Gemakkelijk online jouw BV oprichten?
Dat kan
In Nederland staat Kerstmis vaak vast op de kalender als vrije dag. Maar hoe relevant zijn die vaste feestdagen nog in een diverser werklandschap, waar je team misschien meer waarde hecht aan het Suikerfeest of hun trouwdag? Wat als jouw personeel de keuzevrijheid krijgt om zelf hun feestdagen in te vullen? Hier is waarom flexibele feestdagen steeds vaker een slimme keuze blijken voor werkgevers en werknemers.
Vrije dagen zijn in Nederland grofweg verdeeld in vakantiedagen en feestdagen. En hoewel vakantiedagen een wettelijk recht zijn, geldt dat niet per se voor feestdagen. In de cao of arbeidsovereenkomst wordt bepaald of en welke feestdagen een werknemer vrij krijgt en of ze worden doorbetaald. Voor bijvoorbeeld Sinterklaas of het Suikerfeest is geen wettelijke regeling. Dit betekent dat als je teamleden die dagen belangrijk vinden, je zelf kunt bepalen of je hier flexibel mee omgaat.
Flexibele feestdagen zijn méér dan de traditionele feestdagen inruilen. Wat als een medewerker liever vrij neemt op hun trouwdag of de verjaardag van een dierbare in plaats van op een algemene feestdag? Steeds meer bedrijven zien de voordelen hiervan in: het past in een inclusieve werkcultuur en biedt werknemers de ruimte om dagen te vieren die er voor hén toe doen. Door flexibele feestdagen als secundaire arbeidsvoorwaarde op te nemen, geef je je personeel meer controle over hun werk-leven balans.
Bij sommige bedrijven is het nog radicaaler: zij bieden hun medewerkers zelfs onbeperkt betaalde vrije dagen. “We willen onze mensen maximale vrijheid geven. Vakantiedagen aanvragen hoeft niet via het management; teams bepalen dit zelf,” zegt Tim, co-founder van creatief bureau Pixel & Co. “Ons personeel stemt hun vrije dagen gewoon onderling af, zodat projecten blijven draaien en klanten tevreden zijn.”
Maar hoe werkt dit in de praktijk? Tim deelt een paar lessen:
Bij Pixel & Co nam het aantal vakantiedagen licht toe sinds de invoering van deze aanpak, van 26 naar 30 dagen per jaar op fulltime basis. “Het gevoel van vrijheid is wat voor ons telt,” zegt Tim. “Het gaat niet zozeer om het aantal vakantiedagen, maar om de flexibiliteit die wij als werkgever bieden en de verantwoordelijkheid die we terugzien bij ons team.”
Of je nu kiest voor flexibele feestdagen, een paar extra roostervrije dagen of zelfs “onbeperkt” verlof: het draait allemaal om een werkcultuur die vrijheid en verantwoordelijkheid in balans houdt. Wil je een werkplek waar mensen niet enkel een contract ondertekenen, maar zich ook écht thuis voelen? Denk dan na over de feestdagen en vrije dagen die ertoe doen voor jouw medewerkers.
Stel jezelf de vraag: wat betekent een vrije dag voor jouw teamleden? En hoe kun je dit binnen je bedrijfsbeleid zo regelen dat het past bij de waarden en prioriteiten van jouw organisatie? Het antwoord op die vraag kan je helpen een inclusieve en aantrekkelijke werkplek te creëren, waar werknemers zich gewaardeerd voelen.
Wil je na het lezen van deze blog meer weten? Bij Firm24 staan we voor je klaar! Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek. Of lees een interessante blog over de kleineondernemersregeling (KOR).
Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.