5 digitale tools die je tijd en geld besparen

Image_blog_ceffcbc403

Heb je steeds meer werk op je bord, maar lukt het niet om extra handen te vinden? Of dwingt de inflatie je om slimmer te werken? In dit artikel ontdek je vijf digitale tools die je helpen tijd en geld te besparen, zodat je je kunt richten op het laten groeien van je bedrijf.

1. Slim klantbeheer met een CRM-systeem

Een Customer Relationship Management (CRM) systeem registreert alle interacties met je klanten. Van bestellingen en winkelbezoeken tot klachten, alles wordt netjes bijgehouden. Hierdoor krijg je een duidelijk beeld van wat je klanten willen en hoe ze zich gedragen. Met deze inzichten kun je je aanbod verbeteren, gerichter adverteren en je klanten beter bedienen.

Naarmate je bedrijf groeit, neemt de hoeveelheid klantinformatie toe. Een CRM-systeem helpt je deze informatie optimaal te benutten. Zo kan een kapper in Brabant dankzij automatische e-mailherinneringen voor afspraken maar liefst €300.000 extra per jaar verdienen. Een goed CRM-systeem kan dus flink bijdragen aan je winst.

2. Geen papierwerk meer met een digitaal boekhoudsysteem

Boekhoudsoftware vermindert je administratieve rompslomp aanzienlijk. Je hoeft niet langer zelf bonnetjes en facturen bij elkaar te zoeken; de software doet dat voor jou.

Je kunt je digitale boekhouding koppelen aan andere systemen, zoals je kassasysteem of CRM-software. Dit bespaart je tijd omdat facturen automatisch bij de juiste klant terechtkomen, zonder dat je er zelf iets voor hoeft te doen. Dit is vooral handig als je klantenbestand groeit.

Een digitaal boekhoudsysteem wordt meestal aangeboden als een abonnement, met prijzen die variëren van een paar tientjes tot honderden euro's per jaar, afhankelijk van de gekozen functies. Het kan handig zijn om advies in te winnen bij een KvK-adviseur als je niet zeker weet welk programma het beste bij je past.

3. Efficiëntere personeelsadministratie met een HR-tool

Een HR-tool automatiseert je personeelsadministratie, zoals urenbriefjes, verlofaanvragen en salarisbetalingen. Dit maakt het overzichtelijker voor jou en je medewerkers. Je personeel kan bijvoorbeeld zelf verlof aanvragen of salarisstroken downloaden.

Als je bedrijf groeit, kan de tijd die je aan personeelszaken besteedt, flink toenemen. Met een HR-tool kun je die administratie eenvoudiger en efficiënter maken. Vraag een demo aan bij verschillende leveranciers om te zien welke tool het beste bij jouw bedrijf past.

4. Alles in één met ERP-software

Met Enterprise Resource Planning (ERP) software koppel je verschillende bedrijfsprocessen, zoals je financiële administratie en voorraadbeheer, aan elkaar. Hierdoor hebben medewerkers van verschillende afdelingen toegang tot dezelfde informatie en kunnen ze efficiënter werken. Zo kan een marketeer bijvoorbeeld zelf aankoopcijfers inzien zonder andere afdelingen lastig te vallen.

Voor bedrijven die groeien en te maken krijgen met diverse afdelingen en systemen, biedt ERP-software een oplossing. Dit type software is maatwerk en verschilt per bedrijf. Het loont om aanbieders te vergelijken en advies in te winnen voor de aanschaf en implementatie.

5. Routineklussen automatiseren

Door routinetaken te automatiseren, krijgen jij en je werknemers meer tijd voor belangrijker werk, zoals klantcontact. Denk bijvoorbeeld aan een robot in een restaurant die de vuile borden naar de keuken brengt, waardoor het personeel meer tijd heeft voor de klanten. Of een drone die in een magazijn de voorraad telt, waardoor het proces sneller en foutloos verloopt.

Hoewel robots en drones vaak een flinke investering zijn, kun je van tevoren berekenen hoe snel je deze kosten terugverdient. Daarnaast zijn er verschillende subsidies beschikbaar om de aanschaf te ondersteunen.

Overweeg je een robot of drone in te zetten, maar weet je niet waar te beginnen? Vraag dan je branchevereniging of er andere ondernemers zijn die al ervaring hebben met dergelijke technologie en leer van hun aanpak.

Tot slot

Wil je na het lezen van deze blog meer weten? Bij Firm24 staan we voor je klaar! Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek. Of lees een interessante blog over het digitaal ondernemen in de metaverse.

logo_firm24_color_9b432741b9
Dit is de algemene schrijver binnen ons bedrijf. Meerdere collega's schrijven wel eens over onderwerpen en doen dit onder deze naam.
Bijgewerkt op 11 september 2024
Gepubliceerd op 30 augustus 2024

Kom je er niet helemaal uit? Wij staan voor je klaar.

Dankzij jarenlange ervaring weten wij ondernemers te helpen met het juiste advies.

Bel ons op +31 (0)20 30 80 675
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Chat met een adviseur
Ma t/m Do
09:00 - 22:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Sales team Firm24