Gemakkelijk online een gelijke behandeling regelen?
Klik hier!
Er wordt tegenwoordig veel aandacht geschonken aan de voorkoming van discriminatie en ongelijkheid. Van bedrijven wordt dan ook verwacht dat zij zich hiervoor inzetten. Wist je dat de Arbowet bedrijven er zelfs wettelijk toe verplicht om een veilig werkklimaat te scheppen en discriminatie tegen te gaan? Maar hoe moet je dit eigenlijk doen? In dit artikel lees je alles over discriminatie op werk en hoe je dit probleem kan aanpakken.
Discriminatie is een breed begrip en het kan soms lastig zijn om het te herkennen. Wanneer is iets nou echt discriminerend? Volgens de officiële definitie is er sprake van discriminatie wanneer er onderscheid wordt gemaakt op basis van irrelevante kenmerken zoals geslacht, ras of geloof. Als er sprake is van discriminatie wordt er een situatie van ongelijkheid gecreëerd. Bij discriminatie op de werkvloer krijgen werknemers bijvoorbeeld geen promoties of worden ze onaangenaam behandeld vanwege onbelangrijke kenmerken.
Er zijn verschillende vormen van discriminatie. De twee hoofdstromen zijn indirecte discriminatie en directe discriminatie.
Bij directe discriminatie is er sprake van een regel of gedraging die op zichzelf discriminerend is. Denk bijvoorbeeld aan een sollicitatiegesprek waar mensen met een buitenlandse achternaam niet worden uitgenodigd. Deze vorm van discriminatie is vaak makkelijker te herkennen.
Bij indirecte discriminatie is er sprake van discriminatie doordat de context van een situatie discriminerend is. De regel is dan op zichzelf niet discriminerend maar maakt het moeilijker voor bepaalde groepen om eraan te voldoen. Zo worden dyslectische mensen benadeeld bij een wiskundetoets met verhaalproblemen, terwijl dit niet aan hun wiskundig vermogen ligt.
Een hele belangrijke stap bij het aanpakken van discriminatie op het werk is tijdig het probleem herkennen. Als het probleem in eerste instantie niet wordt ontdekt, is er weinig wat je kan doen. Veel bedrijven maken daarom gebruik van vertrouwenspersonen. Dit zijn mensen waar naartoe kan worden gegaan om een probleem, zoals het ervaren van discriminatie, kan worden aangekaart. Een nadeel van deze werkwijze kan zijn dat werknemers zelf niet durven te zeggen dat ze gediscrimineerd worden. Daarom is het belangrijk om hier gesprekken over te voeren en naar te vragen. Zo voorkom je dat het initiatief alleen bij de benadeelde ligt.
Als je eenmaal het probleem hebt opgemerkt, is het belangrijk om adequaat te handelen. Het is belangrijk dat je in kaart brengt hoe groot het probleem is. Gaat het bijvoorbeeld om één incident of is het een regelmatig terugkerend probleem? Iedere situatie moet op een eigen manier worden aangepakt. Om dit te kunnen doen is het sterk aan te raden een specialist in te huren. Vooral als het probleem breed is. Firm24 kan jou hierbij helpen. Plan hier een intakegesprek aan met één van onze advocaten.
Zodra er een conflict is omtrent discriminatie is het verstandig om een advocaat in te schakelen. Deze kan passende juridische stappen aanraden zodat het conflict kan worden verholpen. Vaak is de tussenkomst van een rechter dan onnodig en dit is een wenselijke situatie. Stel dat er wel naar de rechter wordt gestapt door een werknemer, dan is een advocaat er om jou juridisch bij te staan.
Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.