Eenvoudig online juridische begeleiding bij een arbeidsconflict?
Klik hier!
Een discussie of een meningsverschil, we hebben ze allemaal wel eens! Tuurlijk irriteren we ons dan even, maar na een goed gesprek of een tijdje rust gaan we gewoon weer door met de orde van de dag. Ook op werk heb jij vast wel eens een discussie met een collega of met een van je werknemers. Helemaal niet erg, mits dit niet volledig uit de hand loopt en er een arbeidsconflict ontstaat. Helaas valt een arbeidsconflict niet altijd te voorkomen en dan wil je het natuurlijk zo snel mogelijk oplossen. Hoe? Dat lees je hieronder!
Conflicten zijn overal, op het schoolplein, in vriendengroepen, anoniem op social media en ook op de werkvloer. Wanneer een conflict op de werkvloer plaatsvindt dan noemen we dit een arbeidsconflict. Gelukkig is niet iedere discussie of iedere ruzie gelijk een arbeidsconflict. Pas wanneer een conflict dusdanig ernstig is dat het negatieve consequenties heeft noemen we het zo. Maar wat verstaan we dan onder zulke negatieve consequenties? Dat kan van alles zijn, bijvoorbeeld wanneer het werk eronder lijdt of wanneer een werknemer zich ziek meldt door de situatie. Over het algemeen spreken we van een arbeidsconflict wanneer de consequenties zo groot zijn dat de situatie niet meer werkbaar is.
Een arbeidsconflict ontstaat vaak niet omdat iemand toevallig die salade heeft opgegeten uit de koelkast terwijl jouw naam erop stond. Natuurlijk is dat wel vervelend… maar er is vaak wat meer nodig voor een arbeidsconflict. Er bestaan allerlei soorten arbeidsconflicten zowel tussen werknemers onderling, als tussen een DGA of bestuurder en een werknemer. Er kunnen vele oorzaken ten grondslag liggen aan een arbeidsconflict. Een veelvoorkomende oorzaak is miscommunicatie wat uitgroeit tot een groter conflict. Andere redenen waardoor een arbeidsconflict kan ontstaan zijn het krijgen van kritiek, discriminatie op de werkvloer of een moeizame relatie tussen collega’s of een baas en een werknemer.
Ja, een arbeidsconflict is op te lossen. Maar voorkomen is ook hier beter dan genezen. Een arbeidsconflict kost namelijk erg veel tijd en geld. Werknemers raken minder gemotiveerd, gaan minder en slechter presteren, melden zich ziek en in het ergste geval moeten er juridische kosten worden gemaakt om het op te lossen. Daarnaast heeft een arbeidsconflict effect op veel meer dan alleen de betrokken partijen. Denk bijvoorbeeld alleen al aan de collega’s waarmee die personen samenwerken en aan de gehele werksfeer die er heerst. Toch is dit allemaal makkelijker gezegd dan gedaan, want hoe voorkom je nou daadwerkelijk zo’n arbeidsconflict? Allereerst is het belangrijk om een situatie die zou kunnen uitmonden in een arbeidsconflict vroegtijdig te herkennen. Zo kan je voorkomen dat het escaleert. Zijn er bijvoorbeeld spanningen, sudderende ruzies of is er gebrek aan motivatie? Dit kunnen allemaal signalen zijn van een beginnend arbeidsconflict. Mocht je deze signalen herkennen dan is het noodzakelijk om vroegtijdig in te grijpen. Ga met de betrokken personen in gesprek en kijk wat er nodig is. Kunnen de partijen het zelf oplossen of is hier hulp bij nodig? Laat een beginnend arbeidsconflict nooit voor wat het is met het idee dat het wel los zal lopen, want een mocht je een arbeidsconflict kunnen voorkomen dan is dit altijd beter dan oplossen!
Het is niet altijd mogelijk om een arbeidsconflict te voorkomen, maar gelukkig bestaan er dan verschillende mogelijkheden om het conflict toch op te lossen. We zetten de verschillende mogelijkheden voor je op een rijtje:
1: Ga het gesprek aan
De eerste oplossing is om zelf intern het gesprek aan te gaan. Dit gesprek kan onderling tussen de betrokken partijen zijn, maar dit kan ook met een interne bemiddelaar zijn. Iedereen binnen het bedrijf kan optreden als zo’n interne bemiddelaar, mits diegene vertrouwd wordt door alle betrokken partijen. Het voordeel van een intern gesprek is dat het vaak weinig of niks kost en dat je er geen externe partijen bij hoeft te vragen wat vaak weer meer tijd kost.
2: Mediation
Je kan ook kiezen voor mediation. Bij mediation is er ook sprake van een bemiddelaar, alleen is deze bemiddelaar onafhankelijk en onpartijdig. Er zijn twee soorten mediation, namelijk herstel-mediation en exit-mediation. Bij herstel-mediation wordt de arbeidsrelatie hersteld en bij exit-mediation wordt de arbeidsrelatie beëindigd. De voordelen van mediation zijn dat het vaak veel minder kost dan juridische stappen, het op een redelijk tempo gebeurt en dat beide partijen inspraak behouden. Lees hier meer over mediation!
3: Juridische stappen
Mocht het arbeidsconflict niet op te lossen zijn via een intern gesprek of met behulp van een mediator, dan kan je juridische stappen ondernemen om het arbeidsconflict op te lossen. Deze juridische stappen uiten zich vaak in een gerechtelijk proces. Er moet dan een rechter aan te pas komen om uitspraak te doen over het arbeidsconflict. Dit kost niet alleen veel tijd, maar kost ook heel veel geld. Beter is om het dus op te lossen met behulp van bemiddeling.
Wil je graag al jouw vragen beantwoord krijgen in een adviesgesprek of een offerte aanvragen? Plan dan een intakegesprek via deze pagina. De specialist neemt binnen 48 uur contact met je op.
Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.