Op zoek naar een boekhouder? Volg dan deze 4 stappen

Een onderneming opzetten is hard werk, maar geeft ook veel voldoening. Een nieuw bedrijf opbouwen vanuit het niks en het elke dag stapje voor stapje zien groeien. Toch zijn er taken die je liever uit handen wilt geven. Simpelweg omdat je de expertise niet hebt of omdat het je veel tijd kost. Kostbare tijd die je beter aan andere taken kunt besteden. Zo ook het bijhouden van de administratie. Maar door wie laat je deze administratie dan doen? Het is van belang dat dit goed gebeurt en elke onderneming is anders. Daarom hebben wij de volgende 4 stappen voor jou op een rijtje gezet. Daarmee vind je de best passende boekhouder voor jouw onderneming!


 

Op zoek gaan naar een boekhouder in 4 stappen

Stap 1: Bepaal wat voor een soort boekhouder bij jou past

Boekhouders zijn er in alle soorten en maten. De één doet simpelweg je administratie en spreek je verder nooit, de ander is van alles op de hoogte en adviseert je bij verschillende kwesties zoals een arbeidscontract opstellen. Het is erg belangrijk om eerst na te denken over welke boekhouder bij jou past. Een aantal zaken waarover jij moet beslissen zijn:

  • Zoek je een boekhouder die is aangesloten bij een groot kantoor, of liever een iets kleinschaliger, lokaal kantoor? 
  • Zoek je een boekhouder met een kantoor in jouw omgeving, of vind je het niet erg om iets verder te reizen of om alleen online contact te houden?
  • Lever jij al je facturen nog fysiek in bij je boekhouder, of stuur je alles liever digitaal op?
  • Is het voldoende als jouw boekhouder zijn basistaken voltooid heeft, of wil je er ook terecht voor meer dan alleen vragen over de boekhouding?

Naast deze punten zijn er nog een tal van zaken waarover je moet nadenken. Ga hier dus even rustig voor zitten!

Stap 2: Onderzoek of de boekhouder expertise heeft in jouw type onderneming

Naast boekhouders, zijn de soorten ondernemingen er ook in alle soorten en maten. Daarom is het ook belangrijk dat de boekhouder past bij jouw onderneming. Heeft jouw onderneming een bepaalde grootte, activiteiten of werknemers? Controleer vooraf of de boekhouder ervaring heeft met deze factoren. Zo zijn er bijvoorbeeld voor de horeca en agrarische sector specialistische boekhouders. In die sectoren gelden namelijk sectorspecifieke regels waarvan de boekhouder op de hoogte moet zijn. 

Stap 3: Plan een aantal gratis kennismakingsgesprekken in met boekhouders

Nu jij weet wat voor een soort boekhouder je zoekt, kan je gaan kijken met welke boekhouder je het fijn vindt om samen te werken. Hiervoor hebben veel boekhouders de optie om een gratis kennismakingsgesprek in te plannen. Zo kan je de boekhouder eerst gesproken hebben voordat je met hem of haar in zee gaat. Ga dus op zoek naar een aantal boekhouders die aansluiten bij de wensen van jou en je onderneming en ga een keer langs voor een kennismakingsgesprek. 

Stap 4: Kies uit al deze informatie en ervaringen de perfecte boekhouder voor jou!

Als je al deze stappen doorlopen hebt dan ben je (als het goed is) een stuk wijzer geworden op het gebied van boekhouders. Hopelijk heb jij de perfecte boekhouder meteen gevonden. Het is nu tijd om een boekhouder te kiezen die aan jouw wensen voldoet, ervaring heeft met jouw type onderneming en betrouwbaar en capabel overkomt. Als de boekhouder aan die vereisten voldoet, is de kans groot dat hij perfect voor jou is!

Handige tips

Wél moet je er nu ook nog voor zorgen dat de samenwerking met deze boekhouder perfect verloopt. Daarvoor hebben wij hieronder een aantal tips uitgewerkt.

Tip 1: De boekhouding blijft altijd je eigen verantwoordelijkheid

Ondanks dat jij je boekhouding uit hebt besteed aan een boekhouder blijft het toch altijd jouw verantwoordelijkheid dat je boekhouding voldoet aan de wettelijke vereisten. Dus ook al maakt jouw boekhouder fouten in je administratie, de Belastingdienst zal jou hier aansprakelijk voor stellen (en niet jouw boekhouder). Het is en blijft jouw bedrijf met een foute administratie. Om deze reden is het verstandig om zelf betrokken te blijven bij je boekhouding. Daarvoor kan het nodig zijn om de basis van het vak zelf ook te beheersen.

Tip 2: Focus op waar je goed in bent en besteed je boekhouding uit

Een aantal beginnende ondernemers denkt toch dat ze de boekhouding zelf kunnen doen. Dit is vaak ook mogelijk, maar de ervaring leert dat een groot deel van deze ondernemers de boekhouding na een aantal maanden toch uitbesteedt. Uiteindelijk kan het uitbesteden van de boekhouding namelijk zelfs geld opleveren. In plaats van het doen van de boekhouding, wat meestal een tijdrovende bezigheid is, kan je ook geld verdienen binnen je bedrijf door die tijd daar in te steken. Meestal levert dat meer op dan dat het uitbesteden van je boekhouding kost. Je verdient daardoor geld aan het uitbesteden van je boekhouding!

Tip 3: Bedenk en bespreek een rolverdeling, wat doet de boekhouder en wat doe jijzelf?

Hoe meer taken je uitbesteedt aan de boekhouder, hoe duurder dit zal worden. Daarom moet je goed bij jezelf nagaan wat je de boekhouder wil laten doen en wat je zelf nog wel kan doen. Nog belangrijker dan het bepalen van deze rolverdeling is om deze rolverdeling ook goed te communiceren met je boekhouder. Het is immers zonde van tijd en geld als jullie allebei uiteindelijk de BTW-aangifte indienen. Daarbovenop komt het probleem dat als jullie dit beiden niet hebben gedaan, je de fiscus op je dak krijgt en je mag hopen dat het met een sisser afloopt!

Tip 4: Let op de manier van factureren

Er zijn over het algemeen twee manieren waarop boekhouders factureren: uurtje factuurtje of een vaste prijs voor een bepaalde dienst. Als jij een boekhouder hebt die per uur factureert, is het van belang dat de boekhouder betrouwbaar is en dat je goede afspraken maakt. Doe je dit niet? Dan kunnen er onaangenaam hoge bedragen op de factuur komen te staan. Bij een boekhouder die een vast bedrag rekent, heb je vooraf al meer duidelijkheid. Mede daarom gebruiken vrijwel alle boekhouders die zijn aangesloten bij Firm24 deze manier van factureren. 

Tip 5: Goedkoop kan duurkoop zijn

Een goede boekhouder, die precies weet van welke belastingvoordelen jij gebruik kan maken, kan je soms enorme bedragen opleveren. Een slechtere boekhouder, die één van deze voordelen over het hoofd ziet, kost juist heel veel geld. Ga dus vooral niet op zoek naar die super goedkope boekhouder met een één ster review. Dan is er namelijk een grote kans dat er wat fout gaat, wat jou juist veel geld kan kosten.

Regel nu jouw boekhouder! 

Wil je graag al jouw vragen beantwoord krijgen in een adviesgesprek of een offerte aanvragen? Plan dan een intakegesprek via deze pagina. De specialist neemt binnen 48 uur contact met je op.

Thijs Willemse linkedin
Schrijft over alle onderwerpen met betrekking tot ondernemersrecht.
Gepubliceerd op 8 februari 2024

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24