogmaals de knip moet trekken bij een jurist. Wij combineren die twee diensten waardoor we goedkoper en sneller kunnen werken.
Firm24 is de schakel tussen jou als klant en de notaris. We helpen ondernemers met alles waar ze doorgaans een notaris voor nodig hebben. Doordat wij de service met de klant op ons nemen, ervaart de ondernemer een prettigere en persoonlijkere klantervaring. Een notaris is wettelijk noodzakelijk voor het oprichten of aanpassen van bijvoorbeeld een BV. Zo’n notarieel traject bestaat normaliter uit een aantal stappen. Daarbinnen is de fiscale intake en advisering één van de belangrijkste stappen en het legaliseren en passeren van de akte een van de laatste stappen. Dat eerste neemt Firm24 uit handen. Dat laatste gebeurt door één van de bij ons aangesloten notarissen. Onze professionals zijn dus op alle mogelijke scenario’s voorbereid om jou als ondernemer bij deze trajecten bij te staan.
Firm24 is zelf geen boekhouder, maar wij hebben diverse partners waar wij de ondernemer aan kunnen koppelen. Doordat iedereen zich een boekhouder kan noemen is het lastig om te bepalen wie nou een goede boekhouder of accountant is. Daarnaast wil geen enkele ondernemer onnodig teveel betalen. Maar wat is redelijk? Firm24 heeft daarom kwalitatief goede accountants gevonden en kan je daarmee direct in contact brengen.
Bij Firm24 betaal je slechts eenmalig voor de oprichting van je onderneming. Er zijn dus geen maandelijkse kosten waar je aan vast zit. Wel kun je er uiteraard voor kiezen om via onze partners de boekhouding af te nemen. De accountant zal hier wel een maandelijkse factuur voor sturen.
In jouw persoonlijke dashboard heb je een eenvoudig overzicht van alle producten. Per BV of stichting vind je een factuur, oprichtingsakte, KvK uittreksel en het aandeelhoudersregister (enkel bij BV’s). Vanuit deze omgeving kun je dus gemakkelijk een nieuw contract opstellen of contact opnemen met je accountant, jurist of notaris. 24 uur per dag, anytime, anywhere. En uiteraard op ieder toestel, dus ook op je mobiel.
Op onze website vind je de oplossingen voor problemen waar ondernemers het vaakst tegenaan lopen. Niet iedereen heeft genoeg aan dit standaard aanbod. Het kan zo zijn dat jouw bedrijf (fiscaal of juridisch) zo ingewikkeld in elkaar zit dat je extra service nodig hebt. Daarvoor kun je uiteraard ook bij ons of één van onze gespecialiseerde partners terecht. Zo kunnen onze partners financiële plannen controleren of een overname of verkoop van je onderneming begeleiden. En uiteraard kunnen zij je bestaande fiscale structuur geheel doorlichten en je daarover inhoudelijk adviseren. Hetzelfde geldt voor je bestaande contracten met personeel, leveranciers of klanten. Heb je interesse? Neem dan contact op via het contactformulier. Op basis daarvan maken wij een inschatting of we deze diensten zelf kunnen verlenen of je in contact brengen met een gespecialiseerde partner!
Zeker! Hiervoor is Firm24 Premium in het leven geroepen. Hiermee kunnen advocaten, notarissen en boekhouders voor hun eigen klanten ook notariële diensten laten verrichten of contracten opstellen, bewerken en digitaal (onder)tekenen. Wil je hierover meer weten? Neem dan contact op via het contactformulier.
De notaris, accountant en jurist zijn allen beroepsprofessionals. Je zet ze als ondernemer in om je doelen te bereiken. Maar als ondernemer gaat het je niet perse om het middel (in dit geval de notaris, accountant of jurist) maar om de oplossing (een oprichting, een contract of het regelen van je belastingaangiftes). Soms heb je deze professionals niet nodig om een doel te bereiken. Indien je hierover twijfelt, kun je contact opnemen met Firm24. Wij zullen dan op zoek gaan naar een passende oplossing.
Helaas richten wij geen verenigingen op.
Reviews#
Sinds de oprichting in oktober 2012 hebben wij meer dan 35.000 ondernemers geholpen aan een BV, holding of een stichting en regelden wij daarnaast de bijbehorende overeenkomsten, boekhouding en belastingen. De gemiddelde klantbeoordeling is een 9,3 over de laatste 12 maanden en daar komen maandelijks tientallen beoordelingen bij. Het gouden ei? Op elk van de 7 dagen in de week staat ons support team, welke bestaat uit juristen en fiscalisten, klaar om de ondernemer te helpen. Vaak direct en anders binnen 48 uur kordaat antwoord op alle vragen. Doe je liever eerst wat praktijkonderzoek? Geen probleem! Maak gerust een gratis account aan en stel eens een gratis overeenkomst op. Zo ervaar je zelf hoe wij werken.
De meest gestelde vraag in 2013 was of Firm24 wel echt bestond. Want dat kon toch niet, online een BV oprichten voor zo’n scherpe prijs, was veelal de gedachte. Na 8 jaar hebben we ondernemend Nederland laten zien dat die combinatie zeker kan. Naast ons eigen team van gekwalificeerde juristen en fiscalisten werken wij ook samen met de beste notarissen van Nederland. Stuk voor stuk zijn deze notarissen gekozen op basis van hun kwaliteit en streven naar efficiëntie met de beste klantervaring. Benieuwd wat klanten van ons vinden, lees dan hier de recensies (beoordeeld met een 9.5 over de afgelopen 12 maanden).
BV oprichten#
Aandeelhouder#
Zelfs als je in het buitenland woonachtig bent en niet in Nederland in de Basisregistratie Personen (BRP) staat ingeschreven, is het mogelijk om een BV op te richten. De notaris heeft wel extra documenten nodig om jouw woonadres te verifiëren (zoals een gas/licht of waterrekening) en daarnaast dient de BV op een Nederlands vestigingsadres te worden ingeschreven. Ook moet je erop letten dat de belastingdienst de BV ook als onderneming ziet. Dit is vereist om een btw-nummer te krijgen en zonder btw-nummer kan je niet deelnemen aan het economisch verkeer. Om als ondernemer te kwalificeren dien je o.a. een Nederlandse rekening te hebben, in Nederland bestuursbesluiten te nemen en dient er omzet via de Nederlandse rekening te lopen. Het is belangrijk dat er zogenaamd sprake is van "substance", oftewel aanwezigheid.
De grootste zorg van ondernemers is vaak het DGA salaris terwijl er nog niet genoeg wordt verdiend om dit bedrag uit te kunnen keren. Deze zorg kunnen we meteen wegnemen, aangezien je jezelf nog niks kan uitkeren als het er niet is. Het DGA salaris van €47.000 die de belastingdienst als minimum aangeeft is niet verplicht. De regels omtrent het minimum DGA salaris zijn in het leven geroepen door de belastingdienst om ervoor te zorgen dat niet eerst dividend wordt uitgekeerd voordat er eerst tenminste €47.000 aan loon is uitgekeerd. Dividend wordt namelijk veel lager belast dan salaris. Dus als je bedrijf nog nauwelijks of zelfs helemaal geen winst maakt hoef je jezelf niet of nauwelijks DGA salaris uit te keren. Het DGA-salaris groeit mee met het bedrijf.
Nadat de online aanvraagprocedure is voltooid is het nog mogelijk om een extra aandeelhouder toe te voegen. Let wel op, is de conceptakte al opgemaakt door de notaris, dan rekenen zij wel extra kosten voor het wijzigen van de akte. Is de akte al gepasseerd, dan is het niet meer mogelijk om de aandeelhouder via een wijziging in de akte toe te voegen. Een aandelenoverdracht is dan helaas de enige oplossing. Voorkom deze situatie en vul de aanvraag in zoals je de BV wil hebben.
Het is mogelijk een BV op te richten met een niet-Nederlands sprekende aandeelhouder. Voorwaarde is wel dat de aandeelhouder de Engelse taal machtig is. Wij adviseren om dan de Engelse procedure te volgen op onze website. Hierdoor ben je goedkoper uit. Indien de persoon de Engelse taal niet machtig is zal de BV helaas niet bij ons kunnen worden opgericht met deze aandeelhouder.
Het is zeer ongebruikelijk om een stichting als aandeelhouder van een BV te fungeren. Een stichting dient een (maatschappelijk) doel na te streven en alle eventuele winst moet ook aan dat doel uitgekeerd worden. De winst van de BV zou daarom ‘in dode hand’ vallen. Via Firm24 is het niet mogelijk om een structuur op te richten waarbij de stichting de aandelen houdt van een BV. Dit wordt ook aangegeven in de online aanvraagprocedure. Aangevraagde procedures worden direct geannuleerd en gemaakte kosten worden verrekend. We adviseren je om een dergelijke structuur bij een andere notaris aan te vragen.
Aandelen#
Wij raden 120 aandelen aan, omdat dit deelbaar is door 1 t/m 6 personen. Aandelen kunnen namelijk niet gehalveerd worden. Daarnaast is de minimale waarde per aandeel €0,01.
Wij raden een waarde tussen €0,01 en €1,00 per aandeel aan. Het totale aandelenkapitaal dient bij oprichting te worden volgestort. Bij een aandelenkapitaal van maximaal €100 hoeft er geen gebruik te worden gemaakt van de derdengeldenrekening van de notaris. Bij een hoger aandelenkapitaal willen notarissen doorgaans zekerheid dat de volstorting daadwerkelijk plaatsvindt via de derdengeldenrekening. Zo zorgt de notaris ervoor dat er geen oprichtingsgebreken zullen zijn en dat de aandelen als volgestort worden geregisteerd bij de KvK. Wil je een hoger aandelenkapitaal, neem dan contact op met ons supportteam om jouw situatie te bespreken.
Nadat je een zakelijke rekening hebt geopend bij de bank kan je de aandelen volstorten. Dit doe je door een overboeking te doen van jouw privé-rekening naar de zakelijke rekening van de BV. Geef hierbij in de omschrijving aan dat het de volstorting betreft van 'aandelen nummer 1 t/m X'. Als je een holdingstructuur hebt stort je eerst van privé naar de zakelijke rekening van de Holding. Vervolgens boekt de Holding het bedrag van het aandelenkapitaal over naar de zakelijke rekening van de werkmaatschappij.
Aansprakelijkheid#
Een overeenkomst die je op naam van jouw eenmanszaak of VOF hebt afgesloten is niet zomaar om te zetten naar een BV. Zelfs al richt je een BV op, ben je nog altijd aansprakelijk voor deze overeenkomsten. Het zou een gemakkelijke en fraudegevoelige route zijn om zo onder de aansprakelijkheid uit te komen.
Algemeen#
De BV biedt verschillende voordelen ten opzichte van een eenmanszaak of VOF. Zo ben je als bestuurder van de BV niet persoonlijk aansprakelijk voor eventuele schulden (tenzij er sprake is van wanbeleid). Daarnaast biedt het fiscaal voordeel en is het geschikt als basis voor de perfecte structuur. Meer weten over de voordelen van de BV.
In de statuten worden de zogenoemde spelregels van de BV opgenomen. In de online aanvraagprocedure kun je aan het einde van de aanvraagprocedure een voorbeeld van een oprichtingsakte downloaden. Dan kan je rustig bekijken welke artikelen er allemaal opgenomen zijn.
De BV richt je gemakkelijk op via de online aanvraagprocedure op onze website. Na het voltooien van de aanvraag kun je de online identificatie afronden en de volmacht ondertekenen. De notaris behoudt wel het recht om je op kantoor uit te nodigen voor de identificatie. De notaris bespreekt tijdens de afspraak of telefonisch ook de conceptakte. Alles duidelijk? Dan wordt de BV vervolgens ingediend bij de Kamer van Koophandel door de notaris en ontvang je alle documenten zoals de oprichtingsakte, KvK uittreksel en aandeelhoudersregister.
Een BV dient bij oprichting een fysiek vestigingsadres in Nederland te hebben. Een postbus is dus geen mogelijkheid. Tijdens de oprichting wordt de BV gevestigd op het privéadres van de bestuurder. Dit bespoedigt een efficiënt oprichtingsproces.
De aandeelhouder(s) is / zijn eigenaar van de BV.
Meestal is de aandeelhouder ook de bestuurder in de BV. Maar je kan ook meerdere aandeelhouders hebben en slechts één bestuurder of visa versa. Voor de oprichting via Firm24 moet minimaal 1 aandeelhouder ook bestuurder zijn.
Er is minimaal 1 persoon nodig, deze persoon is aandeelhouder en bestuurder.
Wij hebben een kant en klare informatie e-mail met uitleg van de procedure, alle benodigdheden en kosten. Neem contact op met het support team via het contactformulier en ontvang de informatie e-mail direct.
Voor een oprichting van de BV zijn er wettelijke vereisten en vereisten van Firm24. Omdat wij ons richten op efficiënte oprichtingen waarbij de notaris beperkt onderzoek hoeft te doen. Extra onderzoek gaat namelijk tegen uurtarief en daardoor zouden wij geen vaste prijzen meer kunnen hanteren. In dat geval kan je beter bij de notaris bij jou ‘om de hoek’ de BV oprichten. Wettelijke vereisten: Als oprichter (c.q. Aandeelhouder of bestuurder) dien je officieel ingeschreven te staan in Nederland op een woonadres of in het buitenland woonachtig zijn. Ingeschreven staan op een op een postadres is helaas niet toereikend. De notaris mag daarom niet de BV oprichten. Een oprichter mag niet in staat van een faillissement verkeren. In dat geval ben je niet beschikkingsbevoegd en is de oprichting nietig. Elke oprichter in minimaal 18 jaar. Elke oprichter is minimaal 16 of 17 jaar en heeft een handlichting van de kantonrechter. Elke oprichter is in bezit van een geldige legitimatiebewijs (paspoort, rijbewijs of ID). De BV dient te worden ingeschreven op een Nederlands vestigingsadres. Wanneer dit een privé adres van een oprichter is, hoeft de notaris geen extra documenten ter controle op te vragen. Wordt de BV gevestigd op een ander adres dan is in hoofdregel een geldige huurovereenkomst op naam van de BV en een kopie geldige legitimatiebewijs van bevoegde verhuurder / eigenaar noodzakelijk. De oprichter moet daadwerkelijk de persoon zijn die de BV gaat runnen. Een BV voor iemand anders oprichten wordt een stromanconstructie genoemd en is niet mogelijk. Aanvullende vereisten Firm24: Elke oprichter dient de Nederlandse of Engelse taal goed machtig te zijn zodat deze persoon de statuten zelfstandig kan lezen en bespreken met de notaris. Het vertalen door iemand anders dan een officieel tolk is wettelijk gezien niet mogelijk. Bij een oprichting middels een officiële tolk moet de notaris de gehele oprichtingsakte artikel voor artikel bespreken. Deze werkzaamheden gaan tegen het uurtarief van de notaris en valt buiten de standaard opdracht tot oprichting. Minimaal 1 aandeelhouder is ook bestuurder van de BV. Een oprichter is niet (officieel) woonachtig in een ‘High-risk country’ zoals bepaald door FATF of Europese Commissie. Een oprichter is niet (indirect) betrokken geweest afgelopen 4 jaar of verkeerd in staat van een faillissement. In dat geval dient er extra onderzoek te worden gedaan. Dit gaat tegen uurtarief van de notaris. Een oprichter is niet betrokken bij criminele antecedenten. In dat geval dient er extra onderzoek te worden gedaan. Dit gaat tegen uurtarief van de notaris. Een BV wordt niet opgericht met een stichting (anders dan een STAK) als aandeelhouder. Een dergelijke structuur is fraudegevoelig en daar is uitgebreider onderzoek tegen uurtarief van de notaris noodzakelijk. Deze vereisten zijn meegenomen in de online aanvraagprocedure. In het geval dat de notaris of Firm24 tijdens de oprichtingsprocedure kennis neemt dat één of meerdere vereisten wordt geschonden dan is oprichting helaas niet meer mogelijk. Doordat er reeds werkzaamheden zijn verricht is een restitutie uitgesloten. Neem bij twijfel contact op met het support team via het contactformulier. Je krijgt vaak dezelfde dag nog een reactie.
Betaling#
Alle kosten op onze website zijn inclusief de notariskosten. Je hoeft dus niet apart te betalen voor het opmaken van de conceptakte, legalisatie op kantoor van de notaris of zelf de inschrijving bij de KvK te verrichten. Alleen de eenmalige inschrijfkosten van de Kamer van Koophandel kunnen wij helaas niet op ons nemen. De KvK stuurt een losse factuur à €50 naar het vestigingsadres nadat de BV of stichting is opgericht.
Voor het openen van een zakelijke rekening heb je een KvK nummer nodig. Het KvK nummer ontvang je nadat de BV is opgericht. Aangezien de factuur vooraf dient te worden betaald is het nog niet mogelijk om de oprichting met een zakelijke rekening te betalen. De betaling kan zonder probleem vanaf jouw privé rekening worden gedaan. Wij sturen je altijd na betaling een factuur op naam van de BV. Hierdoor kun je de BTW terugvragen na oprichting en zijn de kosten aftrekbaar. Je schiet de BV privé voor en de BV heeft op deze manier een schuld aan jou (rekening courant).
De factuur die je van de KvK hebt ontvangen is een factuur voor de diensten die zij je verlenen. Vroeger was er sprake van een jaarlijkse bijdrage van ongeveer €100. Dit is nu vervangen door een eenmalige bijdrage van €50. Deze kosten kunnen wij niet uit handen nemen, ook al zouden wij dat willen. Deze factuur staat los van de oprichting van je BV. Wij hebben je BV aangeboden bij de KvK, de inschrijving verzorgd en je een uittreksel verstrekt. Dit zit allemaal in de prijs inbegrepen. Dit geven wij ook aan op onze website.
De notaris dient vanwege haar beroepsregels op verschillende factoren checks uit te voeren. Wanneer je niet de Nederlandse taal spreekt, of in het buitenland woonachtig bent, worden deze checks uitgebreider. Daarnaast wordt een Nederlands persoon geacht het Nederlands recht te kennen in tegenstelling tot een buitenlandse aandeelhouder. Dit zorgt voor extra werkzaamheden voor de notaris en daardoor tot hogere kosten.
In je dashboard vind je de factuur na het voltooien van de aanvraagprocedure. Let op dat na betaling de resterende KvK-vragen nog beantwoord dienen te worden.
Een BV of Holding is uiteindelijk niet meer dan een oprichtingsakte die door de notaris geregistreerd en gepasseerd moet worden. Door onze technologie en opzet van de organisatie kunnen wij goedkoper werken dan de meeste notariskantoren. De ondernemer levert via onze website de gevraagde gegevens aan en doet daarmee zelf een belangrijk deel van het voorwerk. Onze juristen en fiscalisten staan de ondernemer tijdens dit proces bij en helpen kosteloos bij alle vragen. Is de aanvraag afgerond, dan wordt het complete dossier bij de notaris aangeleverd. Doordat ook deze notaris met Firm24 software werkt, heeft de notaris relatief lage kosten. Dit zie je als ondernemer terug in de prijs voor een BV.
BTW-nummer#
Zodra de BV is geregistreerd bij de Kamer van Koophandel, zal de Belastingdienst de registratie verwerken. Gangbaar is dat je binnen 2 weken na oprichting een brief ontvangt op het vestigingsadres met daarin het BTW-nummer. Na 2 weken geen brief ontvangen? Neem dan contact op met de Belastingdienst.
De Belastingdienst erkent een holding niet altijd direct als BTW belastingplichtig. Mocht je geen BTW-nummer hebben ontvangen dan kun je een verzoek doen bij de Belastingdienst. Richt dit verzoek aan het belastingkantoor waarvan je de brief hebt ontvangen. In dit verzoek dien je kort te beargumenteren waarom je een BTW-nummer wil ontvangen.
Datum oprichting#
Op 1 januari zijn alle notariskantoren en ook de Kamer van Koophandel gesloten. De oprichting van een BV zal daarom niet mogelijk zijn op deze exacte datum. Op z’n vroegst wordt de oprichting in de eerste week van januari voltooid. Het is echter ook mogelijk om de BV al in december op te richten met een verlengd eerste boekjaar. Hierdoor hoef je niet over 2021 een jaarrekening op te stellen en kan de maand december worden meegenomen met de jaarrekening van 2022. Het eerste boekjaar kan je aangeven in de aanvraagprocedure bij de stap na betaling.
Voor de daadwerkelijke oprichting van een BV ben je afhankelijk van twee organisaties. De eerste is de notaris die de oprichtingsakte passeert. Deze datum is de daadwerkelijke oprichtingsdatum van de BV. Daarnaast wordt de BV geregistreerd bij de Kamer van Koophandel. Dit is het moment van inschrijving in de KvK. Beide data worden op het KvK uittreksel vermeld. Een BV in het verleden oprichten is juridisch gezien niet mogelijk. Stem je wensen af met het support team via het contactformulier of bel 020 30 80 675.
Eenmanszaak #
Het hebben van een eenmanszaak naast een BV brengt bepaalde valkuilen met zich mee. Het is erg belangrijk om een duidelijk onderscheid te maken tussen beide bedrijven naar de buitenwereld toe. Bij een onduidelijke scheiding kan de Kamer van Koophandel de inschrijving van de BV weigeren. Daarnaast zal de notaris ook extra vragen stellen over de bestaande eenmanszaak. Voorkom teleurstellingen en neem voor de zekerheid contact op met het support team via het contactformulier of bel 020 30 80 675.
Faillissement#
Indien je failliet bent geweest, betekent het niet dat je niet meer zou kunnen ondernemen. Echter, een oprichting via ons is een standaard oprichting van een BV. De prijs die wij hiervoor rekenen houdt geen extra onderzoek in, wat altijd nodig is als er sprake is van eerder faillissement. Voor een notaris is het belangrijk dat bestuursaansprakelijkheid uitgesloten kan worden. Je kunt contact opnemen met het support team via het contactformulier om je specifieke casus te bespreken. Op basis van de aangeleverde informatie zou het kunnen dat wij u dooverwijzen naar een reguliere notaris.
Holding#
Wij raden 90% van de ondernemers aan om naast de werkmaatschappij ook een persoonlijke holding op te richten. Een persoonlijke holding biedt vele voordelen ten opzichte van het enkel oprichten van een BV.
Het is mogelijk om later een holding op te richten, maar dit raden wij niet aan. Het is duurder om later een structuur te wijzigen dan direct de juiste ‘kapstok’ op te richten. Wanneer je pas later wilt omzetten naar een holding structuur, dienen de aandelen die je in privé houdt te worden overgedragen naar de holding. Er zijn verschillende manieren om de aandelen van de werkmaatschappij over te dragen aan de nieuwe holding. De eerste mogelijkheid is een aandelenoverdracht. De notariële kosten zijn vanaf €849 excl BTW. Bij een aandelenoverdracht dienen de aandelen wel tegen een reële waarde te worden overgedragen. Omdat je de aandelen houdt als natuurlijk persoon betaal je 25% belasting over de verkoopprijs. Dit is niet wenselijk. Een andere optie is een aandelenfusie. Hierbij hoef je niet af te rekenen over de meerwaarde van de aandelen, maar dit is in de praktijk alleen bruikbaar voor 1 aandeelhouder die meer dan 50% van de aandelen heeft. De kosten voor de aandelenfusie bedragen € 1.250 excl BTW. Heb je meer aandeelhouders, dan moet je belasting betalen. We raden daarom aan om deze situatie te voorkomen en direct een persoonlijke holding op per aandeelhouder op te richten.
Legalisatie#
Door het hele land zijn er meer dan 20 notariskantoren aangesloten bij Firm24. Klik hier voor een overzicht van ons notaris netwerk.
Wegens de COVID-19 maatregelen dienen de aandeelhouders in de meeste gevallen online te ondertekenen. Een notaris behoudt de mogelijkheid om oprichters van een BV/Stichting op kantoor te laten tekenen. Mocht het niet lukken om tegelijkertijd langs te komen, neem dan contact op met het support team om de mogelijkheden te bespreken (contactformulier of bel 020 30 80 675).
Alle oprichters, aandeelhouders en bestuurders dienen langs te komen bij de notaris voor ondertekening van de volmacht.
Als je bij een notaris buiten ons netwerk de volmacht wilt ondertekenen is dat in de meeste gevallen ook mogelijk. Echter willen sommige notarissen dat elke oprichter in persoon aanwezig is bij het bespreken van de akte. Neem contact op met het support team om de mogelijkheden te bespreken (contactformulier of bel 020 30 80 675).
Voor de officiële legalisatie is het vereist dat de volmacht in het bijzijn van de notaris wordt getekend. Zelf de volmacht ondertekenen en opsturen voldoet helaas niet aan de vereisten.
De legalisatie dient in persoon te gebeuren, het is niet toegestaan om iemand een volmacht te geven om namens jou een BV op te richten.
De legalisatie bestaat uit het ondertekenen van de volmacht en de identificatie van de oprichter. Zonder een geldig legitimatiebewijs kan deze persoon niet geïdentificeerd worden. Een kopie van een geldig legitimatiebewijs volstaat niet.
In beginsel dien je voor elke oprichting te worden geïdentificeerd. Indien de vorige legalisatie recent heeft plaatsgevonden, dan kan je altijd even overleggen met de notaris.
Notaris#
Elke oprichter (aandeelhouder of bestuurder) dient bij een oprichting of wijziging geïdentificeerd te worden door de notaris. Het is dus nog noodzakelijk dat deze personen langsgaan bij een notaris. Wij hebben een heel netwerk van aangesloten notarissen door heel Nederland. Op onze website vind je een pagina met al onze onze vestigingen. Nu de legalisatie meestal ook online kan plaatsvinden, is het niet meer nodig om fysiek langs te gaan. De notaris behoudt wel het recht om je op kantoor te laten verschijnen.
Je kunt je volmacht ondertekenen bij een notaris buiten ons netwerk, maar de kosten voor legalisatie komen dan voor eigen rekening. Daarna dient de gelegaliseerde volmacht gemaild te worden naar Firm24 (support@Firm24.com) & per post naar de notaris gestuurd te worden die jouw BV opricht. In sommige gevallen wenst de notaris wel dat je aanwezig bent in persoon bij het bespreken van akte. Neem daarom altijd vooraf contact op om de mogelijkheden te bespreken (contactformulier of bel 020 30 80 675).
Oprichtingsprocedure#
Het oprichten van een BV kan worden gedaan middels verschilleden snelheden. Een standaard procedure duurt 7werkdagen. Wanneer de notaris de conceptakte bespreekt tijdens de legalisatie dan is doorgaans de BV binnen twee dagen ingediend bij de Kamer van Koophandel. Naast een standaard procedure is het ook mogelijk om te kiezen voor een oprichting in 5 werkdagen of zelfs voor een spoedopdracht. De BV wordt dan binnen 48 uur na dagtekening van de volmacht ingediend bij de Kamer van Koophandel. Deze verwerkt de registratie vervolgens binnen een halve werkdag. Let op: door hernieuwde UBO-wetgeving kan inschrijving bij de KvK vertraging oplopen.
Sta je in de Basisregistratie personen (BRP) op een woonadres in Nederland ingeschreven en heb je een geldig legitimatiebewijs? Dan hoef je alleen nog de naam van de BV door te geven, een doelomschrijving te formuleren en een aantal andere vragen te beantwoorden via onze procedure. Zo simpel kan het zijn!
De statuten zijn opgenomen in de oprichtingsakte en zijn daarmee openbaar bij de KvK. De statuten zijn als het ware de spelregels van jouw BV. Naast de statuten bevat de oprichtingsakte tevens het aandeelhoudersregister en de slotverklaring.
We bieden voor iedere branche veel handige contracten aan op onze website. Daarnaast kun je contractenpakketten afnemen waarin vele overeenkomsten zitten die voor elke onderneming handig zijn. Je kunt contracten digitaal opstellen, beheren en ondertekenen. Benieuwd, bekijk hier het overzicht.
De oprichtingsprocedure bestaat uit de volgende stappen: Je vult online de benodigde gegevens in via deze link. De aanvraagprocedure wijst zichzelf. Direct na het afronden van de online procedure ontvang je per e-mail een link waarmee je de digitale identificatieprocedure kan starten. Nadat de identificatie is voltooid zal de notaris aan de slag gaan met het opmaken van de stukken. De notaris zal een finale conceptakte opstellen. Zodra deze is geüpload, ontvang je hier een email over. Je dient deze te controleren en te accorderen via de knop "akte gelezen". Notaris bespreekt de conceptakte telefonisch, passeert de akte en schrijft de BV in bij de KvK. Je ontvangt de oprichtingsakte(s), KvK-uittreksel(s) en aandeelhoudersregister digitaal in jouw dashboard.
Onze website wordt het best ondersteund door Google Chrome of Mozilla Firefox. Het kan zijn dat door het werken met een andere internetbrowser de website niet optimaal wordt weergeven. Geadviseerd wordt om Google Chrome of Mozilla Firefox te gebruiken.
Het kan zijn dat de KvK de registratie niet correct heeft doorgezet naar de Belastingdienst, vervelend maar gelukkig niks aan de hand. Als je de eerste pagina en de slotverklaring (hierin staat meestal het artikel betreffende het eerste boekjaar) uitprint en opstuurt naar de Belastingdienst zal de Belastingdienst het corrigeren.
De contracten kun je vinden en opstellen via de volgende stappen: Log in via deze link. Klik op de oprichting van uw BV; Start een nieuw contract via de gelijknamige groene knop onderin. Nadat er een nieuw venster is geopend, druk je op "mijn contracten". Druk op het gewenste contract om het proces te starten. Kies een 'organisatie' (dit heeft geen invloed op het maken van het contract') en het proces begint.De contracten worden opgesteld via het stappenplan. Na het stappenplan kan je deze nog handmatig aanpassen / aanvullen waar nodig. De documenten blijven altijd opgeslagen in jouw documentenkluis en zijn onbeperkt te gebruiken.
Nee, je dient als oprichter (c.q. aandeelhouder en bestuurder) altijd zelf de volmacht (digitaal) te tekenen.
We onderscheiden hierin twee situaties. De eerste situatie is dat je zelf wijzigingen wilt aanbrengen nadat de aanvraagprocedure is afgerond. Wanneer je dit op korte termijn doorgeeft en de notaris de conceptakte nog niet heeft opgesteld, worden er geen extra kosten in rekening gebracht voor het wijzigen. Heeft de notaris echter al de conceptakte opgesteld, kan het zijn dat de notaris wel kosten in rekening brengt.
Alle aandeelhouders dienen de akte gelezen te hebben, zij zijn tenslotte allemaal oprichters. Daarnaast zal de notaris alle oprichters bellen in een gezamenlijk gesprek om de belangrijkste punten in de akte door te nemen. Daarvoor is het vereist dat iedereen de akte ook gelezen heeft.
Zodra de notaris de conceptakte heeft geüpload in jouw dashboard, ontvang je een e-mail ter notificatie. De conceptakte kun je vinden door op de link in de e-mail te klikken of door in te loggen op jouw dashboard. Klik op de gewenste BV en download de conceptakte. Check vooral de eerste twee pagina’s; de persoonlijke gegevens, de naam en doelomschrijving en de laatste pagina; slotverklaring. Op deze pagina’s bevinden zich de variabelen. De overige artikelen zijn standaard bepalingen. Alles in orde? Accordeer vervolgens de conceptakte. Zodra je ook de volmacht hebt getekend zal de notaris de akte met je doornemen. Mocht je de afspraak bij de notaris nog niet gemaakt hebben, vragen wij je dit alsnog te doen.
Voor de oprichting van de BV is het vereist dat de notaris de akte (kort) bespreekt met de oprichter(s). In de meeste gevallen zal de notaris de akte bespreken tijdens de afspraak op kantoor. In het geval de akte niet is besproken op kantoor, zal de notaris telefonisch contact opnemen. In dit gesprek worden de belangrijkste punten van de oprichting besproken. Zodra alles duidelijk is, wordt de akte gepasseerd en ingediend bij de KvK.
De notaris heeft een zorgplicht waarbij de akte per oprichting besproken dient te worden.
Een fout in de akte kan je altijd direct doorgeven aan het support team. Stuur een e-mail naar support@Firm24.com met een beschrijving van de fout. Wij zorgen ervoor dat de notaris op korte termijn de conceptakte aanpast en de nieuwe versie uploadt in het dashboard.
De notaris passeert de akte en daarna wordt de BV ingediend bij de Kamer van Koophandel. De Kamer van Koophandel verwerkt de inschrijving doorgaans binnen een halve werkdag. Normaliter wordt de BV dezelfde dag geregistreerd wanneer de akte voor 15:00 is ingediend bij de Kamer van Koophandel. Let erop dat de Kamer van Koophandel gesloten is op officiële feestdagen. Daarnaast kan er bij de KvK een vertraging optreden in verband met de inwerkingtreding van de nieuwe UBO-wetgeving.
Tegenwoordig hoef je niet meer zelf de oprichtingsakte te ondertekenen. Je kan de volmacht en PDC digitaal ondertekenen en hoeft niet langer de oprichtingsakte zelf te ondertekenen. Dit zorgt voor een snellere en efficiënte oprichtingsprocedure.
Snelheid oprichting#
Standaard wordt een BV binnen 7 werkdagen opgericht. We snappen dat je soms op korter termijn de BV nodig kan hebben. Daarom bieden we daarnaast ook de mogelijkheid om de BV binnen 48 uur op te richten.
Via een unieke spoedprocedure kunnen we de BV binnen 48 uur, na ondertekening volmacht, oprichten. De BV wordt vervolgens ingediend bij de Kamer van Koophandel. Deze verwerkt de inschrijving doorgaans in een halve werkdag. Houd hier rekening mee met het inplannen van afspraken zoals ondertekening van een bepaald contract of het openen van een zakelijke rekening.
Speciale statuten#
Het is mogelijk om aanpassingen te maken in de conceptakte. Let er wel op dat Firm24 standaard statuten hanteert voor een vaste prijs. Wanneer je specifieke afwijkende bepalingen in de akte wenst op te nemen, neem dan voor het afronden van de aanvraagprocedure contact op met het support team. Zo kunnen wij de aanpassing voorleggen aan de notaris en een offerte opvragen. Zo voorkom je achteraf onverwacht hogere kosten.
Een Spaar BV wordt gebruikt om vermogen uit box 3 in een BV onder te brengen om zo geen vermogensbelasting meer te betalen. Een Spaar BV is een BV met holding doelstellingen en een hoger aandelenkapitaal.
Indien zorg wordt gefinancierd vanuit de Zorgverzekeringswet (Zvw) of de Wet langdurige zorg (WLZ) dienen de statuten van de BV te voldoen aan de voorwaarden voor een WTZI-toelating. Indien de statuten daaraan voldoen mag je als BV declareren bij de Zorgverzekeraars. Deze statuten wijken af van de standaard statuten. Benieuwd of jij Zorgstatuten nodig hebt? Neem dan contact op met het support team via het contactformulier.
Je hebt speciale zorgstatuten nodig wanneer je zorgt levert die wordt gefinancierd vanuit de Zorgverzekeringswet (Zvw) of de Wet langdurige zorg (WLZ) (wat in feite inhoudt dat je declareert bij een zorgverzekeraar en geen factuur stuurt naar cliënt). Enkel met een WTZI-toelating mag jouw organisatie deze zorg aanbieden en kan je de kosten declareren bij een zorgverzekeraar.
Zorgstatuten voorzien van alle transparantievereisten worden slechts door enkele notarissen in Nederland opgesteld. Bij Firm24 hebben we deze notarissen in ons netwerk. De additionele kosten voor deze statuten bedragen € 1250 excl BTW. In de online aanvraagprocedure kun je deze functie aanvinken. Meer weten over zorgstatuten en de vereisten, neem contact op met het support team via het contactformulier of bel 020 30 80 675.
Vestigingsadres#
Door verscherpte maatregelen van notarissen dient het vestigingsadres overeen te komen met het adres waar jij of één van de andere aandeelhouders of bestuurders staat ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP). Dit komt omdat hier veel mee wordt gefraudeerd en de notaris hier strikter op moet letten. Indien je toch op een ander adres wil vestigen, let dan op het volgende: Voor de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (hierna: KvK) dient de notaris in dat geval te beschikken over een geldige huurovereenkomst. Dit betekent dat de huurovereenkomst wordt aangegaan door de rechtmatige verhuurder en gehuurd dient te worden door de (op te richten) BV, en dus niet op persoonlijke titel. De verhuurder dient een kopie ID bij de huurovereenkomst te voegen. De verhuurder dient verder een mail te sturen naar de notaris met de volgende zaken: de verklaring dat de verhuurder eigenaar/verhuurder is. de verklaring dat de oprichter (de BV) daar mag vestigen. betaalbewijs (schermkopie) van oprichter waaruit overboeking van huursom blijkt. De bovenstaande procedure verloopt in de praktijk helaas geregeld niet helemaal vlekkeloos, wat tot vertraging kan leiden. Om de oprichtingsprocedure zo soepel mogelijk te laten verlopen raden wij het daarom aan om in eerste instantie te vestigen op het privé adres. Direct na oprichting kan het vestigingsadres (gratis) gewijzigd worden middels een formulier op de website van de Kamer van Koophandel. Probleem opgelost!
Wwft#
Vanwege aangepaste wetgeving per 1 januari 2019 dient de notaris meer informatie te ontvangen voor het opmaken van het dossier. Elke oprichter dient bij de oprichting van een BV aan te geven of hij / zij een PEP (Politically Exposed Person) is. Een PEP is een persoon die op dit moment of in het verleden, een prominente publieke functie heeft bekleed of iemand die familie is van of zaken doet met een PEP. Indien een betrokken persoon kwalificeert als PEP kan aanvullende informatie gevraagd worden door de notaris.
Vanwege aangepaste wetgeving per 1 januari 2019 dient de notaris meer informatie te ontvangen voor het opmaken van het dossier. Indien er wordt opgericht met een bestaande BV dient er een UBO-verklaring te worden aangeleverd. In deze 'Ultimate Beneficial Owner' verklaring wordt elke persoon die minimaal 25% van de aandelen (winst en/of stemrechten) houdt, genoteerd.
Holding BV#
Algemeen#
Een holding is een passieve vorm van een BV. De holding wordt ook wel een houdstermaatschappij genoemd en houdt vaak de aandelen in een werkmaatschappij. De holding biedt vele voordelen op het gebied van fiscaliteit, bescherming en flexibiliteit.
De kosten voor het oprichten van een holding bedragen €399 excl btw. Wanneer je deze echter gelijktijdig met een werkmaatschapij opricht ontvang je €50 korting.
Een holding biedt verschillende voordelen t.o.v. enkel een werkmaatschappij. We hebben een online tool waarbij je direct kan zien of een holding voor jou voordelig is. Klik hier voor de check.
Het is aan te raden om altijd een persoonlijke holding op te richten. Wanneer je met meerdere aandeelhouders in dezelfde holding deelneemt, vervallen essentiële voordelen bij onder meer de verkoop van jouw aandelen. Daarom hanteren wij de vuistregel om per aandeelhouder een persoonlijke holding op te richten.
Het oprichten van een BV duurt standaard 7 werkdagen. Wanneer de notaris de conceptakte bespreekt tijdens de legalisatie dan is doorgaans de BV binnen twee dagen ingediend bij de Kamer van Koophandel. Naast een standaard procedure is het ook mogelijk om te kiezen voor een spoedopdracht binnen 48 uur. De BV wordt dan binnen 48 uur na dagtekening van de volmacht ingediend bij de Kamer van Koophandel. Deze verwerkt de registratie vervolgens binnen een halve werkdag
De oprichtingsprocedure bestaat uit de volgende stappen: Je vult online de benodigde gegevens via deze link. De aanvraagprocedure wijst zichzelf. Direct na het afronden van de online procedure ontvang je een e-mail waarmee je de online identificatieproces kan starten. Nadat het identificatieproces is voltooid zal de notaris aan de slag gaan met het opstellen van de stukken. Zodra de notaris de finale concept-akte heeft geüpload, ontvang je hier een email over. Je dient deze te controleren en te accorderen via de knop "akte gelezen". De notaris bespreekt de conceptakte telefonisch, passeert de akte en schrijft de BV in bij de KvK. Je ontvangt de oprichtingsakte(s), KvK-uittreksel(s) en aandeelhoudersregister digitaal in jouw dashboard.
Jazeker, indien je de procedure voor een werkmaatschappij start en je geeft aan dat de aandeelhouder een natuurlijk persoon is, krijg je automatisch in de procedure de mogelijkheid om een holding toe te voegen. Op die manier hoef je slechts eenmaal alle informatie in te vullen. Bovendien krijg je €50 korting op de holding wanneer je deze gelijktijdig opricht!
In de werkmaatschappij worden de daadwerkelijke (risicovolle) activiteiten van de onderneming gedreven. De holding houdt de aandelen van de werkmaatschappij en is een passieve vennootschap waarin waardevolle activa kunnen worden geplaatst.
Wanneer je een holding hebt opgericht, is het handig om de volgende contracten op te stellen: Arbeidsovereenkomst tussen de holding en jijzelf als DGA Managementovereenkomst tussen de holding en de werkmaatschappij Aandeelhoudersovereenkomst indien er meerdere aandeelhouders zijn in de werkmaatschappij
De holding is een passieve vorm van een BV en er moet een jaarrekening voor worden ingediend. Er zullen (zeker in de beginfase) nog weinig mutaties plaatsvinden per maand in de holding. Een accountant zal daarom vaak een kortingspakket aanbieden voor de boekhouding van een werkmaatschappij en een holding gezamenlijk.
De voordelen van de holding bestaan o.a. uit de nescherming van het vermogen, fiscaal voordeel bij verkoop van aandelen en dividenduitkeringen. Daarnaast kan het fiscaal gunstig zijn bij meerdere werkmaatschappij en door een hypothecaire lening te verstrekken vanuit de holding. Meer weten? Lees in deze blog er meer over. hier voor de check.
Het oprichten van een persoonlijke holding heeft weinig nadelen. Het enige nadeel zijn de eenmalige oprichtingskosten en de maandelijkse extra boekhouding kosten (vaak €50). Deze kosten verbleken echter meestal bij het fiscale voordeel wat je geniet bij een holdingstructuur.
Je houdt de aandelen van de holding rechtstreeks als natuurlijk persoon. Daarom ben je in de holding DGA. De holding houdt op haar beurt weer de aandelen van de werkmaatschappij.
Zodra de werkmaatschappij winst heeft gemaakt, keert deze dividend uit aan de holding. Dit is onbelast wanneer de holding minimaal 5% van de aandelen houdt. Dat is vaak het geval. Vanuit de holding heb je twee mogelijkheden: (i) het stallen of herinvesteren van de winst of (ii) het uitkeren aan jezelf via een dividenduitkering.
Spaar BV#
Algemeen#
Een Spaar BV is simpel gezegd een BV met holding doelstellingen. Niks meer, niets minder. We noemen het Spaar BV omdat mensen hun spaargeld verplaatsen van de privé rekening naar de zakelijke rekening van de BV.
Je bent vrij om de naam te kiezen voor de Spaar BV. Wij raden het enkel af om een achternaam te gebruiken. Doordat de BV verplicht is een jaarrekening te deponeren, kan bij wijze van spreken uw buurman zoeken op de website van de Kamer van Koophandel en jouw vermogen inzien. Dat is natuurlijk niet gewenst. Gebruik daarom een naam die niet direct herleidbaar is.
Wanneer je het spaarvermogen overboekt naar de zakelijke rekening van de Spaar BV, valt het vermogen niet meer onder jouw privévermogen maar onder het zakelijk vermogen van de BV. Hierdoor hoef je er jaarlijks geen box 3 belasting meer over te betalen. Je betaalt bij de BV enkel vennootschapsbelasting over de daadwerkelijke winst in de BV en box 2 heffing over het uitgekeerde dividend. Vanaf de 150.000 spaarvermogen ben je daardoor goedkoper uit met een Spaar BV.
Een spaar BV is interessant voor mensen met een vermogen vanaf €150.000 in box 3 (spaargeld en bezittingen). Met ingang van 2019 is het gemiddeld rendement gesteld op 4.45%. Dit betekent dat je over 150.000 euro spaargeld € 1056 euro belasting moet betalen. Tegen een huidige rente van 0.25% maak je een verlies van ruim €680. Het peildatum voor de belastingaangifte 2020 is op 1-1-2020. Dus het loont om nog voortijdig een Spaar BV op te richten. We hebben daarnaast een handig rekentool waarbij je in één oogopslag kan zien of een Spaar BV voor jou gunstig is. Klik hier voor de check.
Het Depositogarantiestelsel garandeert €100.000 per zakelijke rekening per bank. Vier verschillende zakelijke rekeningen (a €100.000) bij vier verschillende banken resulteert in €400.000 gedekt onder garantiestelsel. Let op, dit geldt niet voor belegd vermogen, enkel spaargeld.
In de BV kunnen bestuurders bij de bankrekening. Indien je ook je partner wil machtigen kan je haar bestuurder maken van de BV of als gevolmachtigde inschrijven bij de bank.
Een reguliere onttrekking (kasopname) uit de BV is in beginsel een belaste opname (loon of dividend bijvoorbeeld). Een belaste opname is natuurlijk niet de bedoeling. Om het onbelast te doen kun je het nominale aandelenkapitaal statutair (via de notaris) verlagen. Stel je hebt 1000 aandelen van €1000 per aandeel. Dan kun je de nominale waarde per aandeel verlagen van €1000 naar €500 per aandeel. Op die manier kun je €500.000 belastingvrij onttrekken uit de BV. Vermogen (nominaal aandelenkapitaal) onbelast uit de BV halen door middel van een statutenwijziging - €849 excl BTW. Vermogen (agio) onbelast uit de BV halen door middel van een uitgifte aandelen & statutenwijziging - €1.350 excl BTW.
Bijstorten kun je doen d.m.v. een kapitaalstorting in de BV (dit is standaard een banktransactie). Het extra gestorte vermogen wordt aangeduid als agio op de balans. Je kan er ook voor kiezen om via de notaris nominaal bij te storten. Dan doe je een aandelenuitgifte. Het extra gestorte vermogen wordt dan aangeduid als nominaal aandelenkapitaal op de balans. Let op, hier komen wel extra notariële kosten bij.
Spaardeposito’s zijn geen vrije liquide middelen. Enkel liquide middelen kunnen gemakkelijk op de aandelen worden gestort.
Dergelijke beleggingen betreffen geen vrije liquide middelen die op de aandelen gestort kunnen worden. In theorie is een storting in natura ook mogelijk voor het volstorten van de aandelen. Echter, in de praktijk brengt een dergelijke inbreng op aandelen aanzienlijke kosten (notariële- en accountantskosten ) met zich mee, waardoor het voordeel van het oprichten van een Spaar BV aanzienlijk lager wordt. Uit oogpunt van efficiëntie en kosten werkt Firm24 niet met een inbreng op aandelen bij een Spaar BV.
Over de daadwerkelijk genoten winst wordt vennootschapsbelasting betaald (16,5% over de eerste €200.000). Keer je de winst uit als dividend dan betaal je effectief 25% inkomstenbelasting.
Prijs#
Oprichten (vermogen in de BV brengen) - €499 excl BTW. Een Spaar BV heeft een hoog nominaal kapitaal en wijkt daarmee af van een standaard oprichting waarbij wij oprichten met een nominaal kapitaal van bijvoorbeeld €100. Een hoog kapitaal moet óf via de derdengeldenrekening van de notaris worden volgestort óf (onze voorkeur) niet worden volgestort bij oprichting. De notaris verklaart dan dat de aandelen niet zijn volgestort maar dat dit binnen 10 werkdagen dient te worden gedaan. Dit is een afwijkende bepaling in de slotverklaring en voorkomt gebruik van de derdengeldenrekening.
Een Spaar BV heeft een hoog nominaal kapitaal en wijkt daarmee af van een standaard oprichting waarbij de BV wordt opgericht met een nominaal kapitaal van €120. Een hoog kapitaal moet óf via de derdengeldenrekening van de notaris worden volgestort óf (onze voorkeur) niet worden volgestort bij oprichting. De notaris verklaart dan dat de aandelen binnen 10 werkdagen dienen te worden volgestort. Dit is een afwijkende bepaling. Door de afwijkende procedure liggen de oprichtingskosten daarom hoger.
Aandeelhouder#
Ook voor aandeelhouders van een Spaar BV geldt de gebruikelijkloonregeling. Echter, als het minimaal in aanmerking te nemen DGA salaris op grond van de gebruikelijkloonregeling niet hoger zou zijn dan € 5000, geldt de regeling niet. Ga je niet bovenmatige werkzaamheden of investeringen doen in de BV, dan is het niet nodig om een gebruikelijk loon uit te keren. Deze vrijstelling is in het leven geroepen om onevenredig zware administratieve lasten voor DGA’s te voorkomen (salarisadministratie).
Oprichtingsprocedure#
Bij oprichting van een BV kan er gekozen worden voor een verlengd eerste boekjaar (eindigt op 31-12-2021). Hiermee wordt voorkomen dat er een jaarrekening opgesteld en gedeponeerd moet worden voor de laatste maanden van 2020. Doordat de Spaar BV niet meer dan €200.000 winst gaat maken is dit fiscaal niet ongunstig en worden administratieve kosten voorkomen.
De standaard oprichting van een BV duurt 7 werkdagen. Om optimaal gebruik te maken van een Spaar BV dient het vermogen voor 1 januari 2021 te zijn overgeboekt van uw privé rekening. Daarvoor is nodig dat de Spaar BV al een zakelijke rekening heeft geopend. Let daarom op dat de Spaar BV op tijd is opgericht. Het openen van een zakelijke rekening kan zomaar 5 werkdagen duren. Wij raden daarom ook sterk aan om vanaf maandag 9 december de Spaar BV met spoedopdracht op te richten. Enkel op deze manieren kunnen wij garanderen dat de BV nog in 2021 wordt opgericht. De extra kosten voor de spoedopdracht bedragen € 195 excl BTW.
In de aanvraagprocedure kan je volstaan met Spaar BV als activiteiten. De notaris maakt vervolgens een passende doelomschrijving die je dient goed te keuren.
Bij een Spaar BV is het aan te raden om 10.000 (of een veelvoud) aandelen uit te geven met een minimale waarde van €15 per aandeel.
Je start online de procedure voor de oprichting van de Spaar BV via deze link. Je vult online de benodigde gegevens in zoals de naam en de gegevens van de oprichter(s). Na het afronden van de aanvraag gaat de notaris direct aan de slag met de conceptakte. Zodra deze is opgemaakt, wordt deze geupload in jouw dashboard. Dit duurt normaliter 2-3 werkdagen. Na het accorderen van de conceptakte kan er een afspraak worden gemaakt bij de notaris. Bij de notaris worden de oprichters geïdentificeerd, de volmacht & datacard getekend en de conceptakte besproken. Deze documenten kun je vinden in de e-mail na het afronden van de betaling. Neem naar de notaris het geldige legitimatiebewijs mee te nemen, welk op de volmacht vermeld staat. Nadat de notaris de akte gepasseerd heeft, biedt de notaris de stukken ter inschrijving aan bij de Kamer van Koophandel. Zodra de inschrijving daar voltooid is, zet de notaris het uittreksel en een kopie van de oprichtingsakte in jouw online dashboard. Je ontvangt een e-mail zodra deze klaarstaan. Alle officiële documenten ontvang je ook per post. De Spaar BV is opgericht en je kunt gemakkelijk een zakelijke rekening openen en het spaarvermogen overboeken naar de rekening van de BV.
Stichting#
Algemeen#
Het is niet mogelijk om salaris te ontvangen als bestuurder van een stichting. De aktes die Firm24 gebruikt zien enkel op stichting met een algemeen maatschappelijk doel, daarbij is enkel de mogelijkheid opgenomen om een vergoeding voor gemaakte kosten te ontvangen.
Het is zeer ongebruikelijk om een stichting als aandeelhouder van een BV te fungeren. Een stichting dient een (maatschappelijk) doel na te streven en alle eventuele winst moet ook aan dat doel uitgekeerd worden. De winst van de BV zou daarom ‘in dode hand’ vallen. Via Firm24 is het niet mogelijk om een structuur op te richten waarbij de stichting de aandelen houdt van een BV. Dit wordt ook aangegeven in de online aanvraagprocedure. Aangevraagde procedures worden direct geannuleerd en gemaakte kosten worden verrekend. We adviseren je om een dergelijke structuur bij een notaris rechtstreeks aan te vragen.
De statuten zijn toereikend op stichtingen die een sociaal of maatschappelijk doel nastreven. Economische en commerciële activiteiten vallen hier buiten en kunnen niet door middel van onze standaard akte worden opgericht.
In de statuten worden de zogenoemde spelregels van de stichting opgenomen. In de online aanvraagprocedure kan je een voorbeeld van de oprichtingsakte downloaden (bij stap 3). Dan kan je rustig bekijken welke artikelen er allemaal zijn opgenomen.
Er zijn diverse – grote – verschillen aan te wijzen die bestaan tussen een stichting en een BV. Ten eerste kent de stichting geen eigenaars: waar aandeelhouders van een BV eigenaar zijn van de rechtspersoon, kent de stichting een dergelijk orgaan niet. Ook de bestuurders van de stichting zijn geen eigenaar. Ten tweede is het niet-hebben van een winstoogmerk een groot verschil: het maken van winst door middel van het voeren van een onderneming is een groot onderdeel van een BV. Bij een stichting wordt het gestelde doel nagestreefd en is winst geen primair doel.
Een stichting is een rechtspersoon. Dit houdt in dat bestuurders van de stichting in beginsel niet aansprakelijk zijn voor eventueel gemaakte schulden. Indien er sprake is van wanbestuur is er wel een mogelijkheid dat bestuurders persoonlijk aansprakelijk worden gesteld.
Als een stichting als onderneming kan worden beschouwd, dient de stichting vennootschapsbelasting te betalen. Van een onderneming is sprake indien de stichting met een organisatie van kapitaal en arbeid deelneemt aan het economische verkeer en daarmee winst maakt. Hetzelfde geldt als de stichting een activiteit ontplooit waarmee wordt geconcurreerd met andere ondernemers. Voor de btw is de stichting ondernemer als zij voldoet aan de eisen van het ondernemerschap. Als er sprake is van ondernemerschap voor de btw, gelden voor de stichting de normale btw-regels. Als de stichting personeel in dienst neemt, krijgt de stichting te maken met loonheffingen.
Een stichting kent geen eigenaar, enkel bestuurders. De stichting is een onafhankelijke vennootschap.
Het bestuur is belast met het besturen van de stichting. Daarnaast wordt de stichting door het bestuur vertegenwoordigd. Het bestuur van de stichting bestaat uit een voorzitter, secretaris en penningmeester. Het is niet vereist dat drie verschillende personen deze functies vervullen. Het is (met name bij kleinere stichtingen) goed denkbaar dat slechts één persoon de drie functies vervult.
Voor het oprichten van een standaard stichting is geen bepaald aantal oprichters vereist. Slechts één persoon is voldoende om een stichting op te richten. Voor een stichting met een ANBI status is het noodzakelijk dat er minimaal 3 bestuurders bij de oprichting betrokken zijn.
Wanneer een stichting economische activiteiten ontplooit, wordt deze aangemerkt als BTW-plichtig door te Belastingdienst. In dat geval mag de stichting ook de betaalde BTW aftrekken.
Een stichting dient bij oprichting een fysiek vestigingsadres in Nederland te hebben. Een postbus is dus geen mogelijkheid. Tijdens de oprichting wordt de stichting gevestigd op het privéadres van de bestuurder. Dit bespoedigt een efficiënt oprichtingsproces.
Waarschijnlijk is er geld afgeschreven door een stichting derdengelden. Een stichting derdengelden is een stichting die namens een bedrijf geld van jouw rekening afschrijft. Wij zijn géén stichting derdengelden. Wij zijn een online notarisplatform en richten onder andere stichtingen op. Is er geld afgeschreven (door stichting derdengelden) van je bankrekening en twijfel je of dit correct is? Neem dan contact op met je eigen bank. De bank kan uitzoeken welk bedrijf de opdracht heeft gegeven om het bedrag te incasseren.
Oprichtingsprocedure#
Zie voor de procedure het stappenplan op de pagina van de stichting.
Prijs#
Een stichting kan al worden opgericht vanaf €399 excl BTW.
Speciale statuten#
Een STAK (stichting administratie kantoor) heeft enkel als doel het beheren en certificeren van aandelen. Hierdoor wordt het stemrecht van het winstrecht gescheiden. Het stemrecht blijft bij het bestuur van de stichting. Het winstrecht (certificaten) wordt vervolgens aan de begunstigden geleverd. Het grote voordeel is dat deze overdracht 'onderhands' kan, dus zonder tussenkomst van een notaris. Om deze reden wordt de STAK bijvoorbeeld vaak gebruikt om werknemersparticipatie te stimuleren. De STAK bestaat uit een oprichtingsakte, certificering van aandelen en administratievoorwaarden.
Een Stichting met een ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling) status heeft fiscaal voordeel ten opzichte van een standaard stichting. Giften kunnen fiscaal worden afgetrokken van de winst en donaties zijn onbelast. Om als ANBI aangemerkt te worden, moet een stichting aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo dient de stichting zich voor minstens 90% in te zetten voor het algemeen nut en gelden er voorwaarden voor de statuten. Na oprichting kan de ANBI-status worden aangevraagd bij de Belastingdienst. Firm24 biedt de mogelijkheid om de statuten ANBI-proof in te richten. Dit kan je selecteren in de aanvraagprocedure. De extra kosten bedragen €125 excl BTW. Daarnaast dienen er minimaal 3 bestuurders aanwezig te zijn bij de oprichting. Na de oprichting kun je bij de Belastingdienst de ANBI-status aanvragen.
Een Stichting met een SBBI (Sociaal Belang Behartigende Instelling) status heeft fiscaal voordeel ten opzichte van een standaard stichting. Een SBBI stichting hoeft in tegenstelling tot een reguliere stichting over schenkingen boven de €3.244 of erfenis boven de €2.244 (grenzen 2021) geen belasting te betalen.
Je hebt speciale zorgstatuten nodig wanneer je zorgt levert die wordt gefinancierd vanuit de Zorgverzekeringswet (Zvw) of de Wet langdurige zorg (WLZ) (wat in feite inhoudt dat je declareert bij een zorgverzekeraar en geen factuur stuurt naar cliënt. Enkel met een WTZI-toelating mag jouw organisatie deze zorg aanbieden en kan je de kosten declareren bij een zorgverzekeraar.
Zorgstatuten voorzien van alle transparantievereisten worden slechts door enkele notarissen in Nederland opgesteld. Bij Firm24 hebben we deze notarissen in ons netwerk. De additionele kosten voor deze statuten bedragen €1250 excl BTW. In de online aanvraagprocedure kan je deze functie aanvinken. Meer weten over zorgstatuten en de vereisten, neem contact op met het support team via het contactformulier of bel 020 30 80 675).
De ANBI-proof statuten wijken af van de standaard statuten. De kosten voor de speciale statuten zijn € 125 excl BTW. Daarnaast is het van belang dat het bestuur van de ANBI Stichting uit minimaal drie bestuurders bestaat. De verificatiekosten voor 2 extra bestuurder zijn € 120 excl BTW.
Wijzigen van mijn BV#
Aandelenoverdracht#
Je kunt online de aanvraag doen voor de aandelenoverdracht via deze link. De aanvraag wordt beoordeeld door onze juristen en fiscalisten binnen 72 uur. Voor een aandelenoverdracht heb je eerst een intakegesprek met de notaris om de situatie te bespreken. De kosten voor het intakegesprek bedragen € 99 excl BTW en worden verrekend met het totaalbedrag van de aandelenoverdracht. Effectief kost het intakegesprek niks. Na het intakegesprek lever je de opgevraagde documenten aan en gaat de notaris voor je aan de slag.
Een aandelenoverdracht of uitgifte van nieuwe aandelen geschiedt via een notariële akte. De enige organisatie bevoegd tot het opstellen van notariële aktes, zijn notarissen. Je ontkomt dus niet aan de notaris voor de daadwerkelijke overdracht van aandelen.
Algemeen#
Voor een wijziging in de BV hebben wij de oprichtingsakte van de BV nodig. Indien je deze niet meer kunt vinden, dien je contact op te nemen met de notaris die de BV heeft opgericht. Je dient bij deze notaris een afschrift van de akte op te vragen. Is de BV via Firm24 opgericht, dan hebben wij deze opgeslagen. Neem contact op met het support team via het contactformulier of bel 020 30 80 675.
Bij een wijziging in de statuten of in het aandelenkapitaal dient de notaris meerdere checks uit te voeren. De geschiedenis van de BV wordt onderzocht en wellicht dat er in de statuten geknipt en geplakt moet worden. Al deze werkzaamheden zijn lastiger te automatiseren waardoor de notaris relatief meer tijd kwijt is dan enkel een nieuwe oprichting. Dit zorgt voor hogere kosten.
Statutenwijzging#
Je kunt online de aanvraag doen voor de statutenwijziging via deze link. De aanvraag wordt beoordeeld door onze juristen en fiscalisten binnen 48 uur. Je daarna ontvangt de vervolgstappen per e-mail.
Statutenwijziging#
Nee dit soort wijzigingen dienen statutair gewijzigd te worden. Wijzigingen in het bestuur en adreswijzigingen kun je wel bij de KvK doorgeven. Ook kun je handelsnamen toevoegen via de KvK.
Uitgifte aandelen#
Je kunt online de aanvraag doen voor de uitgifte (emissie) van aandelen via deze link. De aanvraag wordt beoordeeld door onze juristen en fiscalisten binnen 48 uur. Voor een aandelenoverdracht heb je eerst een intakegesprek met de notaris om de situatie te bespreken. De kosten voor het intakegesprek bedragen € 99 ex en worden verrekend met het totaalbedrag van de uitgifte aandelen. Effectief kost het intakegesprek niks. Na het intakegesprek lever je de opgevraagde documenten aan en gaat de notaris voor je aan de slag.
Omzetting eenmanszaak / VOF#
Algemeen#
De eerste stap die doet is het onderzoeken van de juiste fiscale manier van omzetting. De omzetting kan op drie verschillende manieren met elk andere fiscale gevolgen. Heb je nog geen idee op welke manier voor jou het meest geschikt is, doe dan online de check via deze link. Doorloop de stappen en krijg direct advies.
De meest eenvoudige, snelle en goedkoopste manier om je eenmanszaak of VOF om te zetten is door een nieuwe BV op te richten, de activa en passiva te verkopen aan de BV en daarna de huidige onderneming zelf uit te schrijven. Het gevolg van deze wijze van omzetten is dat de belastingdienst dit ziet als een stakingsmoment. Dat betekent dat je belasting moet betalen over eventuele stille reserves, fiscale reserves en goodwill die in de eenmanszaak/vof zitten. Deze optie is daarom enkel aantrekkelijk indien er geen factoren aanwezig zijn die tot eventuele stakingswinst leiden zoals FOR, onroerend goed of waardevolle activa (geen limitatieve opsomming).
Nadat de nieuwe BV is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel kan de activa/passiva transactie tussen de huidige onderneming en de BV plaatsvinden. Firm24 heeft een template voor deze overeenkomst die je kan aanschaffen. Of je kunt deze laten opstellen door een boekhouder of fiscalist. Na ondertekening van de overeenkomst kan je de onderneming uitschrijven bij de KVK en is de omzetting afgerond.
Wanneer je de onderneming via een activa / passiva transactie overbrengt naar een nieuwe BV dien je alle contracten opnieuw te onderhandelen. De nieuwe BV is juridisch gezien geen voortzetting van jouw onderneming en daardoor een nieuw contractpartij. Dit heeft bijvoorbeeld invloed op de huurovereenkomst, arbeidsovereenkomst met werknemers en met debiteuren & crediteuren.
Het grote voordeel zijn de lage procedurele kosten van omzetting. Notarieel hoeft er slechts een nieuwe BV te worden opgericht. Daarnaast is er geen begeleiding vereist van een fiscalist voor het opstellen van stukken. Ten tweede is een voordeel dat je middels de activa/passiva transactie kunt kiezen welke activa/passiva je overneemt van de andere partij. Hierbij kan je denken aan het overnemen van slechts de nieuwste voorraad, of een beperkt aantal machines. Als laatste is het voordeel van een activa/passiva transactie dat je dit zelf kunt regelen. Er hoeft geen afstemming met de Belastingdienst plaats te vinden.
Het grote nadeel is dat je, in tegenstelling tot bij de geruisloze inbreng, je niet kunt oprichten met fiscaal terugwerkende kracht. Het moment van oprichting van de BV is fiscaal gezien ook het startpunt van de BV. Daarnaast reken je af over de stakingswinst die er vrijkomt wanneer de onderneming wordt uitgeschreven bij de KvK. Dit kan dus nadelig zijn indien er bepaalde factoren aanwezig zijn. Check via deze link of dat bij jou het geval is.
Stakingswinst is een fiscaal begrip. Stakingswinst is het verschil tussen de boekwaarde van uw onderneming en de werkelijke waarde op het moment van overdracht of bedrijfsbeëindiging.
Na de oprichting en ondertekening van de activa/passiva overeenkomst dien je zelf de huidige onderneming uit te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Dit doet de notaris niet voor je. Na uitschrijving is de omzetting afgerond.
Prijs#
De kosten voor de oprichting van de BV bedragen €350 excl BTW. Voor het voltooien is een getekende activa/passiva overeenkomst nodig en het uitschrijven van de huidige onderneming. Beide kan je gemakkelijk zelfstandig doen en kost dus geen extra geld.
Geruisloze inbreng#
Algemeen#
Een geruisloze inbreng is één van de drie manieren om een eenmanszaak of VOF om te zetten naar een BV. Bij de geruisloze inbreng wordt er niet afgerekend over de meerwaarde (stakingswinst) van de onderneming en kan er fiscaal met terugwerkende kracht worden opgericht. Aan de geruisloze inbreng kleven een aantal voorwaarden en procedurele vereisten. Wij raden het daarom aan om je te laten begeleiden door een ervaren fiscalist. Heb je nog geen fiscalist, neem dan contact op met het support team via het contactformulier. Zij kunnen je in contact brengen met onze fiscale partner. Dit is een ervaren fiscaal advieskantoor, dat gespecialiseerd is in omzettingen van ondernemingen.
Een ruisende inbreng is één van de drie manieren om een eenmanszaak of VOF om te zetten naar een BV. Bij de ruisende inbreng wordt er afgerekend over de meerwaarde (stakingswinst) van de onderneming en kan er fiscaal met terugwerkende kracht worden opgericht. Aan de ruisende inbreng kleeft een aantal voorwaarden en procedurele vereisten. Wij raden het daarom aan om je te laten begeleiden door een ervaren fiscalist. Heb je nog geen fiscalist, neem dan contact op met het support team via het contactformulier. Zij kunnen je in contact brengen met onze fiscale partner. Dit is een ervaren fiscaal advieskantoor, dat gespecialiseerd is in omzettingen van ondernemingen.
Bestaande schulden van de eenmanszaak worden pas schulden van de BV, wanneer de BV deze schulden overneemt. Hiertoe is de akte van oprichting van de BV en de akte van inbreng voldoende. De schulden gaan dus automatisch over, echter heeft het pas werking tegenover de schuldeiser wanneer deze zijn toestemming verleent (na kennisgeving). Voor lopende contracten werkt het anders: hierbij neemt de BV deze contracten over en dient de wederpartij medewerking te verlenen, er is dus geen uitdrukkelijke toestemming vereist. Neem bij twijfel altijd even contact op met een jurist. Dat kan via ons contactformulier.
Wanneer je een onroerend goed (geen huur) op de balans hebt staan en deze wil overbrengen naar de BV dan moet je op een aantal zaken goed te letten: (i) Extra notariële kosten en inschrijvingskosten kadaster. In de aanvraagprocedure wordt de exacte prijs berekend. (ii) Is er een hypotheek op gevestigd dan moet je vooraf goedkeuring hebben van de bank. (iii) Is er een VvE aanwezig dan moet je ook hiervan goedkeuring krijgen. Neem voor meer informatie contact op met het support team via het contactformulier.
Het nadeel van een geruisloze inbreng is dat de procedure zowel notarieel als fiscaal uitgebreider is. Daarnaast mag je de eerstkomende drie jaar jouw aandelen niet verkopen. Wel mag je een nieuwe investeerder of partner in de BV betrekken door een uitgifte van aandelen.
De geruisloze inbreng bestaat uit twee componenten: het fiscale traject en de notariële oprichting. Voor het fiscale traject is begeleiding noodzakelijk van een bekwame fiscalist of registeraccountant. De begeleiding bestaat uit het opstellen van de correcte fiscale stukken en het afstemmen met de Belastingdienst. Helaas komen wij veel procedures tegen waarbij klanten niet op een juiste wijze worden begeleid. Dit kan allereerst leiden tot het niet voldoen aan de voorwaarden van de geruisloze inbreng waardoor je achteraf alsnog moet afrekenen over de stakingswinst van de onderneming. Dit kan vele tienduizenden euro’s kosten. Daarnaast leidt onbekwame begeleiding tot het aanleveren van niet-toereikende fiscale cijfers. Dit kan tot extra werkzaamheden van de notaris / Firm24 leiden met hogere kosten als gevolg. Om bovenstaande te voorkomen heeft Firm24 een samenwerking met een fiscaal advieskantoor. Zij zijn specialisten op het gebied van omzettingen en kunnen voor een scherpe prijs de fiscale begeleiding op zich nemen. Heb je nog geen fiscalist of ben je geïnteresseerd? Neem dan contact op met het support team via het contactformulier om in contact te komen met specialisten.
Wil je met fiscaal terugwerkende kracht oprichten naar 1 januari, dan is het gunstig om voor 1 juli te BV te hebben opgericht. Na 1 juli mag de notaris niet enkel werken met fiscale cijfers van het eerste half jaar maar moeten er ‘dubbele’ cijfers worden opgemaakt. Wil je pas omzetten naar een BV na 1 oktober dan dien je uiterlijk 30 september een aangetekende intentieverklaring en geleideformulier op te sturen naar de Belastingdienst. Doe je dit niet, dan kan je niet meer met fiscaal terugwerkende kracht oprichten naar 1 januari. Indien je dit wel hebt gedaan, heb je tot uiterlijk 1 april van het daaropvolgende jaar om de BV op te richten. Je kunt de BV dus met een terugwerkende kracht van maximaal 15 maanden oprichten.
Je kan oprichten met fiscaal terugwerkende kracht naar 1 januari. Let hierbij wel goed op het registreren van de intentieverklaring bij de Belastingdienst voor 1 oktober van hetzelfde jaar en het vereiste dat de BV uiterlijk voor 1 april van het daaropvolgende jaar wordt opgericht.
Oprichtingsprocedure#
Wij hebben een kant-en-klare informatie e-mail met uitleg van de procedure, alle benodigdheden en kosten. Neem contact op met het support team via het contactformulier en ontvang deze e-mail direct.
Wij hebben een kant-en-klare informatie e-mail met uitleg van de procedure, alle benodigdheden en kosten. Neem contact op met het support team via het contactformulier en ontvang deze e-mail direct.
De geruisloze inbreng bestaat uit twee componenten: het fiscale traject en de notariële oprichting. De notaris stelt normaliter in vijf tot tien werkdagen de conceptaktes op nadat de fiscale cijfers zijn opgemaakt door jouw fiscalist. Nadat de conceptaktes zijn goedgekeurd kan er een afspraak worden gemaakt voor ondertekening en wordt de BV opgericht.
Prijs#
De notariële kosten voor de oprichting met geruisloze inbreng bedragen €899 excl BTW per BV. Richt je een holding en een werkmaatschappij op, dan wordt de onderneming eerst ingebracht in de holding en daarna uitgezakt in de werkmaatschappij. Voor beide BV’s is er een notariële inbrengakte nodig. Je betaalt dan dus twee keer het bedrag van €899 excl BTW.
Aandelenoverdracht#
Algemeen#
Het aandeelhoudersregister is een officieel document. Indien je het aandeelhoudersregister kwijt bent, dien je een nieuw aandeelhoudersregister op te laten stellen bij de notaris. Voor de overdracht van aandelen moet de notaris het meest recente aandeelhoudersregister ontvangen.
Voor een wijziging in de BV hebben wij de oprichtingsakte van de BV nodig. Indien je deze niet meer kunt vinden, dien je contact op te nemen met de notaris die de BV heeft opgericht. Je vraagt bij deze notaris een afschrift van de akte op. Is de BV via Firm24 opgericht dan hebben wij deze opgeslagen. Neem contact op met het support team via het contactformulier of bel 020 30 80 675.
Indien je een nieuwe aandeelhouder wil ‘toevoegen’ en de BV is reeds opgericht, dan dient de nieuwe persoon aandelen te verkrijgen. Dit kan enkel via een aandelenoverdracht of een uitgifte van aandelen. Voor beide is tussenkomst van de notaris vereist.
Bij een aandelenoverdracht worden bestaande aandelen overgedragen van een huidige aandeelhouder aan een nieuwe aandeelhouder. Indien er een uitgifte van aandelen plaatsvindt, worden er nieuwe aandelen uitgegeven. Hier wordt dus het totaal aantal aandelen groter en kan het zijn dat het huidige aandelenbelang verwatert.
De gewone oprichting van een BV is vrij standaard. Het aanpassen van een structuur of statuten levert in de praktijk meer werkzaamheden op, o.a. door het uitgebreider onderzoek dat de notaris dient te verrichten. Dit leidt tot hogere kosten dan een BV oprichting.
Bij een aandelenoverdracht spelen er veel factoren een rol en elke overdracht is uniek. Daarom zijn we overgestapt naar een telefonisch intakegesprek zodat de situatie voor de notaris en voor jou direct duidelijk is. Zo bespoedigen we het proces en zorgen we voor een snelle dienstverlening.
Juridisch gezien gaat het eigendom van de aandelen pas over op het moment van het passeren van de akte. Het economische eigendom kan wel met terugwerkende kracht overgaan naar een eerder tijdstip.
Prijs#
De kosten van een aandelenoverdracht hangen af van de specifieke omstandigheden van de overdracht. De kosten zijn bijvoorbeeld afhankelijk van het aantal betrokken personen, of het een interne of externe overdracht is en of er eerdere overdrachten hebben plaatsgevonden. Firm24 biedt een aandelenoverdracht aan vanaf €749 excl BTW voor een interne aandelenoverdracht en €849 excl BTW voor een externe aandelenoverdracht.
Procedure#
Voor het opmaken van de conceptaktes heeft de notaris de NAW-gegevens van de aandeelhouders nodig, kopie legitimatie en de gegevens van de BV (statuten & origineel aandeelhoudersregister). Daarnaast moeten de aandelen tegen een reële economische waarde worden overgedragen. Dit is een wettelijk vereiste waar de notaris op moet toezien. Dit dient te blijken uit een recente activa/passiva balans en een schriftelijke onderbouwing van de koopprijs door een accountant.
Doorloop via deze link de online aanvraag voor de aandelenoverdracht. Je krijgt vervolgens de uitnodiging voor een intakegesprek met de notaris. Na het intakegesprek ontvang je een offerte en de instructies voor het aanleveren voor de benodigde documenten. De notaris stelt vervolgens de conceptaktes op en maakt een afspraak voor ondertekening van de documenten.
Voor de aandelenoverdracht dienen alle aandeelhouders de volmacht te ondertekenen bij een notaris. Dit kan ook de notaris ‘om de hoek zijn’. Sinds de coronapandemie is het soms ook mogelijk om de aandelenoverdracht volledig online te doen en je digitaal te identificeren. De notaris behoudt wel het recht om je op kantoor te laten verschijnen.
Het opstellen van de conceptakte en volmacht duurt normaliter vijf tot tien werkdagen nadat alle documenten zijn aangeleverd. Daarna wordt er een afspraak ingepland voor ondertekening en kan de akte gepasseerd worden.
Tijdens het intakegesprek wordt de situatie besproken met de notaris. De wens voor het sneller voltooien kan daarbij worden besproken.
Statutenwijziging#
Algemeen#
Via een statutenwijziging kan je de naam, doel, het aandelenkapitaal of andere artikelen wijziging. Benieuwd naar de mogelijkheden, neem dan contact op met het support team via het contactformulier of bel 020 30 80 675.
Prijs#
De kosten voor een statutenwijziging hangen af van wat je precies wil wijzigen. De naam of het doel wijzigen kan al vanaf €399 excl BTW. Bekijk de pagina van de statutenwijziging voor het kostenoverzicht.
Procedure#
Je kunt online de aanvraag doen voor de statutenwijziging via deze link. De aanvraag wordt beoordeeld door onze juristen en fiscalisten binnen 48 uur. Je ontvangt daarna de vervolgstappen per e-mail.
Voor een statutenwijziging heeft de notaris de statuten van de BV nodig en een kopie van het aandeelhoudersregister.
Het opstellen van de conceptakte en volmacht duurt normaliter vijf tot tien werkdagen nadat alle documenten zijn aangeleverd. Daarna wordt er een afspraak ingepland voor ondertekening en kan de akte gepasseerd worden.
Uitgifte aandelen#
Procedure#
Ja dat kan! Neem even contact met ons op via ons contactformulierom de mogelijkheden te bespreken. Wij zetten dan een traject in gang waarbij een boekhouder de achterstallige administratie afwerkt, zodat we de opheffing kunnen inzetten. Dit is een ervaren fiscaal advieskantoor, die gespecialiseerd is in herstructureringen. Op deze wijze voorkom je dat je boetes en/of aansprakelijkheden aan je broek krijgt als bestuurder.
Het opstellen van de conceptakte en volmacht duurt normaliter vijf tot tien werkdagen nadat alle documenten zijn aangeleverd. Daarna wordt er een afspraak ingepland voor ondertekening en kan de akte gepasseerd worden.
Tijdens het intakegesprek wordt de situatie besproken met de notaris. De wens voor het sneller voltooien kan daarbij worden besproken.
Prijs#
De kosten van een uitgifte van aandelen hangen af van de specifieke omstandigheden van de overdracht. De kosten zijn bijvoorbeeld afhankelijk van het aantal betrokken personen, of het een interne of externe overdracht is en of er eerdere overdrachten hebben plaatsgevonden. Firm24 biedt een uitgifte aan vanaf €749 excl BTW.
Werknemersparticipatie#
Algemeen#
Een stichting administratiekantoor (STAK) is een stichting die wordt opgericht om de volgende twee rechten los te koppelen van elkaar: het stemrecht in de algemene vergadering van aandeelhouders en het recht op dividenduitkering (uitkering van een deel van de winst).
Een STAK heeft verschillende voordelen voor ondernemers. Het belangrijkste voordeel is het gemak waarmee werknemersparticipaties tot stand kunnen worden gebracht, zonder dat het risico wordt gelopen dat een werknemer de onderneming direct verlaat. Dat zou wel het geval zijn wanneer een werknemer volledig eigendom zou ontvangen. Immers, eigendom is een van de sterkste rechten uit de wet. Bij een STAK blijft het juridisch eigendom echter bij de stichting. De werknemer ontvangt economische rechten, maar alleen voor de periode dat hij/zij bij de organisatie betrokken blijft. Mocht de werknemer toch vertrekken, dan kun je in de voorwaarden laten opnemen dat de certificaten moeten worden aangeboden tegen de uitgiftewaarde. Bij aandelen zou dit niet mogelijk zijn, tenzij dit expliciet is opgenomen in de aandeelhoudersovereenkomst. De STAK is dus een mooie mogelijkheid om waardevolle werknemers sterker aan je onderneming te binden. Een bijkomend voordeel bij de werknemersparticipaties is dat de certificaathouders geen stem- of vergaderrechten hebben. Immers, de stichting oefent deze rechten uit. Dit is voornamelijk handig wanneer je veel werknemers op verschillende momenten een klein aandelenpercentage wil geven. Een ander groot voordeel is de anonimiteit. Aandeelhouders staan in de KvK geregistreerd en zijn terug te vinden in de oprichtingsakte. Voor certificaathouders geldt dit echter niet. De houder van een certificaat heeft slechts economisch recht en dus geldt er geen opnameverplichting in het Handelsregister. Zelfs een persoon die 100% van de economische rechten houdt staat nergens geregistreerd. Daar komt verandering in. Heb je meer dan 25% van de certificaten dan wordt je opgenomen in het UBO-register welke te raadplegen is door de Belastingdienst, financiële instellingen en overheden. Een deel van het register is zelfs openbaar voor iedereen. Bekijk je de STAK fiscaal, dan komen hier geen bijzondere complicaties bij kijken. De uitgekeerde dividenden worden immers binnen een bepaalde tijd doorgestort naar de certificaathouders. Verder beheert de STAK geen grote gelden en blijft wat dat betreft dus leeg. Een bijkomend voordeel bij de werknemersparticipaties is dat de certificaathouders geen stem- of vergaderrechten hebben. Immers, de stichting oefent deze rechten uit. Dit is voornamelijk handig wanneer je veel werknemers op verschillende momenten een klein aandelenpercentage wil geven zonder dat zij stemrecht verkrijgen binnen de onderneming.
Prijs#
Het oprichten van een STAK begint met het oprichten van een stichting. Echter, een STAK oprichten is slechts de eerste stap. Wanneer een STAK is opgericht, bestaat de mogelijkheid om certificaten uit te geven. Deze certificaten moeten echter eerst in het leven worden geroepen. Dit kan alleen een notaris, door een akte van certificering te passeren. Daarnaast moeten de voorwaarden voor de certificaathouders worden vastgesteld. Ook dit moet verplicht per notariële akte. De voorwaarden zijn in de regel niet standaard, maar moeten per stichting worden vastgesteld. Dat houdt in dat hier echt veel kosten door de notaris gemaakt gaan worden. Door deze extra handelingen ten opzichte van een reguliere stichting kunnen wij een STAK oprichten vanaf €1499 excl BTW. Hierbij uiteraard in gedachten houdend dat de voorwaarden zo gedetailleerd (en dus zo duur) kunnen zijn als je wil.
Speciale aandelen#
Algemeen#
Door met verschillende soorten aandelen te werken kan er een specifiek dividendbeleid worden doorgevoerd. De statuten of aandeelhoudersovereenkomst kunnen dan een regeling opnemen op grond waarvan de houders van bepaalde aandelen per soort afzonderlijk kunnen bepalen of de aan hen toekomende winst geheel of gedeeltelijk wordt uitgekeerd of gereserveerd. Voor de oprichting van een BV met letteraandelen bij Firm24 moet een offerte worden opgevraagd bij de notaris. Je kunt contact opnemen met het support team via het contactformulier met de exacte wensen, zodat de offerte kan worden opgevraagd.
Van werkmaatschappij naar een holding structuur#
Algemeen#
Het is mogelijk om later een holding op te richten, maar dit raden wij niet aan. Het is duurder om later een structuur te wijzigen dan direct de juiste ‘kapstok’ oprichten. De aandelen die je in privé houdt, dienen te worden overgedragen naar de holding. Er zijn verschillende manieren om de aandelen van de werkmaatschappij over te dragen aan de nieuwe holding. De eerste mogelijkheid is een aandelenoverdracht. De notariële kosten zijn vanaf €849 excl BTW. Bij een aandelenoverdracht dienen de aandelen wel tegen een reële waarde te worden overgedragen. Omdat je de aandelen houdt als natuurlijk persoon betaal je 25% belasting over de verkoopprijs. Dit is niet wenselijk. Een andere optie is een aandelenfusie. Hierbij hoef je niet af te rekenen over de meerwaarde van de aandelen, maar dit is in de praktijk alleen bruikbaar voor één aandeelhouder die meer dan 50% van de aandelen heeft. De kosten voor de aandelenfusie bedragen €1.250 excl BTW. Heb je meer aandeelhouders dan moet je belasting betalen. Voorkom deze situatie en richt direct een persoonlijke holding op per aandeelhouder.
De herstructurering kan op twee manieren. Doorloop de online aanvraagprocedure via deze link. Onze fiscalisten checken jouw situatie en informeren je over de vervolgstappen.
Een aandelenfusie is een oprichting van een BV waarbij je niet de aandelen volstort met geld, maar met de aandelen van de werkmaatschappij. Hiervoor is een speciale inbrengakte nodig. Via een aandelenfusie kan je voorkomen dat je direct moet afrekenen. Een aandelenfusie is een fiscale faciliteit die begeleid moet worden door een fiscalist. De fiscalist stemt de procedure af met de Belastingdienst en stelt de benodigde fiscale stukken op.
De kosten voor het creëren van een holdingstructuur middels aandelenfusie zijn vanaf €1250 excl BTW (inclusief de oprichting van de holding).
Bij een kwalificerende aandelenfusie (de nieuwe holding krijgt meer dan 50% van de aandelen (let op: 50% is dus niet voldoende), hoef je niet af te rekenen over de meerwaarde van de aandelen. Dit kan al snel duizenden euro's schelen.
Wij hebben een klant en klare informatie e-mail met uitleg van de procedure, alle benodigdheden en kosten. Neem contact op met het support team via het contactformulier en ontvang de informatie e-mail direct.
Ja dat kan! Neem even contact met ons op via ons contactformulierom de mogelijkheden te bespreken. Wij zetten dan een traject in gang waarbij een boekhouder de achterstallige administratie afwerkt, zodat we de opheffing kunnen inzetten. Op deze wijze voorkom je dat je boetes en/of aansprakelijkheden aan je broek krijgt als bestuurder.
Contracten#
Specialist inschakelen#
Wij kunnen je zeker helpen bij het opstellen van de meest geschikte algemene voorwaarden voor jouw onderneming. Je kunt via deze link een gratis en vrijblijvend intakegesprek inplannen om jouw wensen voor de Algemene Voorwaarden te bespreken.
Wij kunnen je zeker helpen bij het opstellen van een franchiseovereenkomst. Je kunt via deze link een gratis en vrijblijvend intakegesprek inplannen om jouw wensen voor de overeenkomst te bespreken.
Wij kunnen je zeker helpen bij het opstellen van een maatschapscontract. Je kunt via deze link een gratis en vrijblijvend intakegesprek inplannen om jouw wensen voor de overeenkomst te bespreken.
Wij kunnen je zeker helpen bij het opstellen van een Commanditair Vennootschap (CV) contract. Je kunt via deze link een gratis en vrijblijvend intakegesprek inplannen om jouw wensen voor de overeenkomst te bespreken.
Wij kunnen je zeker helpen bij het opstellen van een aandeelhoudersovereenkomst. Je kunt via deze link een gratis en vrijblijvend intakegesprek inplannen om jouw wensen voor de overeenkomst te bespreken.
Wij kunnen je zeker helpen bij het opstellen van een verwerkingsovereenkomst. Je kunt via deze link een gratis en vrijblijvend intakegesprek inplannen om jouw wensen voor de overeenkomst te bespreken.
Wij kunnen je zeker helpen bij het opstellen van een VOF overeenkomst. Je kunt via deze link een gratis en vrijblijvend intakegesprek inplannen om jouw wensen voor de overeenkomst te bespreken.
Wij kunnen je zeker helpen bij het opstellen van een Converteerbare lening. Je kunt via deze link een gratis en vrijblijvend intakegesprek inplannen om jouw wensen voor de overeenkomst te bespreken.
BV opheffen#
Algemeen#
Ja dat kan. De opheffing van de BV gebeurt door ondertekening van een aandeelhoudersbesluit. In dit aandeelhoudersbesluit wordt ook besloten dat eventuele tegoeden aan de aandeelhouders worden uitgekeerd. Dit gebeurt doorgaans als dividend. Je verricht deze laatste betaling vanaf de zakelijke rekening met als kenmerk “dividenduitkering”. Je dient hier dan dividendbelasting over af te dragen. Heb je een Spaar BV? In dat geval keer je het vrijgekomen nominale aandelenkapitaal geheel terug uit naar jezelf als aandeelhouder, met als kenmerk “terugstorting nominaal aandelenkapitaal BV X”. Over deze uitkering hoef je geen dividendbelasting te betalen.
Ja dat kan! Neem even contact met ons op via het contactformulier om de mogelijkheden te bespreken. Wij zetten dan een traject in gang waarbij een boekhouder de achterstallige administratie afwerkt, zodat we de opheffing kunnen inzetten. Op deze wijze voorkom je dat je boetes en of aansprakelijkheden aan je broek krijgt als bestuurder.
Voor de opheffing van de BV is bijna altijd een normale meerderheid van stemmen nodig in de vergadering van aandeelhouders (50% + 1 stem). Als je met zijn tweeën bent en de aandelen gelijk hebt verdeeld (50/50) kun jijzelf nooit die meerderheid verkrijgen. Zijn jullie met zijn drieën en is het twee tegen drie? Dan zou het wel mogelijk zijn om dit te doen bij een meerderheid van de aandelen.
Geen. Voor het online oprichten van een BV is een notaris nodig. Voor het opheffen niet. Een notaris kan dit wel voor je verzorgen, maar deze zal dat over het algemeen tegen een hoger tarief doen dan een regulier juridisch adviseur.
Nee. De BV moet namelijk belasting afdragen en een jaarrekening indienen over de periode vóór de opheffing. En dat vindt in de praktijk altijd plaats na de BV opheffing. Zorg er dus voor dat je een reservering (BTW, VPB) gereed houdt voor de aanslag die volgt. Dit is een “baat” op je balans, maar die valt weg tegen de schuld aan de Belastingdienst. Het staat de opheffing dus niet in de weg. Zorg er ook voor dat je eindjaarrekening gereed is voor indiening bij de Kamer van Koophandel. Hef je een kleine BV op en heb je nooit een boekhouder gehad? Wij kunnen je helpen met de afronding van jouw boekhouding.
In het kort: als jij normaal, eerlijk bestuur over jouw BV voert zijn er geen risico's aan een turboliquidatie verbonden. Als na opheffing blijkt dat er een schuldeiser niet betaald is, en hij kan aantonen dat jij in plaats daarvan geld naar jezelf in prive hebt uitgekeerd, kan dat voor problemen zorgen. Als er sprake van financieel mismanagement blijkt te zijn, dan kan persoonlijke aansprakelijkheid van de bestuurder volgen. Zo kan het zijn dat dividend ten onrechte is uitgekeerd aan aandeelhouders, terwijl daar schuldeisers mee betaald hadden moeten worden. Zorg er dus voor dat alle (externe) schuldeisers zijn afbetaald voordat je tot opheffing over gaat.
Als je tientallen jaren een handelsonderneming hebt gehad met honderden contracten en sluimerende aansprakelijkheden, kies dan voor de reguliere opheffing met een advertentie in de krant. Een turboliquidatie kan in dat geval risicovol zijn vanwege de mogelijkheid op (verborgen) schulden en aansprakelijkheden, die door een goede advocaat kunnen worden doorgeschoven naar jou in privé.
Volgens de wet kan een BV niet ophouden te bestaan zolang er baten zijn. Je moet dus zorgen dat je alle baten op je balans aan jezelf uitkeert bij de ontbinding. Dat geldt ook voor je nominale aandelenkapitaal. Aangezien de aandelen bij ontbinding ophouden te bestaan, komt de nominale waarde daarvan ook vrij te vallen. Heb je nog een ouderwetse BV met een nominaal aandelenkapitaal van € 18.000? Geen probleem. Je kunt het gehele bedrag belastingvrij aan jezelf terug uitkeren bij de ontbinding van de BV, met als betalingskenmerk "terugstorting nominaal aandelenkapitaal".
Nee, deze wordt alleen geheven over het verschil tussen de slotuitkering en de verkrijgingsprijs van de aandelen. De slotuitkering is de terugstorting van het nominale aandelenkapitaal en de verkrijgingsprijs is het bedrag dat je bij oprichting stortte op de aandelen: allebei € 18.000. Per saldo wordt er dus dividendbelasting geheven over € 0.
Prijs#
Via Firm24 kost de opheffing van een BV €249 excl BTW. Daar zit bij inbegrepen: het aandeelhoudersbesluit tot opheffing, de notificatie aan de Kamer van Koophandel en een bericht aan de Belastingdienst dat de BV is opgehouden te bestaan. Dit betekent dat je in de toekomst niet meer wordt “lastig gevallen” met verzoeken voor belastingaangiftes of deponering van de jaarrekening.