Al onze diensten bekijken?
Dat kan!
Je runt een bedrijf. Je stuurt aan, je groeit, je schakelt. Maar dan komt de overheid ineens met een nieuwe pensioenwet. En ja hoor, je moet in actie komen. Geen paniek. We leggen je uit wat er verandert, wat jij moet doen (en wat niet) en hoe je dit geregeld krijgt zonder zelf met pensioen te willen van de stress.
Sinds 2023 is het Nederlandse pensioenstelsel vernieuwd. Klinkt spannend, maar het komt erop neer dat het oude systeem met vaste beloftes plaatsmaakt voor een systeem waarin premies centraal staan. Iedereen krijgt z’n eigen pensioenpotje, en die beweegt mee met de economie.
Voor jou als werkgever betekent dit: je moet, net als je werknemers en de pensioenuitvoerder, nieuwe pensioenafspraken maken. Maar of jij nu meteen moet rennen of nog even rustig door kunt werken, hangt af van één ding.
En dat ene ding is: Ben je aangesloten bij een cao? Dan regelen de vakbonden samen met de pensioenuitvoerders de nieuwe afspraken. Jij hoeft op dit moment nog niks te doen. Gewoon even afwachten, updates volgen, klaar. Easy.
Werk je buiten een cao om? Dan ligt de bal bij jou. Jij moet met je werknemers én de pensioenuitvoerder nieuwe afspraken maken. Denk aan:
Klinkt als veel? Valt mee, vooral als je weet waar je op moet letten. En dat is precies wat wij je nu gaan vertellen.
Nee. Maar de manier waarop je premie betaalt verandert. De leeftijd van je werknemers telt straks niet meer mee voor de hoogte van de premie. Iedereen betaalt (en ontvangt) volgens een gelijke verdeelsleutel. Eerlijk is eerlijk.
Elke medewerker krijgt z’n eigen potje. Zo blijft het overzichtelijk, zelfs als ze van werkgever wisselen. Geen versnipperde pensioenen meer. One pot to rule them all.
Je bepaalt samen met de uitvoerder hoe de premie wordt belegd. Kies je voor één strategie voor iedereen? Of laat je het afhangen van leeftijd, risico en ambitie? Jij beslist — en daar helpen wij je natuurlijk graag bij.
Je mag kiezen:
Slim om hier samen met je ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging goed naar te kijken.
Misschien wel. Vooral werknemers tussen de 40 en 55 jaar kunnen minder pensioen opbouwen in het nieuwe systeem, omdat hun premie minder lang kan renderen. Dat kan betekenen dat ze er op achteruitgaan. Daarom is het verstandig (en vaak nodig) om te kijken naar compensatie. Dat klinkt zwaar, maar hoeft niet ingewikkeld te zijn, het is vooral een kwestie van eerlijk verdelen én goed communiceren.
De deadline is officieel 1 januari 2027, maar er ligt een wetsvoorstel om dit te verlengen tot 1 januari 2028. Toch: hoe eerder je dit op orde hebt, hoe minder je straks in tijdnood komt. En zeg nou zelf, pensioen hoort bij de fundering van je bedrijf. Je fixt het niet omdat je moet, maar omdat je zorgt voor je mensen.
Ook voor hen verandert er wat. Pensioen wordt transparanter én eerlijker. De uitkering beweegt mee met de economie — stijgt als het goed gaat, daalt als het tegenzit. Maar daar zijn buffers voor, dus niemand hoeft direct in de stress.
Ze krijgen jaarlijks een duidelijk overzicht van hun potje én de beleggingsresultaten. Geen vage beloften meer, maar keiharde feiten. Zo snapt iedereen weer waar z’n pensioen vandaan komt.
We snappen het. Je regelt van alles voor je team, maar heb je je eigen pensioen ook al op orde? Want nieuwsflash: jij hoort ook bij het bedrijf. Misschien zelfs het belangrijkste onderdeel.
Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.