Gemakkelijk online jouw BV oprichten?
Klik dan hier
Droom je ervan om je eigen kledinglijn te beginnen of online modeartikelen zoals shirts, shorts, of sneakers te verkopen? Naast de creatieve aspecten van zo’n onderneming, komen er ook praktische zaken bij kijken, zoals het vinden van leveranciers en het beheersen van kosten.
Een succesvol modemerk begint met het kennen van je klant. Doe daarom grondig klantonderzoek. Dit helpt je te ontdekken waar je doelgroep online actief is, wat hun interesses zijn, en waar ze hun geld aan uitgeven. Met deze kennis kun je je merk beter afstemmen op hun wensen.
De mode-industrie is overvol, dus het is belangrijk om je te onderscheiden. Bedenk goed waar jouw merk voor staat en wat jouw unieke verhaal is. Kies een naam die bij jou en je doelgroep past. Zorg ervoor dat de naam uniek is en bescherm je merknaam en logo tegen misbruik door anderen.
Bij het ontwikkelen van je eerste collectie is het slim om klein te beginnen, bijvoorbeeld met een paar basisstukken. Ga op zoek naar een producent of leverancier die bij je past. Let hierbij op zaken als:
Steeds meer Nederlandse ontwerpers kiezen ervoor om hun producten dichtbij huis te laten maken, zoals in Italië, Portugal, of Turkije. Dit kan duurzamer zijn en de communicatie vergemakkelijken.
Voor startende ondernemers kan het lastig zijn om een grote producent te vinden die geïnteresseerd is in kleine bestellingen. Netwerken zoals Enterprise Europe Network (EEN) kunnen je helpen om in contact te komen met kleine leveranciers die wél met beginners willen samenwerken.
De kosten voor het starten van een kledinglijn variëren, afhankelijk van wat je zelf doet en wat je uitbesteedt. Reken op een startbudget van minstens enkele duizenden euro’s.
Alles zelf doen: Om kosten te besparen kun je overwegen om alles zelf te doen, van ontwerpen tot produceren. Dit kost wel veel tijd en vereist dat je investeert in goede machines en materialen.
Producten laten maken: Laat je de productie over aan een extern bedrijf, dan hangen de kosten af van de hoeveelheid en de kwaliteit van de stoffen. Vaak beginnen starters met een kleine oplage, wat gemiddeld tussen de 2.000 en 3.000 euro kost, inclusief vervoer.
Basisstukken bedrukken: Je kunt ook basisstukken inkopen en laten bedrukken of borduren. De kosten hangen af van de kwaliteit en drukmethode. Het is verstandig om bij meerdere aanbieders offertes op te vragen.
Vergeet niet rekening te houden met extra kosten zoals:
Als je in de online fashion begint, verkoop je vaak eerst via social media of platforms zoals bol.com. Dit is een goedkope manier om te testen of er vraag is naar je producten. Als het goed gaat, kun je een eigen webshop starten.
Retourzendingen zijn in de modebranche heel gewoon, vooral bij kleding en schoenen. Zorg voor gedetailleerde productinformatie en een duidelijke maattabel om dit zoveel mogelijk te beperken.
Veel modeontwerpen vallen onder het auteursrecht. Omdat succesvolle designs vaak gekopieerd worden, is het slim om te overwegen je modellen te beschermen. Je kunt je ontwerpen ook vastleggen in een i-DEPOT, wat je een officieel bewijs geeft van de ontwerprechten.
Influencers kunnen een grote rol spelen bij de promotie van je merk. Wil je dat influencers jouw kleding promoten? Zorg dan dat je een goed plan hebt:
Met deze stappen en tips kun je een solide basis leggen voor je eigen modemerk en hopelijk snel je eerste collectie lanceren!
Wil je na het lezen van deze blog meer weten? Bij Firm24 staan we voor je klaar! Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek. Of lees een interessante blog over de 3 meest vergeten, maar 100% legale aftrekposten.
Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.