Naast het fietsplan ook een personeelshandboek regelen?
Dat kan!
Je hebt er vast al wel eens van gehoord: het fietsplan. Dit plan heeft namelijk de laatste jaren veel populariteit gewonnen, omdat het een voordelige manier is om fit en gezond te blijven. Daarnaast zijn we ons tegenwoordig natuurlijk steeds meer bewust van de impact die het (auto)verkeer op het milieu heeft. De fiets is daarom niet alleen een gezonde keuze, maar ook een milieubewuste keuze. Wat je achterliggende reden ook is om je werknemers op de fiets te krijgen: het kan met het fietsplan!
Omdat de overheid zich steeds meer focust op het gezond houden van de bevolking is er in 2015 het fietsplan in het leven geroepen. Dit fietsplan is ondertussen niet meer in werking, maar het is nog steeds heel goed mogelijk om het personeel van jouw onderneming op een fiscaal voordelige manier een (elektrische) fiets aan te bieden om het woon-werkverkeer te stimuleren. Sterker nog, sinds 2020 is dit een heel stuk makkelijker gemaakt. Vóór 2020 was het schenken van een fiets een ingewikkeld gebeuren, omdat er nogal wat regeltjes van de Belastingdienst bij kwamen kijken. Anno 2023 zijn er twee manieren om een fiets aan te bieden: via de werkkostenregeling (WKR) of via een leaseplan. Zo is het voor jou als ondernemer met het fietsplan nu dus ook makkelijker om je personeel in 2023 fysiek fit te houden.
Of je er als werkgever voor kiest om je fietsplan te regelen via de werkkostenregeling (WKR) of via het leaseplan hangt volledig af van de manier waarop je de fiets wil aanbieden. Wil je namelijk de (elektrische) fiets volledig aan je werknemer schenken? Dan is het goed om het fietsplan via de werkkostenregeling te regelen. Wil je de (elektrische) fiets aan je werknemer lenen? Dan is het beter om een leaseplan op te stellen. Tenslotte kunnen je werknemers er ook voor kiezen om hun IKB-budget in te zetten in ruil voor een (elektrische) fiets.
Ieder jaar krijgt iedere werkgever een potje van de Belastingdienst van waaruit hij of zij belastingvrije schenkingen kan doen aan zijn of haar personeel. Dit heet de werkkostenregeling. Je kunt er volgens de Belastingdienst dus ook voor kiezen om belastingvrij een fiets te schenken aan het personeel van jouw onderneming vanuit de vrije ruimte. Let hierbij wel op dat je het bedrag dat jij als werkgever mag uitgeven niet overschrijdt. Wil je meer weten over de vrije ruimte en de werkkostenregeling? Klik dan hier! Wanneer je een fiets schenkt via de werkkostenregeling, hoef je je ook geen zorgen te maken over bijtellingen en loonheffingen.
Wanneer je jouw vrije ruimte uit de werkkostenregeling al volledig hebt opgebruikt of wanneer je de fiets liever uitleent dan schenkt, dan kun je ook kiezen voor een leaseplan. Het leaseplan betekent wel dat je als werkgever en als werknemer belasting moet betalen over de fiets. In principe bereken je gewoon jaarlijks 7% van de waarde van de fiets, en tel je dit op bij het loon van je werknemer. Dit heet de fietsbijtelling. Over deze bijtelling moet jouw werknemer belasting betalen, en daarom moet jij als werkgever wel loonheffing inhouden. Dit komt doordat de fiets die jij aanbiedt via het leaseplan door de Belastingdienst wordt gezien als loon in natura.
Je kunt er als werkgever ook voor kiezen om je werkgevers een Individueel Keuzebudget aan te bieden. Dit Individueel Keuzebudget bestaat uit een vakantie-uitkering van 8% en een eindejaarsuitkering van 8,3%. Je werknemers kunnen door middel van het Individueel Keuzebudget kiezen wanneer ze een deel van hun maandinkomen laten uitbetalen, of het Individueel Keuzebudget bijvoorbeeld om laten zetten in verlof. Maar wanneer een van je werknemers een fiets wil aanschaffen, dan is het ook zeker mogelijk om het Individuele Keuzebudget juist hiervoor in te zetten. De fiets moet dan wel duurder zijn dan € 500 en je werknemer moet hem wel voor 50% van de tijd voor woon-werkverkeer gebruiken. Het aanschaffen van een fiets via het Individueel Keuzebudget kan ook maar eens in de 5 jaar.
Tenslotte is het voor jou als werkgever nog een beetje extra voordelig gemaakt door de Belastingdienst om een fiets aan je personeel te schenken. Je mag de btw over de fiets in 2023 namelijk aftrekken wanneer:
Wanneer je werknemer al een andere vergoeding kreeg voor zijn of haar woon-werkverkeer, dan kun je als werkgever nog steeds voordelig een fietsplan opstellen voor je werknemer. Wel geldt de eerdere vergoeding dan nog maar voor 50% voor alle dagen dat hij of zij naar je onderneming reist.
Ben je na het lezen van dit artikel enthousiast geworden over het fietsplan? Dan stellen wij van Firm24 graag met jou het beste plan voor jou en je onderneming op! Plan daarom vandaag nog een check-gesprek in, zodat jouw werknemer snel en voordelig op de fiets kan stappen!
Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.