Stichting oprichten? Vergeet het stichtingsbestuur niet!

Wanneer je een stichting gaat oprichten, moet je bepalen wie er in het bestuur van de stichting komt. Ga je de functies binnen het bestuur zelf vervullen? Of roep je toch de hulp van anderen in? Hieronder vertellen wij wat meer over de verschillende functies binnen een stichting.

Stichting oprichten? Het stichtingsbestuur is verplicht

Als je een stichting opricht is het verplicht om een bestuur te vormen. Dit bestuur maakt beslissingen binnen de stichting en zorgt dat het doel wordt nagestreefd. Binnen het bestuur zijn er verschillende functies die vervuld moeten worden: voorzitter, secretaris en penningmeester. Je kunt deze functies allemaal zelf vervullen, tenzij je in aanmerking wilt komen voor een ANBI status. Dan dient het bestuur uit 3 verschillende personen te bestaan.

Rol 1: De voorzitter

Als voorzitter van de stichting ben je vaak het eerste aanspreekpunt. Je treedt namens de stichting naar buiten. Tijdens vergaderingen heb jij de leiding en daarnaast stuur je de andere bestuursleden aan. Jij zult het overzicht hebben binnen de stichting en vervult ook een coördinerende functie. Ook tijdens officiële gelegenheden laat de voorzitter zijn gezicht zien.

Rol 2 : De secretaris

De secretaris van de stichting heeft als taak het schrijven van documenten uit naam van de stichting. De secretaris schrijft brieven, maar zorgt ook voor de juiste afhandeling van de ontvangen brieven. Tijdens vergaderingen van de stichting maakt de secretaris ook de notulen. De rol van de recretaris is dus vaak meer een administratieve dan een representatieve rol.

Rol 3: De penningmeester 

De penningmeester is de man of vrouw van de cijfers. De penningmeester beheert het geld van de stichting en is dus onmisbaar! Niet alleen houdt de penningmeester de kas bij, de penningmeester is ook verantwoordelijk voor het maken van het financieel jaarverslag. De penningmeester moet natuurlijk ook de rest van het bestuur op de hoogte houden van de financiële situatie.

data

Meer weten? Vraag je online notaris gratis om hulp

Nu ben je waarschijnlijk geen ondernemer geworden om je druk te maken over statutenwijzigingen. Het komt ook niet al te vaak voor als het goed is. Daarom helpen wij ondernemers graag met dit soort kwesties en kun je altijd gratis even bellen naar (0)20 30 80 675 of contact opnemen.

rick_9045968056
Rick Schmitz linkedin
Rick Schmitz is één van de oprichters van FIRM24 en schreef vroeger artikelen over uiteenlopende onderwerpen m.b.t. het ondernemingsrecht.
Bijgewerkt op 7 december 2023
Gepubliceerd op 15 april 2016

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24