Het vastleggen van je handelsnaam en/of merk

Een handelsnaam is niet hetzelfde als een merk en een merk is niet hetzelfde als een handelsnaam. Wel kúnnen een handelsnaam en merk hetzelfde zijn. Je handelsnaam, het woord zegt het eigenlijk al, is de naam waarmee je handelt en naar buiten toe mee optreedt. Je merknaam is de naam voor jouw merk…. Maar wat is nu het verschil?

Wat is een handelsnaam

Je handelsnaam is de naam waarmee je je onderneming zal gaan drijven. Deze handelsnaam bedenk je meestal op het moment dat je de onderneming opricht en dit is de naam die wordt ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Deze inschrijving geeft jou als ondernemer een klein beetje bescherming vanuit de Handelsnaamwet. Deze wet heeft namelijk tot doel verwarringsgevaar voor de consument te voorkomen. Dit betekent dat iemand anders dus niet precies dezelfde naam mag voeren en actief zijn in dezelfde sector als jij. Gebruikt iemand toch dezelfde handelsnaam als jij dan riskeert deze ondernemer een boete tot wel €3900.

Wat is een merknaam?

Anders dan een handelsnaam kan een merknaam beschermd worden in een gebied, zoals de Benelux of Europa. Hierbij is het doel niet om ondernemingen van elkaar te onderscheiden, maar om goederen of diensten van elkaar te onderscheiden. Anders dan een handelsnaamrecht - die je verkrijgt op het moment dat je deze naam inschrijft - moet je een merkrecht laten registreren. Als jouw merknaam niet wordt geaccepteerd en ingeschreven in het merkenregister, dan bestaat het merk formeel ook niet. Je vraagt de merknaam dus aan en als dit wordt toegewezen dan ontvang je daarvan een bewijs.

Hoe controleer ik of een handelsnaam of merknaam al bestaat?

Begin je een nieuwe onderneming onder een nieuwe handelsnaam, controleer dan eerst bij de Kamer van Koophandel of deze al in gebruik is. In principe accepteert de Kamer van Koophandel ook geen handelsnaam welke al ingeschreven staat. Het moet dan wel gaan om actieve BV’s, niet holdingmaatschappijen. Ook een merknaam kun je controleren op beschikbaarheid in het merkenregister. Maak je een inbreuk op iemands merkenrecht, dan kunnen boetes en schadeclaims flink oplopen.

Hoe leg ik een handelsnaam vast?

Nadat je de beschikbaarheid in het handelsregister hebt gecontroleerd schrijf je je handelsnaam in bij de Kamer van Koophandel. Dat kan op twee manieren : bij de inschrijving van een nieuw bedrijf ( maakt niet uit wat voor type) wordt de gekozen bedrijfsnaam meteen vastgelegd als jouw handelsnaam. Je kunt er ook voor kiezen om bij een reeds ingeschreven bedrijf een extra handelsnaam toe te voegen. Dit gaat eenvoudig hier via de site van de KVK. Je kunt er voor kiezen om meerdere handelsnamen vast te leggen voor jouw bedrijf.

Hoe leg ik een merknaam vast?

Schakel hiervoor een specialist in. Deze gaat samen met jou controleren of het woord of beeldmerk voldoet aan de criteria die daarvoor gelden. Deze criteria zijn vrij strikt. Het is van belang dat jouw merknaam niet te algemeen of te omschrijvend is. Het bekende voorbeeld luidt: de naam “appel” mag niet voor een fruitboer maar wel voor een computerfabrikant. Vervolgens moet worden gecontroleerd of het merk nog niet in gebruik is. Is dat inderdaad niet het geval, dan bepaal je het soort en de klassen voor de merkregistratie.

Een merk kan worden ingeschreven als woordmerk of als beeldmerk. Een woordmerk is niet meer dan dat: een aantal letters dat samen een woord vormt. Als jouw merk meer uiterlijke kenmerken heeft dan dat, kan het raadzaam zijn om een beeldmerk te registreren. Dat bevat ook kleuren, vormen, en lettertypen. Het beeldmerk bevat vaak ook het woordmerk, dus een dubbele registratie is vaak niet nodig. Onder omstandigheden kan deze extra bescherming toch handig zijn. Overleg hierover met een specialist.

Het merk wordt ingeschreven in bepaalde klassen. Deze onderscheiden zich naar soort product en soort dienst. Als je merk is ingeschreven in het merkenregister dan geldt deze inschrijving voor 10 jaar, alléén voor deze klassen. Hier moet dus goed bij stilgestaan worden.

Checklist

Waarom zou ik een merknaam registreren?

Een merknaam kun je overwegen als je zo succesvol bent (of verwacht dat te worden) dat je bang bent dat anderen jouw merknaam gaan gebruiken. Bijvoorbeeld omdat je een herkenbaar woord of beeldmerk hebt vanwege een succesvolle formule. Maar onthoud: een merk is onderscheidend en niet omschrijvend voor het product of de dienst. Een mooi aspect van een merknaam : je kunt het ® - teken gaan voeren bij jouw naam. Hiermee komt jouw merk nog professioneler over. Zonder merkregistratie mag dit niet. Daarnaast kun je als merkhouder ervoor kiezen om tegen betaling licenties uit te geven aan andere ondernemers, die onder jouw merk aan de slag gaan of dit verder gaan uitbouwen of verkopen.

Wil je graag al jouw vragen beantwoord krijgen in een adviesgesprek of een offerte aanvragen? Plan dan een intakegesprek via deze pagina. De specialist neemt binnen 48 uur contact met je op.

coen_bf366ce48e
Coen Santhagens linkedin
Coen Santhagens is operationeel verantwoordelijk bij FIRM24. Daarnaast schrijft hij graag artikelen m.b.t. ondernemen.
Bijgewerkt op 29 juni 2023
Gepubliceerd op 17 oktober 2022

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24