Starten als beveiliger: dit moet je weten

Als beveiliger heb je een afwisselende en verantwoordelijke baan waarbij je zorgt voor de veiligheid van anderen, bijvoorbeeld tijdens evenementen. Wil je als zelfstandige beveiliger aan de slag? Dan zijn er een aantal zaken die je moet regelen, zoals diploma's en vergunningen. Hier lees je wat je precies nodig hebt.

De beveiligingsbranche in cijfers

De beveiligingssector groeit snel. In 2020 stonden er 5.223 beveiligingsbedrijven ingeschreven bij de KVK, maar in 2024 zijn dat er al 13.481. Steeds meer beveiligers kiezen ervoor om als zzp'er te werken. Wil je weten hoeveel beveiligingsbedrijven er in jouw omgeving zijn? De KVK Bedrijventeller geeft je een overzicht.

Wat heb je nodig om beveiliger te worden?

Om in de beveiliging te mogen werken, heb je minimaal het diploma Beveiliger nodig, afgegeven door de Stichting Vakexamens voor de Particuliere Beveiligingsorganisaties. Hiermee kun je aan de slag in de meeste beveiligingsfuncties. Voor specifieke rollen, zoals persoonsbeveiliging of alarminstallatie, zijn aanvullende diploma's vereist.

Regels en vergunningen voor beveiligers

De beveiligingsbranche is streng gereguleerd. Alle regels vind je in de Wet particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus (Wpbr).

Vergunning van Justis

Om een eigen beveiligingsbedrijf te starten, heb je een vergunning van Justis nodig, de instantie van het ministerie van Justitie en Veiligheid die beveiligers screent. Deze vergunning is vijf jaar geldig. Voor de aanvraag heb je eHerkenning op niveau EH3 of hoger nodig.

Nederlands Dienstnummer (ND-nummer)

Na goedkeuring van je Wpbr-aanvraag ontvang je een ND-nummer. Dit geeft je de bevoegdheid om zelfstandig beveiligingsopdrachten aan te nemen. Werk je als zzp'er voor een ander beveiligingsbedrijf? Dan gebruik je het ND-nummer van dat bedrijf.

Beveiligingspas

Je hebt een beveiligingspas nodig, die je bij de korpschef van de politie kunt aanvragen. Deze pas is drie jaar geldig en dient als jouw legitimatie tijdens het werk.

Uniform

Als beveiliger moet je een uniform dragen dat is goedgekeurd door Justis. Dit uniform mag niet lijken op dat van de politie en moet voorzien zijn van een V-teken. Als je persoons- of winkelbeveiliging doet, kun je ontheffing aanvragen zodat je geen uniform hoeft te dragen.

Gebruik van handboeien

Het dragen van handboeien is niet toegestaan, tenzij je hiervoor speciale toestemming hebt van Justis.

Hond inzetten

Wil je een hond inzetten tijdens je werk? Dan moet je een verklaring hebben dat de hond geschikt is als surveillancehond of objectbewakingshond. Deze verklaring kun je krijgen via de Koninklijke Nederlandse Politiehond Vereniging of de Nederlandse Bond voor de Diensthond.

Personeel aannemen

Wil je personeel aannemen? Dan heb je een extra vergunning nodig: Toestemming leidinggevenden, die je tegelijk met de Wpbr-vergunning kunt aanvragen. Voor elke medewerker moet je goedkeuring vragen bij de korpschef van de politie. Personeel moet altijd een legitimatiebewijs bij zich dragen tijdens het werk.

Cao en pensioen

Als werkgever in de beveiliging moet je je houden aan de cao Particuliere Beveiliging, waarin afspraken staan over loon, werktijden, en pensioen. Daarnaast moet je werknemers aanmelden bij het Pensioenfonds Particuliere Beveiliging, zodat zij pensioen opbouwen.

Let op de Wet DBA

Als zelfstandige werk je waarschijnlijk voor verschillende opdrachtgevers. Werk je echter voor maar één opdrachtgever, dan kan er sprake zijn van schijnzelfstandigheid. Dit betekent dat je officieel in loondienst zou moeten zijn. Met het stroomschema van de Belastingdienst kun je checken of je echt zelfstandig bent. Bij twijfel kun je contact opnemen met het KVK Adviesteam.

Tot slot

Wil je na het lezen van deze blog meer weten? Bij Firm24 staan we voor je klaar! Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek. Of lees een interessante blog over hoe jij als ondernemer met personeel van je werknemer kan afkomen, indien dit nodig is.

logo_firm24_color_9b432741b9
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.
Bijgewerkt op 11 september 2024
Gepubliceerd op 10 september 2024

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24