Werknemersparticipatie: Verhoog je loyaliteit als werkgever.

Iedereen binnen je onderneming doet er toe, dat heb je als werkgever waarschijnlijk al lang opgemerkt. Om een bedrijf succesvol te laten draaien, zijn er meerdere sleutels tot succes nodig. Daarom wil jij dat iedere werknemer binnen je onderneming het enthousiasme waarmee hij of zij werkt vasthoudt. Daarnaast wil je hun waardevolle talent natuurlijk ook niet kwijtraken. Dat kan door de werknemersparticipatie te stimuleren met fiscale opties. Op die manier bind je jouw werknemers meer aan je onderneming vast. Wil je hier meer over weten? Lees dan snel verder! 

Opties

De allereerste mogelijkheid om je werknemers fiscaal aan je onderneming te binden is door middel van opties. Een optie is een veelgebruikte methode om talentvolle werknemers uitzicht te geven op een stuk extra (financiële) waardering. Een optie is eigenlijk het recht om certificaten of aandelen te kopen op een bepaald moment tegen een van te voren vastgelegde prijs. Dit realiseer je door een optieovereenkomst met je medewerker aan te gaan. In de optieovereenkomst benoem je een aantal voorwaarden, of ‘milestones’, waaronder jouw medewerker aanspraak maakt op certificaten of aandelen. Dit kan een tijdsperiode of moment zijn maar ook concrete zakelijke targets.

Voordelen van opties

Omdat de werknemer zelf kan bepalen of hij of zij de optie wel of niet wil uitoefenen wordt het risico en de mate van investering voor de werknemer beperkt. Daarnaast worden vaak werkgerelateerde voorwaarden aan de uitoefening van de optie gesteld door de werkgever, zodat het leidt tot aansporing en beloning van prestaties. Het is dus een onderlinge afspraak tussen jou en je werknemer die flexibiliteit biedt aan beide partijen. Je kunt hier je creativiteit de vrije loop laten, als de doelstellingen maar concreet en afdwingbaar zijn. Verder bepaal je de prijs waartegen de medewerker de certificaten of aandelen mag kopen. Je kunt eventueel ook nog een prijs bedingen voor het verschaffen van de optie. Uiteraard stel je hierbij als primaire voorwaarde dat de medewerker nog in dienst moet zijn.

Nadelen van opties

De nadelen van opties zitten hem vooral in de fiscale aspecten. In Nederland wordt er daarom ook weinig gebruik gemaakt van deze mogelijkheid van werknemersparticipatie. De wetgever heeft namelijk besloten dat een optie een belastbaar loonbestanddeel vormt. Dit betekent dat optierechten worden belast op het moment dat deze wordt uitgeoefend. Daarbij wordt gekeken naar het daadwerkelijke voordeel bij de optie dat de werknemer heeft behaald. Het voordeel van een optie is het verschil tussen de waarde van de aandelen en de uitgeoefende prijs. Krijgt de werknemer dus de optie om voor 50 een belang te kopen dat 150 waard is, dan zal hij belast worden voor 100 op het moment dat hij zijn optie uitoefent. Opties worden dus hetzelfde belast als loon of salaris! Daarnaast moet de werknemer goed opletten dat hij/zij een ontvangen optie aangeeft bij zijn jaarlijkse aangifte van de inkomstenbelasting.

Checklist

Aandelen

Een tweede mogelijkheid om je werknemers fiscaal aan je onderneming te binden is door middel van het uitgeven van aandelen. Zo koopt of krijgt een werknemer een klein stukje van je onderneming. Daarbij verkrijgt een aandeelhouder vrijwel altijd stemrecht, tenzij je aandelen uitgeeft die dit verbieden. Je kunt namelijk twee soorten aandelen uitgeven: aandelen met stemrecht en aandelen zonder stemrecht. Wanneer een werknemer aandelen verkrijgt zonder stemrecht, dan heeft hij of zij geen stem in de Algemene Vergadering van Aandeelhouders. Hij of zij heeft daarentegen wel vergaderrecht. Het is in ieder geval goed om van te voren goed na te denken over de voorwaarden waaronder de medewerker aandelen krijgt. Dit kun je vastleggen in een aandeelhoudersovereenkomst. Hierin kun je bepaalde rechten, plichten en voorwaarden vaststellen die aan het aandeelhouderschap kleven.

Voordelen van aandelen

Het voordeel van deze manier van werknemersparticipatie, is dat je de werknemer aan je bedrijf bindt, zonder dat het ten koste gaat van de liquiditeit van de onderneming, zoals bij een hoog salaris of bonus.

Nadelen van aandelen

Hoewel je als werkgever je talentvolle werknemer wil belonen met aandelen, kun je die niet zomaar gratis uitgeven. De aandelen hebben namelijk een bepaalde waarde. Het verschil tussen het bedrag dat jij aan de werknemer aanbiedt met de werkelijke waarde van de aandelen wordt loon in natura genoemd. Over loon in natura zijn, net zoals over gewoon loon, heffingen verschuldigd tot wel 52%. Je kunt de aandelen dus niet zomaar cadeau geven. Doe je dit toch, dan zul je als werkgever nog een naheffing van krijgen van de Belastingdienst over loon in natura, met een boete erbij als je pech hebt. De werknemer zal op zijn of haar beurt ook worden aangeslagen op werknemerslasten. Let dus goed op dat je een reële waardering hanteert, en zorg dat je deze goed kunt onderbouwen!

Certificaten

Een derde mogelijkheid om je werknemers fiscaal aan je onderneming te binden is door middel van het uitgeven van certificaten. In principe kan je dit vergelijken met stemrechtloze aandelen, alleen valt niet alleen het stemrecht weg, maar ook het vergader- en informatierecht en andere bijzondere aandeelhoudersrechten. De certificering van aandelen gebeurt door middel van een Stichting Administratiekantoor (STAK). De STAK houdt de aandelen van de vennootschap en geeft certificaten van de aandelen uit aan de werknemer. Met een certificaat heeft een werknemer recht op winst uit de vennootschap. De STAK wordt bestuurd door jou, als eigenaar van de BV zelf, waardoor je dus controle houdt over de stemrechten verbonden aan de certificaten.

Voordelen van certificaten

Een voordeel van het uitgeven van certificaten tegenover het uitgeven van aandelen is dat bij het uitgeven van certificaten geen notaris komt kijken. Dit scheelt jou als werkgever dus weer een hoop tijd en geld. Daarnaast houd je als eigenaar van je bedrijf de touwtjes in handen, doordat je werknemer geen juridisch eigendom verkrijgt in de vorm van stem- of vergaderrecht.

Nadelen van certificaten

Hoewel het enerzijds een voordeel is dat er bij het uitgeven van certificaten geen notaris komt kijken, is het tegelijkertijd ook een nadeel. Omdat er niet notarieel is vastgelegd wie er precies certificaten hebben van het bedrijf is het voor buitenstaanders erg onoverzichtelijk wie er nu exact bij het bedrijf betrokken zijn. Wil je meer weten over de voor- en nadelen van certificering? Lees dan dit artikel!

Contract

Regel nu jouw plan voor de werknemersparticipatie!

Wil je graag al jouw vragen beantwoord krijgen in een adviesgesprek of een offerte aanvragen? Plan dan een intakegesprek via deze pagina. De specialist neemt binnen 48 uur contact met je op.

died_2396aea730
Diederick Cardon linkedin
Diederick Cardon werkt inmiddels niet meer bij FIRM24 maar hij schreef artikelen over ondernemingsrecht.
Bijgewerkt op 1 februari 2024
Gepubliceerd op 1 april 2020

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24