Checklist overstappen eenmanszaak naar BV

De meest populaire vorm van een onderneming is de eenmanszaak. Dat is meestal een logische keuze omdat het makkelijk, snel en goedkoop is. Toch is het niet altijd de beste manier van ondernemen, zeker niet wanneer je onderneming groeit en de omzet stijgt. Op een bepaald punt wordt het interessant om van een eenmanszaak over te stappen naar een BV. Lees hieronder gauw verder naar de factoren die bij deze keuze van belang zijn en kom erachter of jij dit punt inmiddels ook hebt bereikt!

1. Een grotere onderneming? Meer risico’s!

Let op: er wordt een akkoord voorbereid over het verplichten van de AOV verzekering voor ZZP'ers. Hierdoor vervallen veel voordelen van de eenmanszaak. Lees hier meer

Als ondernemer heb je te maken met risico’s. Als eigenaar van een eenmanszaak ben je persoonlijk aansprakelijk voor deze risico’s en dus voor de schulden van de onderneming. Als startende ondernemer zijn deze risico’s misschien nog wel te overzien. Je kunt je echter voorstellen dat wanneer je onderneming de activiteiten gaat uitbreiden en er meer partijen betrokken raken, de risico’s ook steeds groter worden. Als je plotseling je koophuis wordt uitgezet en op straat komt te staan omdat een opdracht verkeerd is gegaan, is dat – zacht uitgedrukt – erg vervelend. Bij een BV werkt dat anders. Een BV is een rechtspersoon en daarom in beginsel alleen zelf aansprakelijk voor de schulden. Zolang je je als eigenaar van de BV niet onbehoorlijk gedraagt betekent dat dus dat je, ongeacht de schulden van de BV, gewoon een dak boven je hoofd houdt. Bij deze risico’s is het verstandig om over te stappen naar een BV:

  • Wanneer je langdurige contracten aangaat (bijvoorbeeld een huurcontract);
  • Wanneer je personeel in dienst neemt;
  • Wanneer je internationaal zaken gaat doen;
  • Wanneer je voorfinancieringen aangaat.
bv oprichten


2. Groeiende omzet

Het is bekend dat ondernemen in de beginfase meer geld kost dan dat het oplevert. Dat zou ondernemen minder aantrekkelijk kunnen maken. Om ondernemen te stimuleren biedt de staat voor de eenmanszaak verschillende fiscale voordelen in de vorm van diverse aftrekposten. Zoals hierboven al gezegd nemen de risico’s op den duur toe. Op dat punt neemt de winst (als het goed is) ook toe. Op het keerpunt van ongeveer € 100.000-, is het lage belastingtarief van de vennootschapsbelasting voordeliger dan de aftrekposten in box 1.

Twijfel je of jouw onderneming al aan dit keerpunt zit? Neem contact op met één van onze top juristen en fiscalisten voor een duidelijk en bruikbaar advies op maat.

3. Wil je kapitaal of investeerders aantrekken?

Het vermogen van de BV is opgebouwd uit aandelen. Een investeerder kan (een deel) van deze aandelen verkrijgen in ruil voor een overeengekomen vergoeding. Een eenmanszaak daarentegen bestaat niet uit aandelen. Een BV leent zich dan ook beter voor het aantrekken van externe financieringen dan de eenmanszaak.

documenten

Liever eerst sparren?

Waarschijnlijk heb je – ook na het lezen van het bovenstaande niet direct een helder beeld hoe je het een en ander in je statuten opneemt. Sterker nog, het zou gek zijn als je niet nog wat vragen zou hebben. Wil je wat extra vragen stellen? Wat aannames checken of iets zeker weten? Een belletje is genoeg om te te laten adviseren door onze fiscalisten.

rick_9045968056
Rick Schmitz linkedin
Rick Schmitz is één van de oprichters van FIRM24 en schreef vroeger artikelen over uiteenlopende onderwerpen m.b.t. het ondernemingsrecht.
Bijgewerkt op 17 juli 2023
Gepubliceerd op 21 april 2018

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24