Concurrentiebeding: Zorg voor duidelijke en redelijke afspraken

Een concurrentiebeding is een belangrijk middel om te voorkomen dat een werknemer na zijn vertrek bij jou gaat werken bij een concurrent of een eigen bedrijf start in dezelfde sector. Het is cruciaal dat de voorwaarden van dit beding redelijk en helder zijn. Maar wat betekent 'redelijk' precies, en wat kun je doen als je ex-werknemer zich niet aan de afspraken houdt?

Waarom is concurrentiebeding essentieel

Je werknemer heeft tijdens zijn tijd bij jouw bedrijf veel kennis opgedaan en relaties opgebouwd met jouw klanten en leveranciers. Het is dan ook vervelend als deze persoon besluit om voor de concurrent te gaan werken of een eigen bedrijf in dezelfde branche te starten. Om dit te voorkomen, kun je een concurrentiebeding in de arbeidsovereenkomst opnemen.

Uit cijfers blijkt dat ongeveer een derde van de werkgevers een concurrentiebeding in hun contracten opneemt. Dit beding bevat afspraken die van kracht blijven na het einde van het dienstverband. In het geval van tijdelijke contracten is een concurrentiebeding niet toegestaan, tenzij er sprake is van zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen. Het is belangrijk om alle afspraken duidelijk vast te leggen en rekening te houden met veranderende omstandigheden.

Wetgeving

Er wordt momenteel gewerkt aan een wetsvoorstel om het concurrentiebeding te vernieuwen. Deze nieuwe wet heeft als doel de balans tussen werkgever en werknemer te verbeteren. Voordat de wet van kracht wordt, moeten zowel de Tweede Kamer als de Eerste Kamer het voorstel goedkeuren.

Het voorstel bevat onder andere dat een concurrentiebeding maximaal een jaar mag duren. Daarnaast moeten werkgevers kunnen aantonen dat zij zwaarwegende bedrijfsbelangen hebben om het beding te rechtvaardigen. Ook zou een werkgever verplicht worden om de werknemer een vergoeding te betalen als het concurrentiebeding wordt toegepast.

Concurrentie- en Relatiebeding

Een concurrentiebeding voorkomt dat een werknemer na zijn vertrek direct bij een concurrent gaat werken of een eigen bedrijf start in hetzelfde werkgebied. Naast het concurrentiebeding kun je ook een relatiebeding opnemen. Dit beding verbiedt je ex-werknemer om contact op te nemen met jouw klanten.

Als werkgever bepaal je zelf de inhoud van het concurrentie- of relatiebeding. Je kunt bijvoorbeeld afspreken dat de werknemer binnen een bepaalde straal niet bij een concurrent mag werken na zijn vertrek. Het is wel essentieel dat je als werkgever kunt uitleggen waarom zo’n beperking nodig is, bijvoorbeeld vanwege de afzetmarkt of het werkgebied.

Een beding is alleen rechtsgeldig als het aan bepaalde voorwaarden voldoet. Dit betekent dat de afspraken schriftelijk vastgelegd moeten zijn, bijvoorbeeld in het arbeidscontract, en dat de werknemer schriftelijk akkoord moet gaan. Zorg er ook voor dat het concurrentie- of relatiebeding actueel blijft, bijvoorbeeld door het te herzien wanneer de werknemer een nieuwe functie krijgt of wanneer je bedrijfsactiviteiten uitbreiden.

Aanpassing Beding

Het kan voorkomen dat je ex-werknemer het concurrentie- of relatiebeding wil laten vervallen, bijvoorbeeld omdat hij een nieuwe baan kan krijgen bij een van je klanten. Als je hier geen bezwaar tegen hebt, kun je samen met de werknemer afspraken maken om het beding aan te passen of te laten vervallen.

Mocht je er samen niet uitkomen, dan kan de werknemer naar de rechter stappen om het beding te laten schorsen of vernietigen. Als de rechter de werknemer in het gelijk stelt, vervalt het beding en kan hij zonder problemen bij de concurrent of een klant gaan werken.

Belangenafweging

Een rechter maakt een belangenafweging tussen de belangen van de werkgever en die van de werknemer. De werkgever wil vaak het concurrentiebeding handhaven om bedrijfsgeheimen, klantenrelaties en zijn concurrentiepositie te beschermen. De werknemer wil echter zijn recht behouden om vrij te kiezen waar hij werkt, zoals vastgelegd in de grondwet. De rechter weegt ook mee of de werknemer betere carrièrekansen heeft bij de nieuwe werkgever.

Een voorbeeld hiervan is een hoofdmonteur die bij een klant wilde gaan werken als toezichthouder omdat hij daar meer doorgroeimogelijkheden had. De rechter oordeelde dat de doorgroeimogelijkheden en de vrije keuze van arbeid zwaarder wogen dan het concurrentiebeding, omdat de werkgever niet kon aantonen dat het vertrek van de werknemer zou leiden tot verlies van werk of omzet.

Handhaving

Wanneer je werknemer ontslag neemt en vervolgens bij een concurrent gaat werken ondanks het concurrentiebeding, kun je als werkgever actie ondernemen. Je kunt ervoor kiezen om de werknemer aan het beding te houden door hem schriftelijk op de hoogte te stellen binnen de opzegtermijn. Het is ook verstandig om contact op te nemen met de concurrent om te bespreken of zij op de hoogte zijn van het beding, en mogelijk afspraken te maken over de overname van de werknemer.

Als het conflict niet wordt opgelost, kun je naar de rechter stappen om te eisen dat de werknemer zich aan het concurrentiebeding houdt en eventueel een schadevergoeding vragen. Om dit te kunnen winnen, moet je kunnen aantonen dat je als werkgever schade hebt geleden, bijvoorbeeld door het doorspelen van klantgegevens of bedrijfsgeheimen, of door de investering die je in de opleiding van de werknemer hebt gedaan.

Tot slot (aanrader)

Wil je meer weten na het lezen van deze blog? Dan ben je bij Firm24 aan het juiste adres! Neem contact op voor een vrijblijvend check-gesprek. Of lees een interessante blog over het ondernemen in 2024, en alle wetten en regels die daarbij komen kijken.

logo_firm24_color_9b432741b9
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.
Bijgewerkt op 27 augustus 2024
Gepubliceerd op 23 augustus 2024

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24