Gemakkelijk online jouw BV oprichten?
Klik dan hier
Heb je iets geregeld voor het geval je inkomen wegvalt door ziekte? Crowdsurance biedt een alternatief waarbij ondernemers elkaar financieel steunen wanneer het nodig is. Ontdek hier hoe crowdsurance werkt en wat de voor- en nadelen zijn.
Crowdsurance is een alternatief verzekeringsmodel waarin ondernemers elkaar helpen bij onverwachte situaties, zoals ziekte. In plaats van een vaste premie te betalen, doneer je geld aan een ondernemer binnen de groep die op dat moment hulp nodig heeft. Als je zelf ziek wordt en niet kunt werken, ontvang je maximaal twee jaar financiële steun van de andere leden. Bovendien krijg je begeleiding van een arbodienst om je zo snel mogelijk weer op de been te helpen.
Hoewel crowdsurance wat wegheeft van een schenkkring, is er een belangrijk verschil: bij crowdsurance ken je de andere deelnemers meestal niet persoonlijk, en er zijn geen verplichte bijeenkomsten.
Je kunt crowdsurance combineren met een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Crowdsurance kan bijvoorbeeld de eerste twee jaar van een AOV dekken, waardoor je AOV-premie lager uitvalt door de langere wachttijd.
Als je je aansluit bij een crowdsurance-platform, betaal je inschrijfkosten en open je een speciale rekening bij een partnerbank. Iedere maand stort je een bedrag op deze rekening. Bij inschrijving bepaal je zelf hoeveel inkomen je wilt verzekeren, tot een maximum van 80% van je huidige inkomen. Je premie wordt berekend op basis van het gemiddelde ziektepercentage onder de leden. Gemiddeld betalen leden ongeveer €130 per maand voor een verzekerd inkomen van €2.500.
Als je ziek wordt, beoordeelt een team van experts je situatie en na een wachttijd van twee maanden ontvang je maandelijks bijdragen van andere deelnemers. Dit bedrag is belastingvrij en komt overeen met het inkomensniveau dat jij hebt gekozen.
Crowdsurance-groepen worden vaak gerund door social enterprises met een maatschappelijk doel. De voorwaarden kunnen sterk variëren per aanbieder, dus het is verstandig om deze goed te vergelijken voordat je je aansluit. Houd er rekening mee dat er vaak een leeftijdsgrens is en dat startende ondernemers pas na een jaar kunnen deelnemen. In sommige gevallen sluit een crowdsurance-groep psychische aandoeningen uit tijdens het eerste jaar van deelname.
Naast crowdsurance zijn er ook andere opties, zoals een traditionele AOV via een verzekeraar of een vrijwillige AOV via het UWV. Welke keuze het beste bij jou past, hangt af van je persoonlijke situatie en behoeften. In dit artikel lees je meer over de verschillen tussen de diverse mogelijkheden.
Wil je na het lezen van deze blog meer weten? Bij Firm24 staan we voor je klaar! Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek. Of lees een interessante blog over de 5 dingen die jij moet weten over intellectueel eigendom.
Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.