Gemakkelijk online dividend uitkeren aan je aandeelhouders?
dat kan!
Iedere BV is bevoegd om dividend uit te keren aan de aandeelhouders. Dit betekent dat de behaalde winst aan hen wordt uitgedeeld. Hier heeft de wet verschillende regels voor en dus is het belangrijk om te weten waar je als ondernemer aan toe bent. Ieder jaar verandert er vaak weer het een en ander betreffende de regels van het uitkeren van dividend. In dit artikel wordt alles over dividenduitkering 2025 op een rijtje gezet zodat je weet wat jouw opties zijn.
Iedere BV heeft aandeelhouders. Het kunnen er meerdere zijn, maar het is ook mogelijk dat één persoon alle aandelen bezit. Deze aandeelhouders houden een bepaald percentage in het bedrijf en wanneer er winst wordt gemaakt hebben zij recht op de uitkering van een deel hiervan. Dit is de dividenduitkering, ofwel een winstuitkering. De hoogte van deze uitkering wordt mede bepaald door het percentage van aandelen wat de aandeelhouders bezitten. Het is niet verplicht dat de winst wordt uitgekeerd, dit is een beslissing die het bestuur moet maken.
Je kan dividend uitkeren wanneer er voldoende geld is in het eigen vermogen. Dit kan je berekenen aan de hand van de balans van jouw bedrijf. Het gaat hier om de hoogte van de gerealiseerde winst. Naast dat er geld in het eigen vermogen moet zijn, moet er ook een gewogen test worden uitgevoerd. Deze zogenaamde liquiditeitstest moet door het bestuur van de BV worden gedaan en zij moeten gaan kijken of er bij dividend uitkeren genoeg geld in de pot blijft om schuldeisers te kunnen blijven betalen. Het kan dus niet zo zijn dat jij je hele eigen vermogen uitkeert als dividend om vervolgens je schulden niet meer te kunnen afbetalen. Als de mogelijkheid tot dividenduitkering bestaat is het nog altijd niet verplicht om dit te doen, je kan het geld ook in het bedrijf houden. Vergeet ook niet dat er bij dividenduitkeringen belasting moet worden betaald, dit is niet altijd voordelig.
Aan een DGA (directeur grootaandeelhouder) mag je als BV ook dividend uitkeren. Een DGA valt immers onder de aandeelhouders. Om te voorkomen dat een DGA alleen maar dividenduitkeringen krijgt, waar een relatief laag belastingtarief op staat, heeft de Belastingdienst een verplicht DGA-salaris ingevoerd. De hoogte van dit DGA-salaris is in 2025 minimaal € 56.000. Door dit als ondergrens te gebruiken, beperkt de Belastingdienst hoeveel dividend er wordt uitgekeerd aan de DGA. Toch blijft het mogelijk om naast het DGA-salaris een dividenduitkering te doen aan een DGA.
Over een dividenduitkering moet dividendbelasting worden betaald. Het tarief van de belasting bedraagt in 2025 nog steeds 15%. Dit bedrag is in de afgelopen jaren onveranderd gebleven. Wel verandert er in 2025 iets in box 2. Over dividend moet je als ondernemer namelijk inkomstenbelasting betalen. Dit komt omdat dividend gezien wordt als aanmerkelijk belang. Voorheen was het tarief in box 2 hierover 26,9%. In 2024 komen er twee tariefschijven. Tot een bedrag van € 67.804 is het tarief 24,5% en boven dit bedrag is het 31%. Het doel van dit stelsel is om de inkomens van ondernemers op een gelijke manier te belasten. Bovendien willen ze tegengaan dat ondernemers veel belastbaar inkomen oppotten in hun onderneming.
Is het dividend uitkeren nog een beetje onduidelijk of wil je belastingadvies? Plan dan hier een check-gesprek in en krijg telefonisch de tijd om jouw situatie met een specialist te bespreken. Dan weet je waar je aan toe bent.
Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.