Hoe bescherm je je bedrijf als je zelf ziek wordt?

Een ongeluk zit helaas in een klein hoekje. Je kunt hierdoor voor een langere periode psychisch of lichamelijk beperkt zijn. Maar ondertussen lopen de financiële zaken van je bedrijf en privé gewoon door… En dat kan vervelende gevolgen hebben. Houd daarom altijd de regie over je onderneming in eigen handen. Hoe je dat slim aanpakt lees je in deze blog.

Levenstestament? Waarom? Ik heb toch al een testament…

Een levenstestament is in tegenstelling tot een gewoon testament niet bij iedere ondernemer bekend. Een groot verschil tussen het levenstestament en een gewoon testament is dat in een gewoon testament wordt vastgelegd wat er met je nalatenschap moet gebeuren wanneer je bent overleden. Een levenstestament daarentegen is juist voor situaties tijdens je leven.

Waarom is een levenstestament zo belangrijk voor een ondernemer? Hieronder vind je maar liefst 7 waarom iedere ondernemer een levenstestament zou willen afsluiten:

Reden 1: Je onderneming blijft draaien

Wanneer je (tijdelijk) niet in staat bent om te ondernemen is het fijn als de zaken gewoon doorgaan. Ook als jij er even niet bent. Met een levenstestament kan iemand anders bij je rekening en rekeningen betalen. Hierdoor krijgt bijvoorbeeld je personeel ook op tijd hun loon. Dan hoef je daar in ieder geval niet meer van wakker te liggen. Wel zo fijn.

Reden 2: Je houdt de regie in eigen handen

Met het levenstestament geef je een volmacht aan één of meerdere personen die namens jou belangrijke beslissingen mogen nemen. In de akte kun je ook aangeven hoe dit moet gebeuren. Op deze manier blijf jij in charge wat er met jou, je onderneming, spullen, geld en misschien wel je kinderen moet gebeuren als je niet mee in staat bent om zelf je belangen te behartigen.

Schild

Reden 3: Je bank en andere instanties weten wie er officieel gemachtigd is

Het lijkt niet lastig om zelf een levenstestament op te stellen. Het is echter wel aan te raden zo’n testament altijd notarieel te laten vastleggen. Banken en andere (overheids)instanties zullen een onofficieel levenstestament niet accepteren. En dat is nu precies waar het om te doen is.

Reden 4: Je hebt zekerheid over welke medische handelingen je kan of wil ondergaan

Naast financiële zaken kun je ook je wensen op het gebied van medische zorg kenbaar maken, denk hierbij aan bijvoorbeeld een euthanasieverklaring. Wanneer je ervoor kiest om je medische wensen te laten vastleggen in het levenstestament, vergeet dan niet dit van te voren te bespreken met je huisarts. Aan hem of haar laat je weten wat je wensen zijn en wie er gevolmachtigd zijn. Het komt soms voor dat een huisarts niet mee wilt werken aan euthanasie. Wanneer je dit op voorhand al weet kun je nog een andere huisarts zoeken mocht dit belangrijk voor je zijn.

Reden 5: Je beslist zelf wat er met je waardevolle spullen gaat gebeuren

In een levenstestament regel je niet alleen financiële- en medische zaken. Je kunt ook andere dingen vastleggen. Denk daarbij aan bijvoorbeeld de zorg voor je huisdier(en) of wat er met je waardevolle spullen zoals je auto moet gebeuren wanneer je er zelf geen gebruik meer van kunt maken. Ook kun je laten vastleggen dat er aan bepaalde partijen giften kunnen worden gedaan.

Reden 6: Je kunt wensen achteraf altijd nog aanpassen

Een levenstestament kun je zo vaak aanpassen als je maar wilt. Heb je andere wensen of wil je iemand anders machtigen? Geen probleem. Je kunt dit altijd wijzigen via een vernieuwde notariële akte. Hier zijn wel kosten aan verbonden. De voorwaarde is overigens wel dat je op het moment van wijziging wilsbekwaam bent.

Timer

Reden 7: Beslissingen worden genomen zonder toestemming van de rechter

Stel je hebt samen met je compagnon vijf jaar geleden een pand gehuurd voor jullie bedrijf. Je compagnon wordt na 5 jaar erg ziek en is op dit moment niet meer in staat om te werken én om zelf zijn belangen te behartigen. Je merkt dat het pand eigenlijk te klein begint te worden en je wilt verhuizen naar een groter pand. Echter, je bent niet alleen de eigenaar van jullie bedrijf en hebt daarom de handtekening van je compagnon nodig. Je compagnon kan op dit moment even niet zelf zijn belangen behartigen en daarom kun je op dit moment geen nieuw pand huren. Via de rechter zul je toestemming moeten vragen. En dat neemt heel veel tijd in beslag. Dit scenario voorkom je met een levenstestament. Want door het levenstestament kan de gevolmachtigde van je compagnon zijn belangen behartigen en hoeft de rechter niet van pas te komen.

Regel nu jouw levenstestament DGA 

Wil je graag al jouw vragen beantwoord krijgen in een adviesgesprek of een offerte aanvragen? Plan dan een intakegesprek via deze pagina. De specialist neemt binnen 48 uur contact met je op.

died_2396aea730
Diederick Cardon linkedin
Diederick Cardon werkt inmiddels niet meer bij FIRM24 maar hij schreef artikelen over ondernemingsrecht.
Bijgewerkt op 4 juli 2023
Gepubliceerd op 31 maart 2018

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24