Safe and sound: alles over de werknemersverzekeringen

Hoewel we tegenwoordig steeds meer overgaan op technologie draait jouw onderneming natuurlijk niet (volledig) op robots. Jouw personeel is van vlees en bloed en kan altijd iets overkomen. Ze kunnen ziek worden, mentaal in de knoop raken of hun baan kwijt raken. Dat is natuurlijk erg vervelend, maar gelukkig kun jij je hier als werkgever op voorbereiden door middel van de werknemersverzekeringen. Wil je hier meer over weten? Lees dan snel verder!

De werknemersverzekeringen op een rijtje

Je gaat er als werkgever vanuit dat ieder werknemer met veel plezier binnen jouw bedrijf werkt, maar dat is natuurlijk niet de enige reden waarom ze iedere dag naar jouw onderneming afreizen. Ieder personeelslid moet natuurlijk ook gewoon brood op de plank krijgen. Daarom is het erg vervelend wanneer ze niet meer kunnen of mogen werken door mentale of fysieke beperkingen, of wanneer ze met ontslag te maken krijgen. Daarom zijn er de volgende werknemersverzekeringen in het leven geroepen zodat jij je werknemers kunt beschermen tegen financiële schade: 

  • De Werkloosheidswet (WW)
  • De Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA)
  • De Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering (WAO) 
  • De Ziektewet (ZW)

De risico’s mooi afgedekt 

Er zijn dus vier werknemersverzekeringen in het leven geroepen om jouw personeelsleden te beschermen financieel verlies in de vorm van een uitkering bij meerdere risico’s, maar welke risico’s zijn dat en welke verzekering dekt welk risico? 

De Werkloosheidswet (WW)

De WW is er voor iedere werknemer die zonder werk komt te zitten door ontslag (tenzij je als werknemer zelf ontslag neemt). De WW voorziet je werknemer dan van een uitkering die bestaat uit 75% van het laatstverdiende inkomen. Dit geldt voor de eerste twee maanden. Na twee maanden daalt de uitkering naar 70% van het laatstverdiende inkomen. Je werknemer kan maximaal twee jaar van de WW genieten. 

De Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA)

Wanneer een van je werknemers struikelt over een banaan en zijn arm op een wel heel vervelende manier breekt, kan hij deels arbeidsongeschikt raken. Dan komt hij in aanmerking voor de WIA. Ook wanneer een van je werknemers volledig arbeidsongeschikt raakt is de WIA van toepassing. Je werknemer komt wel pas in aanmerking voor de uitkering van de WIA als hij of zij minstens drie maanden arbeidsongeschikt is en geldt tot maximaal 24 maanden. Bekijk de pagina omtrent de WIA verzekering.

De Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering (WAO)

De WAO is eigenlijk uit de tijd. Deze wet beschermt je werknemer wanneer hij of zij namelijk arbeidsongeschikt is geraakt voor 2004. Sinds 2004 wordt deze wet al niet meer uitgekeerd en is dus niet meer van toepassing op wie vandaag de dag arbeidsongeschikt raakt. Daarvoor hebben we nu de WIA. 

De Ziektewet (ZW)

De ZW is er voor iedere werknemer die ziek wordt, maar geen vaste werkgever heeft. Dit kan bijvoorbeeld een freelancer zijn die jij hebt ingehuurd. Wanneer ze flink ziek worden, kunnen ze geen aanspraak maken op loon, omdat ze geen arbeidscontract hebben ondertekend binnen jouw onderneming. 

De hardnekkige risico’s 

Hoewel er dus veel verzekeringen zijn waarmee jij jouw werknemers kunt beschermen tegen meerdere risico’s zoals arbeidsongeschiktheid, ziekte of werkloosheid, zijn er altijd situaties die niet te voorkomen zijn. Hoe goed jij als werkgever je best ook doet, soms zit een ongeluk in een klein hoekje. Het risico op arbeidsongeschiktheid en/of ziekte kun je natuurlijk nooit helemaal afdekken. Iedere werknemer kan ook buiten werktijd een ongeluk krijgen of een ernstige ziekte onder de leden krijgen. Maar wat je als werkgever wel kunt doen is ervoor zorgen dat je een zo veilig mogelijke werkomgeving creëert. Soms wordt je als werkgever daarnaast gedwongen om een van je personeelsleden te ontslaan, omdat je nu eenmaal moet bezuinigen. Ook dat is niet altijd te voorkomen, maar wat de situatie ook is, als werkgever kun je altijd een vangnet verschaffen door middel van de werknemersverzekeringen. 

Regel nu jouw werknemersverzekeringen!  

Wil je graag al jouw vragen beantwoord krijgen in een adviesgesprek of een offerte aanvragen? Plan dan een intakegesprek via deze pagina. De specialist neemt binnen 48 uur contact met je op.

Mylène de Vos linkedin
Mylène is student aan Universiteit van Amsterdam en schrijft daarnaast graag artikelen over ondernemersrecht.
Bijgewerkt op 20 augustus 2024
Gepubliceerd op 20 februari 2024

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24