Heeft een ZZP BV nog zin vanaf 1 januari 2025?

Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst actief handhaven op schijnzelfstandigheid. Voor veel zzp’ers betekent dit dat ze moeten nadenken over hun huidige werkstructuur om te voorkomen dat ze als schijnzelfstandige worden beschouwd. Een mogelijke oplossing is het oprichten van een BV. Dit artikel legt uit wat een ZZP BV is, waarom wij deze constructie niet aanraden, en biedt tips voor zzp’ers vanaf 2025.

Wat is een ZZP BV?

Met name in de aanloop naar invoeringsdatum van de wet VAR DBA was er veel onduidelijk. Als gevolg van die onduidelijkheid en zorg over eventuele naheffingen besloot een aantal bedrijven alleen nog ZZP’ers met een BV in te huren. Daardoor koos een aantal ZZP’ers ervoor hun eenmanszaak om te zetten in een BV. Mede daardoor circuleerde de term ‘ZZP BV’ sinds de invoering van de Wet DBA veelvuldig in de (ZZP) media, platformen en groepen. Een ZZP BV is feitelijk dus een media-term voor een BV die wordt opgericht door een ZZP-er.

Waarom raden wij een ZZP BV af?

Hoewel een ZZP BV een interessante optie lijkt, brengt het veel complexiteit en onduidelijkheid met zich mee. De constructie vereist speciale statuten en overeenkomsten zodat de BV kan functioneren als een payrollonderneming. Je moet jezelf op de loonlijst (payroll) zetten en de BV moet de relatie aangaan met opdrachtgevers. Dit kan administratief zwaar en kostbaar zijn, en de regels en goedkeuringen van de Belastingdienst kunnen ingewikkeld zijn.

Bovendien geeft een ZZP BV niet altijd de zekerheid die ondernemers zoeken. De goedkeuring van de Belastingdienst is essentieel, maar het proces om deze goedkeuring te verkrijgen kan lang en onzeker zijn. Dit brengt risico’s met zich mee, zowel voor de zzp’er als voor de opdrachtgevers.

Ons advies: Kies voor een standaard BV

In plaats van een ZZP BV, raden wij zzp’ers aan om een standaard BV op te richten. Een standaard BV biedt dezelfde voordelen zonder de complexiteit en onduidelijkheid van een payroll-constructie. Door een standaard BV op te richten, kun je profiteren van fiscale voordelen en beperk je de risico’s van schijnzelfstandigheid. Lees een interessant artikel over een eenmanszaak met personeel, waardoor je zou moeten kiezen voor een BV.

Voordelen van een standaard BV t.o.v. een ZZP BV

  1. Eenvoudigere structuur: Een standaard BV heeft een duidelijkere en minder complexe structuur dan een ZZP BV.
  2. Minder administratieve lasten: Je vermijdt de extra administratieve taken die gepaard gaan met een payroll-constructie.
  3. Betere zekerheid: Met een standaard BV is de goedkeuring van de Belastingdienst eenvoudiger en duidelijker.
  4. Fiscale voordelen: Een standaard BV biedt dezelfde fiscale voordelen zonder de complexiteit van een ZZP BV.

Tips voor zzp’ers vanaf 2025

  1. Overweeg de voordelen van een standaard BV: Naast het vermijden van schijnzelfstandigheid biedt een BV fiscale voordelen.
  2. Regel de goedkeuring van de Belastingdienst: Dit zorgt voor duidelijkheid en zekerheid voor jou en je opdrachtgevers.
  3. Overleg met een fiscalist: Ieder ondernemer heeft unieke omstandigheden, dus professioneel advies is essentieel.
  4. Bereid je administratief voor: Houd rekening met extra administratieve taken en zorg dat je boekhouding op orde is.

Bij Firm24 kun je eenvoudig je standaard BV oprichten. Start je BV oprichting bij ons en onze fiscalisten helpen je met de rest. Doorgaans is dit binnen een paar dagen geregeld.

Met de nieuwe handhaving op schijnzelfstandigheid in zicht, is het belangrijk om tijdig actie te ondernemen. Overweeg een standaard BV-structuur en zorg dat je goed voorbereid bent voor de veranderingen in 2025.

Veel werk? Valt mee. Start bij ons je BV oprichting, en onze adviseurs helpen je met de rest. Doorgaans is dit binnen een paar dagen geregeld.

Mai Hoenjet linkedin
Mai is Associate Lawyer bij Allen & Overy Nederland. Vroeger schreef ze artikelen over ondernemersrecht.
Bijgewerkt op 19 september 2024
Gepubliceerd op 13 januari 2022

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24