Waarom een goede financiële planning voor jou als DGA noodzakelijk is

We hebben al eens een artikel geschreven over het belang van goede financiële planning voor startende ondernemers. Wist je echter dat ook voor een directeur-grootaandeelhouder (DGA) zoals jij een financiële planning erg belangrijk is? In deze blog vertellen we je meer over het belang van een financiële planning én hoe je deze het beste opstelt.

Hoe ziet een financiële planning eruit?

Een goed financieel plan is een concreet geformuleerd overzicht van de stappen die je gaat nemen om de financiën van je onderneming goed te regelen. Een financieel plan bevat ten minste het kapitaal dat je nodig hebt om je onderneming goed te kunnen bestieren (en waar je dat kapitaal vandaan haalt, bijvoorbeeld uit eigen vermogen of investeringen) en welke kosten en baten je de komende jaren verwacht. Een financiële planning gaat dus altijd over een langere periode dan een enkel boekjaar. Verder kan een financieel plan het volgende bevatten:

  • de manier waarop je omgaat met debiteurenbeheer (kies je bijvoorbeeld voor factoring?)
  • hoe ga je om met situaties waarin het financieel minder gaat, welke opties heb je dan?
  • op welke gebieden ga je kosten verlagen als dat noodzakelijk is (kort je bijvoorbeeld op personeel, of toch liever ergens anders)?
  • hoe organiseer je een eventueel bonussysteem?

Waarom is een financiële planning nodig?

Naast het feit dat een financiële planning een goede leidraad biedt bij het ondernemen, verschaft een gedegen financieel plan ook toegang tot kredietverstrekkers. Als je vreemd vermogen wilt verkrijgen bij een bancaire instelling of een investeringsmaatschappij, zullen ze van je willen weten hoe je van plan bent het geleende geld terug te betalen. Als je ze geen goede financiële planning kunt bieden, is de kans groot dat je teruggestuurd wordt naar de tekentafel. Daarnaast vereenvoudigt een financiële planning ook de besluitvorming. Door vooraf na te denken over hoe je met bepaalde gevallen wilt omgaan, heb je een kader waarbinnen je eenvoudiger besluiten kunt nemen. Je voorkomt dan eveneens dat je je al te veel laat beïnvloeden in het moment zelf (bijvoorbeeld bij een mogelijk emotioneel geval zoals een reorganisatie).

Geld

Wat is het verschil tussen financiële planning en ‘estate planning’?

Waar je financiële planning gaat over hoe je je financiën regelt gedurende je loopbaan als ondernemer, is ‘estate planning’ vooral van toepassing op wat je in financiële zin achterlaat na je overlijden. Je financiële planning heeft daarom veelal betrekking om toekomstige investeringen en financiële zekerheid, terwijl estate planning meer gaat over wat je doet met zaken als vastgoed, gespaard geld en ondernemingen die je bezit. Het verschil is in onderstaande tabel iets inzichtelijker gemaakt.

Financiële planning…Estate planning…
…gaat om zaken als: toekomstige investeringen, financiële zekerheid van je onderneming, opbouw van kapitaal, toewerken naar groei en uitbreiding;…gaat om zaken als: overdragen van vastgoedportefeuilles, gespaard geld en ondernemingen die je in bezit hebt. Aan wie laat je dat na en in welke vorm?
…is gedurende je loopbaan als ondernemer altijd belangrijk en vraagt voortdurend om bijsturing;…is met name belangrijk als je loopbaan als ondernemer op zijn einde loopt;
…heeft vooral invloed op het financieel welzijn van je onderneming.…heeft vooral invloed op het financieel welzijn van jezelf en je naasten.


 

 

 

 

 

 

 

Een goede voorbereiding is het halve werk

Voor je eraan toe bent een financiële planning te maken, moet je wel enkele zaken voorbereiden. Zo weet je welke opties je hebt om je plan vorm te geven. Met deze drie stappen heb je de belangrijkste zaken goed voorbereid:

  1. Krijg inzicht in je financiële situatie | Welke schulden bestaan er, wat zijn de voorwaarden voor afbetaling daarvan? Hoe beïnvloedt het openstaan van schulden de kansen op financiering en daarmee de bewegingsruimte en groeikansen voor je onderneming? Maak een overzicht van alle bestaande schulden en, niet te vergeten, alle bezittingen.
  2. Zorg dat je financiële doelen SMART zijn | Dit betekent dat je doelen specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden zijn. Wees concreet over je plannen en bovenal eerlijk naar jezelf en je onderneming. 
  3. Denk na over een noodfonds | Hoe zorgvuldig je je planning ook uitwerkt, het leven kan de boel altijd in de war schoppen. Maak een noodfonds met kapitaal voor zaken waarin je financieel plan niet voorziet. Dat wil niet zeggen dat je financiële planning niet deugt, maar dat je simpelweg niet weet welke tegenslagen je in een bepaalde periode te verduren krijgt (wie had gerekend op de uitbraak van het coronavirus, bijvoorbeeld?)

Als je deze zaken hebt voorbereid, kun je zelf aan de slag met het maken van een financieel plan. Toch kan het zijn dat je liever een financieel expert inschakelt voor advies en hulp bij het opstellen van een financieel plan. Dan ben je bij Firm24 aan het juiste adres! Voor een scherpe prijs brengen we je in contact met een fiscalist. Je kunt bij ons een volledige rapportage over je financiële situatie krijgen en aanvullend advies ontvangen. Handig!

Duim

Regel nu jouw financiële planning!

Wil je graag al jouw vragen beantwoord krijgen in een adviesgesprek of een offerte aanvragen? Plan dan een intakegesprek via deze pagina. De specialist neemt binnen 48 uur contact met je op.

Max Zuidinga linkedin
Max is student Nederlandse taal en cultuur en schreef daarnaast enkele artikelen.
Bijgewerkt op 29 augustus 2024
Gepubliceerd op 12 januari 2023

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24