Samenwerken met andere ZZP'ers. Zo werkt het in een BV

4 op de 5 ZZP’ers geeft aan op termijn graag samen te ondernemen. De kans is vrij groot dat dat in een BV gaat gebeuren. Hoe werkt dat in de praktijk als een van de twee (of 3) al een BV heeft? Dat wordt hier met een voorbeeld uitgelegd.

Het voorbeeld: CreativeX BV

Stel, je bent een creatieve ZZP’er, namelijk een designer. Jouw rechtsvorm is een eenmanszaak en je wil gaan ondernemen met twee collega-creatieve-geesten. De ene is een strateeg, de ander een copywriter. Zij hebben samen al een BV: CreativeX BV. Jullie willen met zijn drieën samenwerken, grotere projecten doen en samenwerken op elkaars klanten. Jij gaat toetreden tot de CreativeX BV en wordt dus ook aandeelhouder. Hieronder de bouwstenen die nodig zijn om dat te regelen. Let op! Vanaf 2025 wordt er strenger gecontroleerd op schijnzelfstandigheid.

Bouwsteen 1 – De werkmaatschappij

CreativeX BV is de werkmaatschappij. Daar wordt – als het tenminste goed is – het geld verdiend. CreativeX BV stuurt jullie klanten facturen waardoor er geld in de werkmaatschappij komt. Dit geld kan worden gebruikt om rekeningen te betalen. Denk aan inkoopfacturen voor het huren van jullie kantoren. Maar ook aan managementfacturen. Bijvoorbeeld van jou en je zakenpartners. Hoe dat geld op jouw rekening komt en jij hiervan je hypotheek kunt betalen, leggen we hieronder uit.

Bouwsteen 2 – (In dienst bij) jouw persoonlijke holding

Jullie wilden samen ondernemen. Dat gaat gebeuren via CreativeX BV, jullie werkmaatschappij. Dan ga jij een deel van de aandelen van CreativeX BV bezitten. De kans is vrij groot dat dat minimaal 5% gaat zijn in verband met de deelnemersvrijstelling. Om aandelen over te kunnen dragen is een aandelenoverdracht nodig. Daarnaast heb je een persoonlijke holding nodig. Dit is niet de enige, maar ook een duidelijke en overzichtelijke manier om je zaken te regelen. Daarom is het verstandig om een persoonlijke holding op te richten. Maar hoe krijg je dan uiteindelijk geld op je rekening? Dat werkt – in 2 stappen – als volgt:

Stap 1: Omdat jouw holding een deel van de aandelen van in de werkmaatschappij CreativeX BV heeft, en jij daar werkt, stuurt jouw holding (voor de uren die jij maakt bij CreativeX) maandelijks een (management)factuur naar CreativeX BV. Zo komt er geld in je persoonlijke holding.

Stap 2: Jij komt op de loonlijst te staan van je persoonlijke holding. Je bent dus als het ware in dienst bij je persoonlijke holding. Jouw holding betaalt je maandelijks een salaris. En aan de Belastingdienst wordt maandelijks de verschuldigde loonbelasting overgemaakt.

Bouwsteen 3 – De (aandeelhouders en management) overeenkomsten

Naast de persoonlijke holding die je nodig hebt om de aandelen van CreativeX BV te bezitten, moet je ook een aantal afspraken maken met je zakenpartners. Dit is met name belangrijk om te zorgen dat je goede afspraken hebt voor als je bijvoorbeeld ooit uit elkaar gaat, of als het CreativeX verkocht wordt. Hierin zijn met name de aandeelhoudersovereenkomst en een managementovereenkomst van belang.

documenten

Hoe regel je dit? En wat kost het?

Persoonlijke holdings, aandelen, managementovereenkomsten. Het klinkt misschien allemaal wat ingewikkeld? Heb je vragen over hoe jij dit het beste kan aanpakken in jouw specifieke situatie? Onze juristen en fiscalisten helpen je graag met het maken van een passende oplossing. Je kunt ook nog even doorlezen, in dit artikel lees je meer over de concrete stappen en de kosten.

rick_9045968056
Rick Schmitz linkedin
Rick Schmitz is één van de oprichters van FIRM24 en schreef vroeger artikelen over uiteenlopende onderwerpen m.b.t. het ondernemingsrecht.
Bijgewerkt op 31 oktober 2024
Gepubliceerd op 22 april 2016

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24