Crowdsurance: wat is het en hoe werkt het?

Heb je iets geregeld voor het geval je inkomen wegvalt door ziekte? Crowdsurance biedt een alternatief waarbij ondernemers elkaar financieel steunen wanneer het nodig is. Ontdek hier hoe crowdsurance werkt en wat de voor- en nadelen zijn.

Wat houdt crowdsurance in?

Crowdsurance is een alternatief verzekeringsmodel waarin ondernemers elkaar helpen bij onverwachte situaties, zoals ziekte. In plaats van een vaste premie te betalen, doneer je geld aan een ondernemer binnen de groep die op dat moment hulp nodig heeft. Als je zelf ziek wordt en niet kunt werken, ontvang je maximaal twee jaar financiële steun van de andere leden. Bovendien krijg je begeleiding van een arbodienst om je zo snel mogelijk weer op de been te helpen.

Hoewel crowdsurance wat wegheeft van een schenkkring, is er een belangrijk verschil: bij crowdsurance ken je de andere deelnemers meestal niet persoonlijk, en er zijn geen verplichte bijeenkomsten.

Combinatie met een AOV

Je kunt crowdsurance combineren met een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Crowdsurance kan bijvoorbeeld de eerste twee jaar van een AOV dekken, waardoor je AOV-premie lager uitvalt door de langere wachttijd.

Hoe werkt crowdsurance in de praktijk?

Als je je aansluit bij een crowdsurance-platform, betaal je inschrijfkosten en open je een speciale rekening bij een partnerbank. Iedere maand stort je een bedrag op deze rekening. Bij inschrijving bepaal je zelf hoeveel inkomen je wilt verzekeren, tot een maximum van 80% van je huidige inkomen. Je premie wordt berekend op basis van het gemiddelde ziektepercentage onder de leden. Gemiddeld betalen leden ongeveer €130 per maand voor een verzekerd inkomen van €2.500.

Als je ziek wordt, beoordeelt een team van experts je situatie en na een wachttijd van twee maanden ontvang je maandelijks bijdragen van andere deelnemers. Dit bedrag is belastingvrij en komt overeen met het inkomensniveau dat jij hebt gekozen.

Voordelen van crowdsurance

  • Je kunt lid worden, zelfs als je in het verleden ziek bent geweest.
  • Er is geen medische keuring vereist.
  • Bij ziekte hoef je geen doktersverklaring te overleggen, maar je hebt wel een gesprek met een Arboarts.
  • Je krijgt begeleiding bij re-integratie.
  • De ontvangen bijdragen zijn belastingvrij.
  • Het geld dat je op je crowdsurance-rekening stort, blijft van jou. Stop je met deelname, dan krijg je dit bedrag (minus administratiekosten) terug.

Nadelen van crowdsurance

  • Er is een wachttijd van twee maanden voordat je schenkingen ontvangt.
  • Na twee jaar stopt de financiële steun, en moet je zelf voor een vangnet zorgen. Een mogelijke optie is de bijstandsuitkering, waarvoor je gemeente je vermogen en het inkomen van je partner zal bekijken.

Voorwaarden en alternatieven

Crowdsurance-groepen worden vaak gerund door social enterprises met een maatschappelijk doel. De voorwaarden kunnen sterk variëren per aanbieder, dus het is verstandig om deze goed te vergelijken voordat je je aansluit. Houd er rekening mee dat er vaak een leeftijdsgrens is en dat startende ondernemers pas na een jaar kunnen deelnemen. In sommige gevallen sluit een crowdsurance-groep psychische aandoeningen uit tijdens het eerste jaar van deelname.

Naast crowdsurance zijn er ook andere opties, zoals een traditionele AOV via een verzekeraar of een vrijwillige AOV via het UWV. Welke keuze het beste bij jou past, hangt af van je persoonlijke situatie en behoeften. In dit artikel lees je meer over de verschillen tussen de diverse mogelijkheden.

Tot slot

Wil je na het lezen van deze blog meer weten? Bij Firm24 staan we voor je klaar! Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek. Of lees een interessante blog over de 5 dingen die jij moet weten over intellectueel eigendom.

logo_firm24_color_9b432741b9
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.
Bijgewerkt op 13 september 2024
Gepubliceerd op 12 september 2024

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24