Aandeelhouders overeenkomst sluiten? Let op deze 5 dingen.

Als je nieuwe BV wil oprichten, bedenk dan dat één op de vier Nederlandse BV’s gedurende hun bestaan te maken krijgt met ruziënde aandeelhouders. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Een heldere en goed opgestelde aandeelhoudersovereenkomst kan in zo’n situatie slepende én slopende discussies voorkomen. Dit artikel zal je vertellen waar je precies op moet letten bij het sluiten van zo’n aandeelhoudersovereenkomst.

Een aandeelhoudersovereenkomst sluiten? Ik heb toch statuten?

Na de oprichting van je BV zijn de belangrijkste zaken geregeld in de statuten, die je uiteraard altijd nog kunt laten wijzigen. Toch regelen de statuten niet alles en mis je nog een belangrijk aspect wanneer je je hiertoe beperkt. Regelen hoe jullie als aandeelhouders met elkaar moet omgaan klinkt misschien overdreven, vooral als je mede-aandeelhouders vrienden of familieleden zijn. Toch verloopt het, zoals eerder al benoemd, in 25% van de gevallen niet altijd goed. In die gevallen is het fijn als de verhouding tussen de aandeelhouders goed is geregeld. Better safe than sorry. Het vastleggen van onderlinge afspraken doe je in een aandeelhoudersovereenkomst. Je kunt denken aan de manier van samenwerking in de BV, een eventuele managementvergoeding of hoe een eventuele ontbinding zal worden afgehandeld.

Een aandeelhoudersovereenkomst is doorgaans een vrij omvangrijk document waar flink wat afspraken in staan. Als je je houdt aan de vier facetten die wij hieronder bespreken dan staat de basis van je aandeelhoudersovereenkomst in ieder geval als een huis.

1. Voorwaarden bij aandelenverkoop

Stel in ieder geval vast onder welke voorwaarden de aandelen mogen worden verkocht. Doorgaans wordt afgesproken dat wanneer er een bod gedaan wordt op de aandelen, de aandeelhouder zijn aandelen eerst aan de andere aandeelhouder aanbiedt. Dit heet ‘right of first refusal’. Ook een ‘drag along’ bepaling is nuttig, wat inhoudt dat wanneer de aandeelhouder de aandelen van de ander niet wil kopen, hij wel toestemming geeft tot verkoop aan een derde. Een aandeelhouder met een klein belang heeft er baat bij ‘tag along’ bepaling op te nemen, wat inhoudt dat deze ook betrokken wordt bij de verkoop van een ander met een groter belang.

De eerste jaren wil je natuurlijk liever niet dat de andere aandeelhouders hun aandelen verkopen. Dat is niet erg bevorderend voor de zaken. Je kunt dan afspreken dat de aandelen een bepaalde periode (doorgaans 3 jaar) niet overdraagbaar zijn aan een ander. Deze afspraak heet een ‘lock up’.

2. Vergeet het boetebeding niet

Je bent vrij om allerlei dingen af te spreken in je aandeelhoudersovereenkomst: dat is de contractuele vrijheid. Dat brengt mee dat je aan een handeling die in strijd is met de afspraken uit de aandeelhoudersovereenkomst consequenties kunt verbinden. Dit heet een boetebeding. Deze bepaling is essentieel, zonder boetebeding is de kans op een succesvolle handhaving van je afspraken namelijk aanzienlijk kleiner. De boete kan oplopen tot € 10.000,- per dag. Dat is een behoorlijke forse sanctie maar noodzakelijk om alle neuzen dezelfde kant op te laten wijzen. Heb je geen bepaling opgenomen? Dan moet je eerst kunnen aantonen dat je werkelijk schade hebt geleden door je compagnon. Dat resulteert in veel meer onzekerheid, tijd en moeite. Het boetebeding is dus een veel betere stok achter de deur!

3. Denk aan de aandeelhouder van de aandeelhouder

Hier wordt vaak overheen gekeken. Jouw mede-aandeelhouder is vaak een BV met nog een privé holding erboven waar jouw compagnon de aandelen in houdt. Dat betekent dat zijn privé holding indirect 50% van de aandelen bezit, maar niet de verplichtingen heeft uit de aandeelhoudersovereenkomst. Als jouw compagnon zijn aandelen wil verkopen kan zijn privé holding gewoon de BV verkopen. Neem daarom altijd ook de moedermaatschappij van je mede-aandeelhouder op in de aandeelhoudersovereenkomst. Daarnaast is het verstandig om in de aandeelhoudersovereenkomst zelf provisies hiervoor op te nemen, zoals jouw goedkeuring vragen zodra je mede-aandeelhouder van aandeelhouder of bestuurder wil veranderen.

documenten

4. Maak de vennootschap partij bij de aandeelhoudersovereenkomst

De aandeelhoudersovereenkomst is in principe een overeenkomst die alleen geldt tussen de aandeelhouders. Stel nu dat de aandeelhouders een dividend uitkering of aandelenuitgifte hebben afgesproken in hun aandeelhoudersovereenkomst. De vennootschap zelf heeft niets te maken met jullie aandeelhoudersovereenkomst. Als een van de zittende bestuurders besluit niet mee te werken, dan wordt het lastig om medewerking af te dwingen bij de vennootschap. Dat voorkom je door de vennootschap zelf ook partij te maken bij de overeenkomst.

De aandeelhoudersovereenkomst wordt standaard geleverd in het contractenpakket voor meerdere aandeelhouders. Nu ben je waarschijnlijk geen ondernemer geworden om je al te veel druk te maken over lettertjes en papierwerk. Je bent bezig met concreet werk en vooral: geld verdienen. Daarom helpen wij ondernemers graag met dit soort kwesties en kun je altijd gratis even bellen naar +31 (0)20 30 80 675 of contact opnemen. Een aandeelhoudersovereenkomst heb je al vanaf €699 waarbij je van A tot Z wordt begeleid door een jurist.

Charlotte Russel linkedin
Charlotte Russel is student Notarieel Recht én juridisch content specialist.
Bijgewerkt op 24 mei 2024
Gepubliceerd op 10 maart 2022

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24