Hoe start je je eigen modemerk?

Droom je ervan om je eigen kledinglijn te beginnen of online modeartikelen zoals shirts, shorts, of sneakers te verkopen? Naast de creatieve aspecten van zo’n onderneming, komen er ook praktische zaken bij kijken, zoals het vinden van leveranciers en het beheersen van kosten.

Je merk opbouwen

Een succesvol modemerk begint met het kennen van je klant. Doe daarom grondig klantonderzoek. Dit helpt je te ontdekken waar je doelgroep online actief is, wat hun interesses zijn, en waar ze hun geld aan uitgeven. Met deze kennis kun je je merk beter afstemmen op hun wensen.

Opvallen in de modewereld

De mode-industrie is overvol, dus het is belangrijk om je te onderscheiden. Bedenk goed waar jouw merk voor staat en wat jouw unieke verhaal is. Kies een naam die bij jou en je doelgroep past. Zorg ervoor dat de naam uniek is en bescherm je merknaam en logo tegen misbruik door anderen.

De juiste leverancier vinden

Bij het ontwikkelen van je eerste collectie is het slim om klein te beginnen, bijvoorbeeld met een paar basisstukken. Ga op zoek naar een producent of leverancier die bij je past. Let hierbij op zaken als:

  • Bestelhoeveelheden: Kun je kleine bestellingen plaatsen, en wat kost dat?
  • Samples: Vraag een proefproduct aan om de kwaliteit te checken. Vaak kun je de kosten van het sample later laten verrekenen.
  • Verzendkosten: Deze kunnen per land flink verschillen.
  • Mixbestellingen: Kun je verschillende maten en kleuren tegelijk bestellen?
  • EU-regels: Voldoet de producent aan alle Europese producteisen?
  • Productiecapaciteit: Kan de producent grotere hoeveelheden leveren als je groeit?
  • Duurzaamheid: Hoe milieuvriendelijk en ethisch produceert de leverancier?

Steeds meer Nederlandse ontwerpers kiezen ervoor om hun producten dichtbij huis te laten maken, zoals in Italië, Portugal, of Turkije. Dit kan duurzamer zijn en de communicatie vergemakkelijken.

Hulp inschakelen

Voor startende ondernemers kan het lastig zijn om een grote producent te vinden die geïnteresseerd is in kleine bestellingen. Netwerken zoals Enterprise Europe Network (EEN) kunnen je helpen om in contact te komen met kleine leveranciers die wél met beginners willen samenwerken.

Kosten van een kledinglijn

De kosten voor het starten van een kledinglijn variëren, afhankelijk van wat je zelf doet en wat je uitbesteedt. Reken op een startbudget van minstens enkele duizenden euro’s.

Alles zelf doen: Om kosten te besparen kun je overwegen om alles zelf te doen, van ontwerpen tot produceren. Dit kost wel veel tijd en vereist dat je investeert in goede machines en materialen.

Producten laten maken: Laat je de productie over aan een extern bedrijf, dan hangen de kosten af van de hoeveelheid en de kwaliteit van de stoffen. Vaak beginnen starters met een kleine oplage, wat gemiddeld tussen de 2.000 en 3.000 euro kost, inclusief vervoer.

Basisstukken bedrukken: Je kunt ook basisstukken inkopen en laten bedrukken of borduren. De kosten hangen af van de kwaliteit en drukmethode. Het is verstandig om bij meerdere aanbieders offertes op te vragen.

Extra kosten

Vergeet niet rekening te houden met extra kosten zoals:

  • Het onderhoud van je website
  • Betaalsystemen voor je webshop
  • Social media-advertenties
  • Abonnementen op e-commerce platforms
  • Verpakkingen en labels

Online verkopen

Als je in de online fashion begint, verkoop je vaak eerst via social media of platforms zoals bol.com. Dit is een goedkope manier om te testen of er vraag is naar je producten. Als het goed gaat, kun je een eigen webshop starten.

Retourzendingen zijn in de modebranche heel gewoon, vooral bij kleding en schoenen. Zorg voor gedetailleerde productinformatie en een duidelijke maattabel om dit zoveel mogelijk te beperken.

Bescherm je ontwerpen

Veel modeontwerpen vallen onder het auteursrecht. Omdat succesvolle designs vaak gekopieerd worden, is het slim om te overwegen je modellen te beschermen. Je kunt je ontwerpen ook vastleggen in een i-DEPOT, wat je een officieel bewijs geeft van de ontwerprechten.

Behulp van influencers

Influencers kunnen een grote rol spelen bij de promotie van je merk. Wil je dat influencers jouw kleding promoten? Zorg dan dat je een goed plan hebt:

  • Plan maken: Kies de juiste influencers die bij je merk passen en bepaal hoeveel je wilt uitgeven.
  • Onderzoek doen: Kijk niet alleen naar het aantal volgers van een influencer, maar ook naar de betrouwbaarheid van hun berichten.
  • Afspraken maken: Maak duidelijke afspraken over de prijs, het aantal berichten, en de evaluatie van de resultaten.

Met deze stappen en tips kun je een solide basis leggen voor je eigen modemerk en hopelijk snel je eerste collectie lanceren!

Tot slot

Wil je na het lezen van deze blog meer weten? Bij Firm24 staan we voor je klaar! Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek. Of lees een interessante blog over de 3 meest vergeten, maar 100% legale aftrekposten.

logo_firm24_color_9b432741b9
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.
Bijgewerkt op 20 september 2024
Gepubliceerd op 19 september 2024

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24