Kennisbank

Alles wat je moet weten over de deelnemingsvrijstelling

Als ondernemer kan je onderdeel zijn van een deelneming. Is dat het geval? Dan hoef je over winsten en verliezen die je uit die deelneming verkrijgt geen belasting te betalen. Dit is de deelnemingsvrijstelling. De Belastingdienst heeft hiermee beoogd dat je niet dubbel belasting hoeft te betalen, maar hoe zit dat nou precies?

Deelneming

Deelneming houdt in dat je als rechtspersoon belangstelling hebt bij een andere BV door een bepaald van de aandelen te bezitten. Er is sprake van deelneming als je aandeelhouder bent van ten minste 5% van de aandelen in een BV. Deelneming kan zo ook ontstaan als je als moedervennootschap 5% van de aandelen in een dochtervennootschap bezit.

Wat is deelnemingsvrijstelling?

Een deelnemingsvrijstelling is een vrijstelling die is bedoeld voor de BV en NV. Als er sprake is van een groepsverband door 5% van de aandelen te bezitten binnen een van deze vennootschappen hoef je als ondernemer met de deelnemingsvrijstelling minder vennootschapsbelasting te betalen. Je hoeft namelijk over winsten en verliezen waarover je bij de dochtermaatschappij als deelneming al belasting hebt betaald, niet nogmaals belasting te betalen bij de moedermaatschappij. Zo wordt jouw deelneming in de deelnemingsverrekening meegenomen en voorkom je dat je dubbel belasting betaalt.

handen schudden

Wanneer deelnemingsvrijstelling?

Om gebruik te kunnen maken van de deelnemingsvrijstelling moet er sprake zijn van deelnemingsvrijstelling percentage. Hiervan is sprake als de moedervennootschap ten minste 5% van de aandelen van de dochtervennootschap bezit. Is dit minder? Dan is er geen sprake van deelneming en moet de belasting tweemaal worden betaald. Er is wel een uitzondering. Als je namelijk meer dan een jaar 5% van de aandelen houdt en na dat jaar onder die grens komt, behoud je nog 3 jaar het recht op de deelnemingsvrijstelling.

Dit moet je meerekenen

De deelnemingsvrijstelling wordt het meest gebruikt voor dividend (winst) en winst die je behaalt uit de verkoop van aandelen, maar in principe vallen alle winsten en verliezen die uit de deelneming voortvloeien eronder. Het nadeel is wel dat er bij gebruik van een deelnemingsvrijstelling een aftrekbeperking geldt. Dit betekent dat je de verliezen niet kunnen worden afgetrokken. Heb je dus jouw deelneming verkocht en daar verlies op gemaakt, dan kan je dit niet als aftrekpost gebruiken in de boekhouding.

De meetrekregeling

De meetrekregeling is een speciale regeling voor gevallen waarin de belastingplichtige geen deelneming heeft maar een bloed- of aanverwant in de rechte linie dat wel heeft. In dat geval trekt dat familielid de belastingplichtige mee en hebben ze beiden een “aanmerkelijk belang”, ofwel “deelneming”. Bezit een vader 100% van de aandelen en schenkt hij 4,8% van de aandelen aan zijn dochter? Dan heeft die dochter via de meetrekregeling ook een deelneming. Dit betekent dus ook dat je via deze regeling gebruik kan maken van de deelnemingsvrijstelling zonder dat aan het 5%-criterium is voldaan.

documenten

Hoe kan Firm24 je helpen?

De deelnemingsvrijstelling blijft voor velen nog een ingewikkeld onderwerp en daarom is Firm24 er om jou te helpen. Klik hier om een check-gesprek in te plannen en raak aan de praat met één van onze specialisten. Wij geven je gratis advies en vertellen je over mogelijke diensten die wij aanbieden die voor jou relevant zijn.

Gepubliceerd op 12 oktober 2023
Sophie Ehren linkedin
Sophie is student Rechtsgeleerdheid & Psychologie. Daarnaast schrijft ze voor content voor ondernemers.

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24