Gemakkelijk geld besparen middels de DGA Scan?
Dat kan!
Wellicht heb jij – net als veel andere consultants – de wens om hechter samen te werken. Dan kun je samen een consultancybedrijf starten. Of je kunt je inkopen in een reeds succesvol consultancybedrijf. Maar hoe werkt dat? Wat wordt de constructie? En wat zijn de kosten? Je gaat het ontdekken in dit artikel.
Omdat een voorbeeld vaak het beste werkt om dingen uit te leggen, doen we dat hier aan de hand van twee consultants, Ruud en Sven, die samen een nieuwe consultancy bureau willen opzetten. Ze noemen het Gap Cemini. Daarvoor is voor hen beiden zowel een persoonlijke holding als een werkmaatschappij nodig. Hoe dat eruit ziet, zie je in het onderstaande plaatje.
Ziet jouw structuur er anders uit? Meer aandeelhouders? Losse werkmaatschappijen? Je kunt hier zelf nog wat spelen met verschillende BV en holdingconstructies. Maak hierin je eigen BV structuur en zie direct wat het je kost.
Maar stel je hebt die constructie op orde, wat moet er dan nog meer geregeld worden? We leggen het hieronder verder uit.
Een holdingstructuur is een duidelijke en overzichtelijke manier om je zaken te regelen. Jullie gezamenlijke BV is de werkmaatschappij. Deze BV stuurt de facturen naar klanten en betaalt gezamenlijke facturen zoals bijvoorbeeld een kantoorruimte. Daarnaast richt je persoonlijke holding BV op. Jouw eigen holding houdt jouw deel van de aandelen van de gezamenlijke BV. Jouw persoonlijke holding stuurt iedere maand een factuur voor de door jou gemaakte uren. Zo komt er geld in je persoonlijke holding.
Nu is het tijd om een salarisadministratie op te zetten. Jij komt namelijk op de loonlijst te staan van je persoonlijke holding. Je bent dus in dienst van jouw holding BV en je ontvangt vanuit deze holding maandelijks een salaris. En aan de belastingdienst wordt maandelijks de verschuldigde loonbelasting overgemaakt. Je kan dit allemaal online regelen. Ook kan je op deze manier makkelijk zelf een pensioen gaan opbouwen.
Wanneer je samen een BV gaat opzetten, moeten er aandelen worden overgedragen of uitgegeven. Hier horen ook onderlinge afspraken bij. Wat gebeurt er met de aandelen als iemand het consultancyteam wil verlaten of juist wil toetreden? En wat spreken jullie af wanneer jullie de gezamenlijke BV willen verkopen. Laat je hierin goed adviseren en stel een duidelijke aandelenovereenkomst op.
Een goede samenwerking valt of staat met duidelijke afspraken. Wanneer je gaat samenwerken, is het van belang om verwachtingen uit te spreken en afspraken vast te leggen. Dat gebeurt natuurlijk voor een deel in de aandelenovereenkomst, maar denk ook aan een managementovereenkomst. Bedenk ook goed dat er minimaal drie partijen zijn: jij, jouw persoonlijke holding en jullie gezamenlijke BV. Jullie hoeven het wiel niet uit te vinden en een dure jurist is ook niet noodzakelijk. Online kun je een stuk sneller en betaalbaarder aan de slag.
Besluiten jullie samen te gaan werken in een consultancy BV? Dan is het belangrijk om te weten welke kosten hier bij komen kijken. Zet dan hier zelf een BV of Holdingstructuur in elkaar en ontdekken wat het kost?
Wil je wat extra vragen stellen? Wat aannames checken of iets zeker weten? Een belletje is genoeg om je te laten adviseren door onze fiscalisten. Lees hier een andere blog over een onderneming met meerdere eigenaren.
Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.