Online een check-gesprek inplannen?
Dat kan!
Gefeliciteerd met de oprichting van je BV! Je staat vast te springen om te beginnen met het het waarmaken van al je ideeën en plannen. Helaas moet je ook wat praktische zaken regelen. Misschien ben je intussen al de draad kwijt door al die verschillende nummers die je moet aanvragen. Wij van Firm24 begrijpen dat al te goed. Daarom geven we in dit artikel informatie over de belangrijkste nummers die je als beginnende ondernemer moet hebben: het KVK-nummer, het BTW-nummer, de SBI codes en het loonheffingennummer. Hier de belangrijkste informatie over de nummers op een rijtje!
Nadat de oprichtingsakte is gepasseerd door de notaris, wordt de BV ingediend bij het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. De Kamer van Koophandel verwerkt de aanvraag vaak binnen 1 á 2 werkdagen. Nadat de BV is ingeschreven, ontvang je van de notaris het KvK uittreksel. Nadat de BV is ingeschreven ontvang je ook een brief van de KvK. Deze brief wordt verstuurd naar het vestigingsadres van de BV. In deze welkomstbrief staat ook de bevestiging van inschrijving in het Handelsregister en de factuur van de inschrijfkosten. Deze dienen nog betaald te worden. Het KvK nummer heb je nodig in verschillende situaties. Zo heb je deze nodig bij het aanvragen van een zakelijke bankrekening, bepaalde contracten opstellen of vergunningen aanvragen.
Op het uittreksel van de Kamer van Koophandel vind je het RSIN-nummer. Het RSIN-nummer staat voor Rechtspersonen & Samenwerkingsverbanden Informatienummer, ook wel het fiscaal nummer genoemd. Het RSIN-nummer wordt gebruikt als basis voor het BTW nummer.
Je ontvangt na ongeveer 1 á 2 weken na inschrijving in de KvK een brief van de Belastingdienst. In deze brief staat de belastingplicht voor de BV en of deze BV wordt aangemerkt als werkgever en belastingplichtige voor de omzetbelasting.
Indien de BV aangemerkt wordt als belastingplichtige voor de omzetbelasting, ontvang je een BTW nummer. Heb je een holding opgericht maar geen BTW nummer ontvangen? Dan kun je een verzoek doen bij de Belastingdienst voor het verstrekken van een BTW nummer. Met het BTW-nummer kan de Belastingdienst controleren of je een juiste belastingaangifte doet. Klanten geven namelijk hetzelfde BTW-id-nummer aan de Belastingdienst door en zo kan de Belastingdienst de facturen met de belastingafdracht vergelijken. Je dient daarom ook altijd het BTW-nummer op jouw factuur te zetten.
Is de BV aangemerkt als werkgever dan ontvang je ook een loonheffingennummer bij de brief van de Belastingdienst. Met het loonheffingennummer doe je loonaangifte voor de werknemers die bij jouw bedrijf in dienst zijn. Ben je werkgever maar heb je geen loonheffingennummer ontvangen? Dan kun je een loonheffingennummer aanvragen bij de Belastingdienst.
De KvK registreert de inschrijving van de BV bij het Handelsregister. Op basis van de doelomschrijving in de statuten geeft de KvK één of meerdere SBI codes op. De persoon die de inschrijving verzorgd probeert dit uiteraard met de grootste zorgvuldigheid te doen maar het blijft mensenwerk. Het kan dus voorkomen dat een SBI code niet geheel aansluit bij jouw wensen. Je kunt hiervoor contact opnemen met de KvK om een SBI code te laten aanpassen. Wel moet dit natuurlijk in lijn liggen met de doelomschrijving.
Heb je vragen over één van de verschillende nummers of wil je een BTW nummer of loonheffingennummer aanvragen? Dan kun je het best direct contact opnemen met de Belastingdienst of Kamer van Koophandel.
Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.