Gemakkelijk online je BV opheffen?
Dat kan!
Je BV opheffen? Daar kunnen meerdere redenen voor zijn. In het artikel “Opheffen BV minder complex dan je denkt”, gingen we uit van het op eigen initiatief opheffen van een BV. Dat kan met een gewone – of turboliquidatie. Los van het opheffen van je BV bestaat er ook nog zoiets als het verkopen van je BV of een faillissement. In dit artikel lees je over de verschillende vormen van het opheffen of het einde van je BV.
Levert ondernemen met je BV voor jou niet het maximale rendement op? Of ben je er achter gekomen dat ondernemen niet iets voor je is? Dan kun je de BV misschien beter gaan verkopen. Lukt het niet om een koper te vinden voor je bedrijf? Dan kun je zelf ook de BV opheffen. Bijvoorbeeld omdat de activiteiten van de onderneming niet meer levensvatbaar zijn. Of – in het geval van een stamrecht BV – omdat er geen vermogen meer in zit (en daarmee de stamrecht BV zijn functioneel nut heeft verloren). In zo’n geval is een turboliquidatie een optie. Waar een turboliquidatie relatief snel geregeld is, kost een gewone vereffeningsprocedure wat meer tijd en aandacht. Waar echt veel tijd en energie in gaat zitten is in de derde manier van een BV opheffen, een faillissement.
Het opheffen van een BV kan met een vereffeningsprocedure of een turboliquidatie procedure. De turboliquidatie is doorgaans de snelste manier om een BV te liquideren. Daarvoor moet als eerst besluiten tot ontbinding van de vennootschap worden genomen. Dat gebeurt in de algemene vergadering (van aandeelhouders). Door dit besluit houdt de BV in principe direct op te bestaan. Wel moet de liquidatie bij de Kamer van Koophandel in het handelsregister worden gedeponeerd. Wil je hier advies over? Laat dan je gegevens hier achter. De kosten van het opheffen of turboliquideren van een BV zijn vanaf € 249,-
Het beste wat je natuurlijk kan doen is het doorverkopen van je BV. Op zoek gaan naar een koper kan het beste via je eigen netwerk. Heb je een koper gevonden waarmee je rond komt over de overname? Dan kun je met een koopovereenkomst aandelen een aandelenoverdracht van de BV bewerkstelligen. Voordat het zover is zijn de onderstaande 5 stappen noodzakelijk:
Let op dat je bij een boekenonderzoek wel open kaart moet spelen over de stand van zaken in je besloten vennootschap. Verkeert je BV in zwaar weer? Geef dit dan duidelijk aan bij een eventuele koper. Zo voorkom je dat je achteraf wordt aangesproken op je bestuurshandelingen in een eventueel alsnog volgend faillissement. Overweeg je je BV te verkopen? Laat je dan goed begeleiden en informeren door onze experts.
Een faillissement kan worden aangevraagd indien je BV niet meer aan de verplichtingen kan voldoen. Dat betekent dat je niet meer in staat bent om de kosten en vorderingen (van bijvoorbeeld personeel, leveranciers, belastingdienst en de bank) te betalen. Is dit het geval? Dan kan een faillissement worden aangevraagd. Levert de BV nog voldoende op? Dan is het verkopen van je BV wellicht een optie. Is dat ook niet aan de orde? Dan kan het een goed idee zijn om de BV te turboliquideren.
Heb je besloten je je BV op te heffen? Bij ons kan je vanaf € 249,- jouw BV op laten heffen.
Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.