Meer weten over jouw werknemers in aanmerking komen loonsverhoging?
Klik hier!
De tijden waarin we nu leven kunnen nog steeds duur uitvallen. Denk aan stijgende huurprijzen, hogere vaste lasten en economische onzekerheden. Hierdoor kan de koopkracht van werknemers afnemen. Maar hoe zorg je ervoor dat medewerkers in lastige tijden financieel stabiel blijven? Een van de manieren hiervoor kan het geven van een loonsverhoging zijn.
Zoals hierboven geschetst, kan het als ondernemer soms noodzakelijk zijn om een loonsverhoging door te voeren om de koopkracht van je werknemers op peil te houden. Veel werknemers merken dat hun vaste lasten blijven stijgen. De overheid heeft in 2025 maatregelen genomen, zoals een verlaging van de inkomstenbelasting in de eerste schijf en een verhoging van de huurtoeslag en het kindgebonden budget.
Daarnaast is het minimumloon per 1 januari 2025 gestegen naar €14,06 per uur voor werknemers van 21 jaar en ouder. Dit betekent dat sommige ondernemers hun salarissen moeten aanpassen om te voldoen aan deze verhoging.
Het minimumloon is in 2025 opnieuw gestegen. Als jouw werknemer naar jou als werkgever toekomt met de vraag om een loonsverhoging, kun je dit niet altijd zomaar naast je neerleggen. Dit verzoek dient goed onderbouwd te zijn. Als werkgever kun je een verzoek weigeren, maar je kunt ook een alternatief bedenken, zoals het verbeteren van secundaire arbeidsvoorwaarden of het toekennen van een bonus.
Toch wordt er vaak een loonsverhoging toegepast. Situaties waarin zo’n verhoging van het loon toepasselijk is, zijn bijvoorbeeld:
Daarnaast zijn er externe factoren die een loonsverhoging noodzakelijk kunnen maken:
Soms ben je als werkgever verplicht om een loonsverhoging door te voeren. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer het minimumloon stijgt en het salaris van een werknemer hierop aangepast moet worden. Daarnaast kan een loonsverhoging voortkomen uit een cao-afspraak; als jouw onderneming onder een cao valt waarin loonsverhogingen zijn opgenomen, ben je verplicht deze door te voeren volgens de vastgelegde loonschalen. Ook wanneer er in de arbeidsovereenkomst afspraken zijn gemaakt over een periodieke salarisverhoging, moet je als werkgever deze naleven.
Per 2025 is het lage-inkomensvoordeel (LIV) volledig afgeschaft. Dit betekent dat werkgevers geen tegemoetkoming meer krijgen voor werknemers met een laag inkomen. Dit kan invloed hebben op de loonkosten binnen jouw onderneming.
Een loonsverhoging kan soms dus een goede motivatie zijn voor een werknemer om hem of haar binnen het bedrijf te houden, of wanneer je hem of haar graag wilt belonen voor zijn of haar goede werkzaamheden en prestaties. Loonsverhogingen kunnen dus om meerdere redenen worden ingezet. Mocht je hier nog vragen over hebben, of wil je weten of jouw onderneming hier iets mee moet doen? Neem dan snel contact op met ons! Wij kunnen samen met jou een adviesgesprek inplannen en dan kijken naar wat voor jou het beste is.
Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.