Gemakkelijk online een RvA implementeren?
Dat kan!
De meeste ondernemers zijn er niet zo mee bezig. Je richt je BV op en je gaat aan de slag alleen, of samen met andere bestuurders in een “directie”. Een keer per jaar komen de aandeelhouders bij elkaar - vaak dezelfde personen als de bestuurders - om de jaarrekening goed te keuren in de AVA. Als je alleen in een BV zit sla je deze vergadering zelfs over en teken je alles af thuis aan de keukentafel. Wat heb je nog meer nodig dan dit? Bij hele grote ondernemingen is vaak verplicht sprake van een Raad van Commissarissen (RvC). Dit orgaan houdt toezicht op het bestuur van de onderneming en heeft ook daadwerkelijk middelen om dat toezicht uit te voeren. Anders is dat bij de Raad van Advies (RvA) die we terug zien bij kleine ondernemingen. Dit is geen formeel orgaan, heeft geen wettelijke rechten of plichten en is zeker niet verplicht.
Startende ondernemers zijn hier meestal niet zo mee bezig. Pas na verloop van de eerste jaren ontstaat bij ondernemers soms behoefte om werk inhoudelijk te sparren en te reflecteren in een vergadering van goed geïnformeerde en ervaren personen. Zie het als een groep vertrouwenspersonen. De focus en het razend hard werken in de eerste periode van het ondernemerschap zorgen soms voor een “kokervisie”, waardoor een ondernemer het grote plaatje soms even niet meer ziet en eenvoudige oplossingen voor zijn neus over het hoofd ziet. De ondernemer is in principe nergens aan gebonden in dat overleg. Is de Raad van Advies faliekant tegen een bepaald besluit, dan kan de ondernemer ongehinderd zijn eigen weg kiezen.
Juridisch helemaal niets. Er is geen aanpassing van statuten nodig of iets dergelijks. Een Raad van Advies kan compleet zonder enig “papierwerk” tot stand komen en functioneren. Maar vaak wordt dit toch gedaan. Al was het maar om de verwachtingen over en weer duidelijk te maken. Daartoe kun je een eenvoudig document opstellen met het aantal vergaderingen per jaar, de eventuele vergoeding (zie hierna), en eventuele aanvullende afspraken.
Ook hier geldt : wat het best werkt. Ben je van plan meerdere adviseurs aan te stellen? Dan is het wellicht raadzaam om één voorzitter aan te wijzen, puur voor een beter verloop van de vergaderingen. Het is verstandig om adviseurs aan te stellen die jouw bedrijf en jouw markt goed kennen, maar er niet té dicht bij staan. Het is juist de bedoeling om in dit overleg uit te zoomen en het grotere plaatje te zien. Dat werkt beter als de adviseurs meer op afstand staan. Om diezelfde reden wordt het afgeraden om vrienden of familieleden aan te stellen.
Onder omstandigheden zal een investeerder willen kiezen voor meer betrokkenheid bij jouw onderneming. Uiteraard treffen jullie elkaar jaarlijks in de AVA om de jaarcijfers te bespreken en goed te keuren, maar soms is dat niet genoeg. Bijvoorbeeld als je als ondernemer erg onervaren bent en behoefte hebt aan extra sturing. Een extra overleg in een Raad van Advies is dan voor beide partijen gunstig. Een investeerder kan ook iemand anders aanwijzen om in zijn plaats in jouw Raad van Advies plaats te nemen. Alhoewel de Raad van Advies formeel geen bevoegdheden heeft, kun je hiermee wel behoorlijk wat bemoeienis op de hals halen van jouw investeerder. Houd daar rekening mee.
Ook hier zijn geen regels over. Het gaat erom dat de adviseurs bereid zijn om plaats te nemen in jouw Raad van Advies en daar tijd en moeite in te steken. In de meeste gevallen wordt in ieder geval een onkosten of kilometervergoeding afgesproken. Is de relatie met de adviseurs minder persoonlijke en heb jij toch behoefte aan hun expertise? Dan is het niet ongebruikelijk om een aanvullende vergoeding met ze af te spreken. Dit kan per jaar zijn, of per vergadering, afhankelijk van wat jullie overeenkomen.
Tast je nog in het duister over hoe jouw BV structuur er uit moet zien? Neem dan contact op met ons support team en bekijk de mogelijkheden die het beste aansluiten bij jouw wensen.
Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.