Talent behouden? Dit is hoe je het als ondernemer regelt

Veel ondernemers realiseren het zich maar al te goed: als je echt snel wilt groeien met je bedrijf, zijn goede mensen van cruciaal belang. Goede mensen zijn echter vaak schaars. En duur! Als start-up kun je je geld vaak beter gebruiken. Je hebt niet altijd diepe zakken om jonge talentvolle mensen voldoende te betalen om bij je te blijven. Daarom in dit artikel hoe je – ook zonder diepe zakken – talent voor jouw bedrijf kunt behouden.

Dit zijn de 7 opties om jong talent voor jouw bedrijf te behouden

Getalenteerde medewerkers zijn lang niet alleen geïnteresseerd in een goede beloning. Een zeer belangrijke (en vaak onderschatte) factor is nog steeds:

  • uitdagende werkzaamheden
  • hoge mate van vrijheid en/of ondernemerschap
  • veel leer- en ontwikkelingsmogelijkheden
  • kans om internationale werkervaring op te doen
  • prettige werkomgeving met inspirerende collega’s

Los hiervan draait het ook gewoon om geld. High-potentials zijn weliswaar gevoelig voor betrokkenheid en zeggenschap, maar als een investeerder de onderneming opkoopt willen ze daar ook graag van meeprofiteren.

Deal

Hoe hoger de betrokkenheid, hoe groter de motivatie om blijvende waarde te creëren

De opties zijn feitelijk uitbreidingen op het arbeidscontract dat je hebt met de medewerker. Beloningselementen die goed op de korte, maar minder goed op de lange termijn werken. Wil je dat een talent op lange termijn waarde creëert voor je onderneming, dan zul je ook een beloning moeten inzetten die op lange termijn goed motiveert. Dat zijn de opties 4 tot en met 7. Hierin ontstaat er steeds meer een zakelijke contractuele verhouding met de medewerker. Vanaf optie 7 heb je in feite te maken met een mede-aandeelhouder. Met alle rechten en plichten van dien.

Het lijstje aflopend heb je als oprichter van je eigen bedrijf steeds minder trek in de mogelijkheden die voorbij komen. Maar dit zijn wel net die gereedschappen waar je een waardevolle developer, marketeer of salesman met groot netwerk blijvend aan je bedrijf kan binden. Bijkomend voordeel (of geluk bij een ongeluk) is dat je een medewerker mede-ondernemer maakt en hem aanspoort om nóg meer waarde voor het bedrijf te creëren.

Over arbeidsvoorwaarden, bonussen en winstuitkeringen

Dit zijn de lichtere wapens in je arsenaal. Het zijn contractuele afspraken die je vastlegt, maar die vervolgens ook nog moeten worden nagekomen. Dat is lang niet altijd hetzelfde. Je kunt de beloning flink opschroeven, maar dat heeft uiteraard ook gevolgen voor de loonbelasting.

Andere mogelijkheden om talent te binden

Naast arbeidsvoorwaarden zijn er meer slimme manieren om talent te behouden. In dit artikel hebben we alle mogelijke constructies voor je op een rij gezet. Zo heb jij als ondernemer een compleet beeld en kun je beslissen welke instrumenten jij inzet om de samenwerking met je talentvolle mensen en mede-ondernemers te borgen.

Duim

Meer weten?

Wil je meer weten over hoe je talent kan behouden?. Stel dan al je vragen bij Firm24 middels een gratis check-gesprek. Deze kan je snel en makkelijk hier inplannen.

died_2396aea730
Diederick Cardon linkedin
Diederick Cardon werkt inmiddels niet meer bij FIRM24 maar hij schreef artikelen over ondernemingsrecht.
Bijgewerkt op 8 december 2023
Gepubliceerd op 2 februari 2018

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24