Gemakkelijk online jouw BV oprichten?
Dat kan
Het kan zomaar zijn dat jij vroeg of laat besluit om te stoppen met je bedrijf zonder dat je deze verkoopt. Misschien ga jij wel met pensioen of wil je gewoon een nieuwe uitdaging en lukt het niet om je bedrijf te verkopen. Of misschien loopt je bedrijf minder goed dan verwacht en krijg je het financieel niet meer rond. Wanneer je besluit om met het bedrijf te stoppen, moet je veel dingen regelen. Een van die dingen betreft het personeel van je bedrijf, want wat gebeurt er eigenlijk met hen? In dit artikel vertellen we je hier alles over!
Je besluit volledig te stoppen met je bedrijf en het niet te verkopen, wat gebeurt er dan met je werknemers? Helaas kunnen niet alle werknemers niet mee naar een ander bedrijf, want het bedrijf stopt immers volledig. Er zit dan helaas niks anders op om je werknemers te ontslaan. Dit kan op twee manieren. Allereerst is het mogelijk om werknemers te ontslaan met wederzijdse instemming. Bij deze optie gaan de werknemers akkoord met het ontslag door wederzijds goedvinden en maken jullie samen afspraken. Er hoeft dan geen toestemming gevraagd te worden aan het uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV). Wanneer je als werkgever besluit het zonder wederzijdse instemming te regelen of wanneer het personeel niet akkoord gaat, kan je een ontslagvergunning vragen aan het UWV. Met deze vergunning mag je dan alsnog je personeel ontslaan bij bedrijfsbeëindiging. Beide opties bespreken we hieronder wat uitgebreider.
Wanneer je personeel wil ontslaan ten gevolge van een bedrijfsbeëindiging, dan heb je vaak een ontslagvergunning nodig van het UWV. Deze aanvraag dien je in via de website van het UWV. Wanneer je een ontslagvergunning aanvraagt moet je hierbij goed onderbouwen wat de reden is van het ontslag en de bedrijfsbeëindiging, en of je in aanmerking komt voor een compensatie transitievergoeding. Wanneer het UWV akkoord is met de bedrijfseconomische redenen dan krijg je een ontslagvergoeding. Let wel op dat je de vergunning ruim op tijd aanvraagt en dat je de bedrijfsbeëindiging ook ruim op tijd laat weten aan je personeel. Het kan namelijk lang duren voor een aanvraag in behandeling is genomen, zeker als langdurige ziekte van werknemers meespeelt, en je moet rekening houden met het betalen van een wettelijke transitievergoeding aan de werknemers.Hou rekening met minimaal 4 tot 6 weken voor het inlichten van personeel en aanvragen van de vergunning. Wanneer je bijvoorbeeld 25 werknemers (meer dan 20 werknemers) in dienst hebt dan is het een collectief ontslag, bijvoorbeeld bij een bedrijfseconomisch ontslag, en moet je je houden aan de Wet melding collectief ontslag (Wmco). Bij een collectief ontslag moet niet alleen het UWV ingelicht worden, maar moeten ook de vakbonden worden ingelicht om werknemers beschermen centraal te stellen, waarbij vaak wordt gekeken naar het aantal dienstjaren van werknemers.
In sommige gevallen is het niet nodig om een ontslagvergunning via het UWV te regelen. Wanneer er namelijk wederzijdse instemming is tussen het personeel en jou als werkgever dan is het mogelijk om zonder ontslagvergunning te doen. Wel moet er in dat geval een vaststellingsovereenkomst worden opgesteld met de gemaakte afspraken. Wat is er afgesproken tussen jullie en is alles duidelijk voor de werknemers? Door de afspraken vast te leggen kan er altijd teruggevallen worden op deze afspraken bij eventuele discussies tussen werknemers en werkgever. Hier lees je alles over de vaststellingsovereenkomst!
Welke manier het ook gaat worden, er zijn een aantal tips die jou kunnen helpen om alles goed af te handelen. De eerste tip is om het personeel ruim op tijd op de hoogte te brengen. Zo zorg je ervoor dat je werknemers tijd hebben om een nieuwe baan te vinden en straks niet in een groot gat valt wanneer jouw bedrijf stopt. Eigenlijk geldt: hoe eerder, hoe beter! Een andere tip is om ondersteuning te bieden aan de werknemers bij het zoeken van een andere baan. Geef ze bijvoorbeeld advies of bied trainingen en cursussen aan die gerelateerd zijn aan loopbaanontwikkelingen, zodat alle werknemers recht hebben op goede ondersteuning. Een derde tip is om voor een goed afscheid te zorgen. Zo geef je de werknemers de mogelijkheid om afscheid te nemen van het bedrijf waar ze voor gewerkt hebben en om afscheid te nemen van elkaar. Regel bijvoorbeeld een klein feestje of een gezellige borrel om jullie tijd samen positief af te sluiten. Zo laat je een positieve indruk achter bij je werknemers en geef je een laatste blijk van waardering voor hun harde werk, bijvoorbeeld door een goed sociaal plan op te stellen. De laatste en misschien wel belangrijkste tip is om het beëindigingsproces in te gaan met professionele hulp. Het kan lastig zijn om alles correct te regelen voor je werknemers, wanneer je stopt met je bedrijf. Wat is er allemaal nodig, wat zijn de juiste termijnen en wat is de beste manier? Bij Firm24 staan de beste professionals voor je klaar om je hiermee te helpen, inclusief advies over betaalde transitievergoedingen, zodat jij als onderdeel van ondernemend Nederland zorgeloos kunt stoppen met je bedrijf.
Ga jij stoppen met je bedrijf en heb jij personeel in dienst? Dan staat je een hoop regelwerk te wachten. Omdat het belangrijk is dat je tijdig en correct handelt raden wij je aan om professionele hulp in te schakelen. Bij Firm24 helpen we je hier graag mee! Via deze link plan je makkelijk een intakegesprek in met een advocaat. Binnen 48 uur heb jij het eerste contact, krijg jij een telefonisch intakegesprek van 30 minuten en een offerte op maat voor het stoppen van een bedrijf met personeel.
Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.