Van bruto naar netto: zo gaat dat!

Als ondernemer ben je wellicht niet gespecialiseerd in financiën en hierom kan de overgang van bruto naar netto soms wat verwarrend zijn. Bruto en netto zijn termen die met regelmaat worden gebruikt, maar wat is het nou eigenlijk? In deze blog lees je hoe het allemaal werkt en wat het verschil nou eigenlijk is.

Wat is het verschil tussen bruto en netto?

Bruto inkomen verwijst naar het totale bedrag wat je verdient voordat er ook maar iets van belasting of inhoudingen zijn afgetrokken. Het totale bedrag bestaat uit inkomsten zoals je salaris, commissies of eventuele bonussen. Het netto inkomen is het bedrag dat je overhoudt nadat alle belasting en inhoudingen zijn afgetrokken. Denk daarbij aan posten als inkomstenbelasting, verzekeringen en pensioenbijdragen.

Hoe ziet het netto inkomen van een ondernemer eruit?

Het netto inkomen van een ondernemer kan sterk variëren en is van verschillende factoren afhankelijk. Zo zijn er per branche verschillende regels en heeft de grootte van jouw onderneming invloed op hoe je van bruto naar netto gaat. Een paar dingen die eruit springen voor de meeste ondernemers is dat ze verantwoordelijk zijn voor kosten zoals de huur van bedrijfsruimte, inkoop van materialen en personeelskosten. Dit is anders dan bij loondienst. 

geld

Hoe bereken je het netto inkomen van een eenmanszaak?

De algemene regel om het netto inkomen te berekenen is alle kosten en belastingen aftrekken van de winst. De winst eenmanszaak is het bedrag wat overblijft nadat alle kosten en belastingen van de omzet zijn afgetrokken. Het netto inkomen is per onderneming of eenmanszaak ontzettend verschillend en hangt er natuurlijk vanaf hoe groot jouw inkomsten en uitgaven zijn. Van bruto naar netto gaan is dus altijd maatwerk. De algemene stappen die je moet doorlopen zijn als volgt:

  1. Bepaal de bruto inkomsten - dit is het totale bedrag.
  2. Trek alle zakelijke kosten van het bruto inkomen af - denk daarbij aan huur, materiaalkosten, lonen en verzekeringen.
  3. Bepaal de belastbare winst van de ondernemer - dit is het bedrag wat overblijft na het aftrekken van de eerder genoemde posten.
  4. Bereken de verschuldigde inkomstenbelasting - let op! dit tarief varieert per jaar.
  5. Trek de inkomstenbelasting van de belastbare winst af - je hebt nu het netto inkomen.

Hulp bij de boekhouding

Gezien het per onderneming verschilt hoe groot het inkomen is, welke belasting betaald moet worden en welke aftrekposten gelden is het verstandig om hulp te vragen aan een specialist. Bij Firm24 kunnen wij je helpen om online de boekhouding te regelen. Zo weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet en dat je op correcte wijze van bruto naar netto gaat.

boekhouding

Andere vragen?

Heb je andere vragen waar je met één van onze specialisten over wil sparren? Plan dan hier een gratis check-gesprek in en kom erachter welke opties voor jou open staan.

Sophie Ehren linkedin
Sophie is student Rechtsgeleerdheid & Psychologie. Daarnaast schrijft ze voor content voor ondernemers.
Bijgewerkt op 29 juni 2023
Gepubliceerd op 3 april 2023

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24